Όταν ο Ελληνικός κινηματογράφος κατάφερε να ξεπεράσει τον Χίτσκοκ

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο Ελληνικός κινηματογράφος, είναι γεγονός, πως δε μας έχει προσφέρει πολλές ταινίες τρόμου. Όμως, υπήρξε μία ταινία η οποία αποτελεί ένα αψεγάδιαστο δείγμα κινηματογραφικού τρόμου και αγωνίας, η οποία  ακόμα και σήμερα θεωρείται η αντιπροσωπευτικότερη ταινία αυτού του είδους στον Ελληνικό κινηματογράφο. Αυτή η ταινία είναι ο Εφιάλτης.

Πληροφορίες για την υπόθεση του έργου

Ο Εφιάλτης είναι μία Ελληνική ταινία τρόμου η οποία γυρίστηκε το 1961. Αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα ταινίας τρόμου στο Ελληνικό σινεμά και είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Ερρίκου Ανδρέου. Η υπόθεση αφορά μία γυναίκα η οποία απειλείται από μία φωνή η οποία της τηλεφωνεί και την αναστατώνει. Τότε εκείνη αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια ενός καλού της φίλου ώστε να τη βοηθήσει να ανακαλύψει τη γυναίκα που την απειλεί, η οποία υποπτεύεται πως είναι η καλύτερη της φίλη, Άννα Μαργκώ,  με την οποία όμως έχουν να μιλήσουν χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί πως η Βούλα Χαριλάου δίνει μία συγκλονιστική ερμηνεία ως μία μαυροφορεμένη γυναίκα η οποία οικειοποιείται την ταυτότητα της φίλης της, σκοτώνει με ένα ψαλίδι και επιθυμεί να εκδικηθεί εκείνους που δεν την αγάπησαν και ευθύνονται για τη δυστυχία της.

Η ταινία είναι επηρεασμένη από τις διάφορες ψυχολογικές θεωρίες της εποχής και μας δίνει ένα ιδιαίτερα τρομακτικό κλίμα με σκοτεινά πλάνα και δυνατά αστραπόβροντα τα οποία εμφανίζονται κυρίως τη νύχτα. Ιδιαίτερα όμως διεισδυτική είναι η ματιά με την οποία προσεγγίζει την κεντρική ηρωίδα. Μία γυναίκα η οποία είχε στερηθεί την αγάπη από την οικογένεια, βρισκόταν πάντοτε στο περιθώριο και έτρεφε μεγάλο φθόνο για την καλύτερή της φίλη σε τέτοιο βαθμό ώστε να θελήσει να οικειοποιηθεί την ταυτότητά της. Δε διστάζει να τηλεφωνεί στα γνωστά της πρόσωπα, να αποκαλύπτει πληροφορίες για άλλους και να αντλεί ηδονή και ικανοποίηση από τον τρόμο που βλέπει πως τους προκαλεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…