Όταν τα χέρια μας μισούν το κρύο, υπάρχουν λύσεις!

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Σκασμένα χέρια, το αιώνιο πρόβλημα της επιδερμίδας το χειμώνα. Με σπιτικές συνταγές που κάνουν θαύματα και συμβουλές πρόληψης του «κακού», ο χειμώνας που μπήκε θα μας βρει με ενυδατωμένα χέρια.

Τα ξηρά σκασμένα χέρια είναι μια κοινή κατάσταση το χειμώνα. Αυτό συμβαίνει επειδή εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σας. Τι χρειάζεται να κάνουμε για να τα προστατέψουμε;

Το δέρμα που καλύπτει τα χέρια μας συχνά στεγνώνει και σπάει. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν θύλακες τρίχας σε συνδυασμό με ελάχιστη παραγωγή λίπους. Έτσι, το εξωτερικό μέρος των χεριών σας έχει πολύ περιορισμένη άμυνα για να προστατευθεί από τις κακές καιρικές συνθήκες και αφυδατώνεται πιο εύκολα.

Πρόληψη

Αν ακολουθήσετε μερικά απαραίτητα προληπτικά βήματα δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε κάθε χειμώνα για τυχόν ξηρά και σκασμένα χέρια.

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Πρέπει να τα πλένετε συχνά, ανεξάρτητα από τον καιρό και είναι καλύτερο να το κάνετε με χλιαρό νερό.
  • Να φοράτε γάντια όποτε είναι δυνατόν, τόσο για να τα προστατεύσετε από τις κακές καιρικές συνθήκες όσο και από σκληρές χημικές ουσίες.Βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τοξικές ουσίες. Επίσης, κρατήστε τα δάχτυλά σας ζεστά.
  • Φροντίστε την ενυδάτωσή τους. Δεν είναι κάθεκρέμα ευεργετική για την αποφυγή των ξηρών χεριών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σας προτείνουμε λοιπόν, να χρησιμοποιείτε αυτές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ενυδατώνουν το ξηρό δέρμα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αναζητήστε τις κρέμες που να περιέχουν παράγωγα της βρώμης. Είναι ιδιαιτέρως ευεργετική, όχι μόνο για τα χέρια αλλά και τα νύχια σας.

Σπιτικά σκευάσματα

Τα ξηρά σκασμένα χέρια δεν οφείλονται σε βακτήρια και επομένως δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία τους. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να εφαρμόσετε κάποια προληπτικά μέτρα και να υιοθετήσετε καλύτερες συνήθειες. Υπάρχουν μερικές σπιτικές συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφίσετε τα πονεμένα από την αφυδάτωση χέρια σας. Αυτές οι φόρμουλες είναι ιδανικές για την ενυδάτωση του δέρματός σας και το καλύτερο είναι ότι δεν περιέχουν χημικές ουσίες.

  • Βαζελίνη: Χρησιμοποιήστε την ως έχει, χωρίς να προσθέσετε τίποτα επιπλέον.Η βαζελίνη θα σχηματίσει ένα μονωτικό φράγμα στο δέρμα και θα το διατηρήσει ασφαλές όταν εκτίθεται σε κρύες θερμοκρασίες. Σας προτείνουμε μια εβδομαδιαία εφαρμογή της βαζελίνης ακόμα και μέσα από τα γάντια σας.
  • Σιτάρι: Το ζεστό σιτάρι είναι ένα άλλο εξαιρετικό προϊόν για το δέρμα των χεριών σας. Βράστε το σε νερό και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει. Βυθίστε τα χέρια σας επανειλημμένα, αφού βεβαιωθείτε προηγουμένως ότι δεν είναι πολύ ζεστό.
  • Μέλι: Αυτή η ουσία έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ειδικά όταν πρόκειται για το δέρμα. Σχηματίζει μάλιστα ένα μονωτικό στρώμα στα χέρια σας. Ανακατέψτε το με λίγολιωμένο βούτυρο και αφήστε το να κρυώσει. Το μόνο πρόβλημα με αυτό το μείγμα είναι ότι θα λεκιάσει ό,τι τυχόν αγγίξετε, οπότε προσοχή όταν εφαρμόσετε αυτή τη θεραπεία να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για κάποια ώρα.
  • Κρόκος αυγού:Πρόκειται για μια φυσική ενυδατική κρέμα. Χτυπήστε ελαφρά και απλώστε το απευθείας στα χέρια σας για δέκα ή είκοσι λεπτά. Επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία τρεις φορές την εβδομάδα. Θα δείτε ορατά αποτελέσματα στη μάχη εναντίον των ξηρών και αφυδατωμένων χεριών.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.