Όταν ο κινηματογράφος… πειραματίζεται!

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη

Κοινωνικά πειράματα σε κινηματογραφικές αποδόσεις… ο ανθρώπινος παράγοντας, η ψυχολογία, η αισθητική, η λογική και το ήθος, οι αντιδράσεις και οι επιλογές τίθενται στο επίκεντρο της μεγάλης οθόνης.

Πειράματα, προϊόντα πραγματικής ιστορίας ή καλλιτεχνικής έμπνευσης, κινηματογραφούνται προκαλώντας σε κάθε περίπτωση αίσθηση, συναισθηματική καθήλωση, ακόμη και επιστημονικό ενδιαφέρον.

The Stanford Prison Experiment(2015)

Σε σκηνοθεσία Kyle Patrick Alvarez, αποτελεί ίσως την πιο χαρακτηριστική περίπτωση κοινωνικού πειράματος στη μεγάλη οθόνη. Ο καθηγητής ψυχολογίας Zimbardo (Billy Crudup) επιλέγει 24 άνδρες-φοιτητές και τους χωρίζει σε κρατούμενους και φυλακισμένους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πανεπιστημίου που προσομοιάζει σε φυλακές… και κάπου εκεί το παιχνίδι ρόλων ξεκινά και τα πράγματα ωθούνται στα άκρα!

Perfetti sconosciutti (2016)

Εξαιρετική ιταλική comedy με ιδιαίτερα καλές κριτικές (IMDB score: 7.8), που επανεκτελέστηκε και σε ελληνική απόδοση («Τέλειοι Ξένοι») από το Θοδωρή Αθερίδη. Μία παρέα φίλων σε μεταξύ τους δείπνο αποφασίζουν να κάνουν το δικό τους πείραμα αφήνοντας τα κινητά στο κέντρο του τραπεζιού και από κοινού λαμβάνοντας τα όποια εισερχόμενα μηνύματα-κλήσεις…μυστικά και πάθη, ευτράπελα και κωμικοτραγικότητες σε μία κοινωνική πραγματικότητα όπου τελικά είμαστε όλοι Τέλειοι Ξένοι

Experimenter (2015)

Μία επίσης πραγματική ιστορία που διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το κοινωνικό πείραμα του ψυχολόγου Stanley Milgram επικεντρώνεται στην εξουσία και την υπακοή, τη δύναμη και την αδυναμία. Ο άνθρωπος, η ανάγκη, η προσταγή, η καθημερινότητα συνθέτουν τη δραματική απόχρωση του κοινωνικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης αντίδρασης σε αυτό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4 καλές αισθηματικές κομεντί


Toc Toc (2017)

Ισπανική παραγωγή, σε σκηνοθεσία Villanueva, που υπόσχεται πολύ γέλιο! Το concept: μία ομάδα ασθενών με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή διαφορετικού τύπου ο καθένας βρίσκεται στο ιατρείο του ψυχιάτρου περιμένοντας τον να επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι. Ένα σκηνικό καλά στημένο -θα καταλάβετε στο τέλος της ταινίας τι εννοώ- που αποτυπώνει τις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων αυτών προκαλώντας γέλιο μέχρι δακρύων στο θεατή!

Die Welle (2008)

Πείραμα πολιτικού περιεχομένου, γερμανικής παραγωγής. Ένας καθηγητής λυκείου θέλει να δείξει στους μαθητές τι εστί δικτατορία… και κάπως έτσι τα πράγματα ξεφεύγουν καθώς τα παιδιά φαίνεται να μυούνται απόλυτα στη φασιστική-ναζιστική ιδεολογία και τις πρακτικές της. Κλασική ταινία, επιμορφωτική, καθηλωτική… σε σκηνοθεσία Dennis Gansel.

Και όλα αυτά από έναν κινηματογράφο που “αναπνέει” μέσα στην κοινωνία, εμπνέεται από αυτή και γράφει για τα ομαλά και τα παράδοξά της… ίσως εν προκειμένω και το πιο ενδιαφέρον πείραμα να ήταν η παρακολούθηση των αντιδράσεων του κινηματογραφικού κοινού στη θέασή του…

Συντάκτης: Ειρήνη Ζαχαριάδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.