Όταν τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται τέχνη

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών εξελίσσεται συνέχεια με ραγδαίου ρυθμούς με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς καινούρια όλο και πιο ρεαλιστικά παιχνίδια. Μερικά από αυτά όμως έχουν ανάγει το είδος σε πραγματική τέχνη.

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν πλέον μπει για τα καλά στην ζωή μας. Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν δώσει αρκετές φορές τρομερή λεπτομέρεια σε όλες τις πλευρές του παιχνιδιού και δεν είναι λίγες οι φορές που ένα παιχνίδι συνδυάζει όμορφη υπόθεση, χαρακτηριστικά συναρπαστική μουσική και γραφικά τα οποία συγκλονίζουν.  Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα παιχνίδια τα οποία συνδυάζουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και που μάλιστα έχουν βραβευτεί για αυτό.

It takes two

Όταν τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται τέχνη

Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο παράδειγμα ότι τα παιχνίδια ενώνουν τους ανθρώπους. Η υπόθεση είναι το πιο δυνατό σημείο του παιχνιδιού καθώς αποτελεί και ένα από τα λίγα παιχνίδια το οποίο δεν μπορεί να παίξει κάποιος μόνος του χωρίς κάποιον δεύτερο παίχτη μαζί του. Τα γραφικά του και τα σχέδια είναι καταπληκτικά ενώ η υπόθεση του είναι πραγματικά συγκινιτική.

Η υπόθεση:  Ο  Cody  και η  May είναι ένα ζευγάρι το οποίο σχεδιάζει να πάρει διαζύγιο.  Όταν το ανακοινώνουν στην μικρή τους κόρη, την Rose εκείνη αποφασίζει να κάνει ένα μικρό παιχνίδι με τις κούκλες της οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους γονείς της. Έτσι με κάποιο είδος μαγείας οι γονείς της παγιδεύονται μέσα στις κούκλες και  για να διαφύγουν και να επιστρέψουν στην φυσιολογική τους κατάσταση πρέπει να περάσουν μια σειρά από περιπέτειες οι οποίες θα τους δέσουν ξανά και θα τους θυμίσουν τους λόγους που παντρεύτηκαν και όχι αυτά που τους χωρίζουν.

Assassins Creed II

Όταν τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται τέχνη

Η συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών είναι πολύ μεγάλη και κάθε ένα από αυτά θα  αξίζει πολλές βραβεύσεις. Όμως το δεύτερο παιχνίδι αυτής της σειράς είναι και το πιο ωραίο από όλες τις απόψεις. Γραφικά που κόβουν την ανάσα, καταπληκτική πλοκή και μουσική που μένει ανεξίτηλη. Να σημειωθεί ότι είναι παιχνίδι που αναφέρεται στην μεσαιωνική Ιταλία και κάθε σπίτι, μαγαζί ή τοποθεσία βρίσκεται στο ακριβές σημείο που ήταν τότε σύμφωνα με κείμενα και πηγές της εποχής.

Η υπόθεση: Ο  Ezio είναι ο μεσαίος σε ηλικία γιός της οικογένειας των Auditore οι οποίοι είναι Φλωρεντινοί τραπεζίτες. Η ζωή του στην Φλωρεντία ήτανε όμορφη μέχρι που εξυφαίνεται μια συνομωσία εναντίον της οικογένειας του από τους θανάσιμους αντιπάλους της. Το αποτέλεσμα; Ο πατέρας του και τα δύο του αδέλφια οδηγούνται στην κρεμάλα. Ο ίδιος αναλαμβάνει τα ινία να σώσει την οικογένεια του (την μητέρα του και την αδελφή του δηλαδή) καθώς και να εκδικηθεί αυτούς που ευθύνονται για αυτό ακόμα και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να σκοτώσει ακόμα και τον ίδιο τον πάπα της Ρώμης.

What remains of Edith Finch

Όταν τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται τέχνη

Παιχνίδι περιπέτειας με έντονες δόσεις μυστηρίου αλλά με συναρπαστική υπόθεση και γραφικά μια  και είναι δημιουργία 2017. Η υπόθεση είναι πραγματικά ανατριχιαστική και αναπάντεχη και η δράση συγκλονίζει.

Υπόθεση: Ο χαρακτήρας μας  ακολουθεί την ζωή της  Edith Finch. Μας πηγαίνει λοιπόν στο νησί της Όρκας όπου ήτανε και το πατρικό της Edith για να ανακαλύψουμε τι συνέβη σε αυτήν και ολόκληρη την οικογένεια. Ακολουθώντας στοιχεία, το ημερολόγιο της και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο μπορεί να συλλέξει ο χαρακτήρας  μας σταδιακά ανακαλύπτει ότι γύρω από την οικογένεια των Finch πλανάται μια κατάρα η οποία ίσως και να έχει σχέση με αυτόν.

Ghost of Tsushima

Όταν τα βιντεοπαιχνίδια γίνονται τέχνη

Μια από τις πρόσφατες βραβεύσεις βιντεοπαιχνιδιών το  ghost of tsusima  είναι ένα παιχνίδι το οποίο πραγματεύεται την ζωή και τον κώδικα αξιών ενός πραγματικού μαχητή  Samurai. Δίνεται η ελευθερία αποφάσεων σε αρκετά ζητήματα και η δυνατότητα να διαμορφωθεί ο χαρακτήρας του παίχτη σύμφωνα με την δική του βούληση.

Υπόθεση: Το 1274 ένας μεγάλος Μογγολικός στόλος κάνει επιδρομή στο νησί Tsushima  της Ιαπωνίας. Ο βασικός μας χαρακτήρας είναι ο τοπικός άρχοντας ο Jin Sakai και μαζί με τον θείο του, τον άρχοντα Shimura,  αναλαμβάνουν να απωθήσουν τον Khotun Khan που ηγείται την μογγολικής επίθεσης. Η μάχη που γίνεται καταλήγει σε πανωλεθρία και ο στρατός των σαμουράι καταστρέφεται, ο Jin τραυματίζεται και ο θείος του πιάνεται αιχμάλωτος. Ο Jin  αναλαμβάνει να τον ελευθερώσει από το κάστρο αλλά αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον αρχηγό του μογγολικού στρατού ο οποίος θα τον νικήσει και θα τον αναγκάσει να υποχωρήσει.

Εκεί λοιπόν ο χαρακτήρας μας ξεκινά να μαθαίνει τον ανταρτοπόλεμο βλέποντας ότι δεν μπορεί να νικήσει και να αφήσει πίσω όλη τον κώδικα αξιών που του έχει μάθει η ζωή του ως  σαμουράι προκειμένου να απελευθερώσει το νησί του και να νικήσει τον μογγολικό στρατό.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.