Όταν μιλούν τα χρώματα στο χώρο σας…

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Όταν μιλούν τα χρώματα στο χώρο σας...Γνωρίζετε ότι τα χρώματα στο χώρο σας επιφέρουν συγκεκριμένη επίδραση στη διάθεση και στην ενέργειά σας; Δείτε με βάση τις αρχές του Feng Shui σε ποιές κατηγορίες χωρίζονται τα χρώματα ανάλογα με την ενέργεια τους και πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα για εσάς.

Η άποψη του Feng Shui για τα χρώματα

Σύμφωνα με το Feng Shui, τα χρώματα χωρίζονται ανάλογα με την ενέργειά τους (γιν και γιανγκ) σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι ψυχροί τόνοι του μπλε, που προκαλούν χαλάρωση, ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ζεστοί τόνοι του κόκκινου που ερεθίζουν τους ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτές τις δυο κατηγορίες βρίσκονται τα ουδέτερα χρώματα πράσινο και κίτρινο που γίνονται γιν ή γιανγκ ανάλογα με την ανάμειξή τους με ψυχρά ή ζεστά χρώματα.

Το feng shui προτιμά για κάθε χώρο του σπιτιού αποχρώσεις που είναι πολύ κοντά σε αυτές της δυτικής διακόσμησης.

Στους χώρους υποδοχής, χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε χρώμα αφού η συγκέντρωση πολλών ατόμων δεν ευνοεί την διατήρηση της θετικής ενέργειας.

Η Γλώσσα των χρωμάτων

Τα χρώματα έχουν «στόμα» και μιλάνε, έχουν δύναμη και λένε πολλά γι’ αυτό που είμαστε όταν τα διαλέγουμε… Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τη σημασία του κάθε χρώματος και σας την παραδίδουμε με σκοπό να μάθετε τι θέλει να πει το κάθε χρώμα αλλά και που να το ταιριάξετε μέσα στο χώρο σας.

Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ:

Κόκκινο (το αυθόρμητο)

Παραπέμπει στο πάθος, την πολυτέλεια και τον κίνδυνο. Συνδεδεμένο με την εξουσία, το κόκκινο φανερώνει χαρακτήρα περιπετειώδη, εξωστρεφή, ριψοκίνδυνο αλλά και έμπιστο. Ανεβάζει την πίεση του αίματος και ανοίγει την όρεξη. Ιδανικό για την τραπεζαρία σας.

Πορτοκαλί (το ενεργητικό)

Φανερώνει κοινωνικότητα, αυτοπεποίθηση, ενθουσιασμό. Οι έντονοι τόνοι του ταιριάζουν στην κουζίνα, ενώ οι απαλότεροι στο υπνοδωμάτιο, ακόμα και στο μπάνιο.

Κίτρινο (επί του καλωσορίσματος)

Το λατρεύουν όσοι έχουν ερευνητική σκέψη. Δηλώνει αισιοδοξία, πρακτικότητα, καλή διάθεση και εμπιστοσύνη. Σε καμία περίπτωση δεν το προτιμούμε στην κρεβατοκάμαρα εκτός αν μιλάμε για μία απαλή απόχρωσή του. Ιδανικό για λειτουργικούς χώρους.

Πράσινο (το ήρεμο)

Σύμβολο της τύχης, της νιότης, αλλά και της οικολογίας. Εκφράζει άτομα ήρεμα υπομονετικά, συμπονετικά γεμάτα ευγένεια και συμπόνια. Προτιμήστε το σε χώρους που υπάρχει άπλετο φυσικό φως και κυρίως στο καθιστικό σας.

Μπλε (το αφοσιωμένο)

Το χρώμα της αφοσίωσης. Φανερώνει ηρεμία, αξιοπιστία, προνοητικότητα, εργατικότητα και φιλοδοξία. Ιδανικό για την κρεβατοκάμαρα, ενώ κάποιες πινελιές στην τραπεζαρία μας κάνουν να απολαμβάνουμε το φαγητό μας.

Μωβ (το εμπνευσμένο)

Εκφράζει όσους είναι ανθρωπιστές, καλλιτεχνικές προσωπικότητες, αλλά και τους υπερευαίσθητους. Το αγαπούν οι οραματιστές με έντονη πνευματικότητα. Βάλτε το στην κρεβατοκάμαρα αφού καταπολεμά την αυπνία.

Άσπρο (το φινετσάτο)

Το χρώμα της αθωότητας, της φινέτσας και της γοητείας. Το προτιμούν οι αμερόληπτοι, δίκαιοι και προσεκτικοί άνθρωποι. Επίσης είναι το χρώμα που πάει παντού. Έχει αναρίθμητους τόνους και συνδιάζεται με όλα τα χρώματα.

Μαύρο (το μοδάτο)

Το μαύρο είναι ένα χρώμα που κυριαρχεί πάντα στην μόδα. Γι΄αυτό και χαρακτηρίζει όσους θέλουν πάντα να είναι in fashion. Εκφράζει πειθαρχημένα και επιτηδευμένα άτομα. Αγαπητό χρώμα της μοντέρνας διακόσμησης.

Γκρι (το προνοητικό)

Το χρώμα αυτό το προτιμούν οι σοβαροί και οι συνετοί, ενώ είναι λίγοι αυτοί που το διαλέγουν ως αγαπημένο τους χρώμα.

Ένα χρώμα που συδιάζεται και αυτό με όλα τα υπόλοιπα χρώματα. Προτιμήστε το σαν την καλύτερη βάση σε όλους τους χώρους εργασίας.

Καφέ (το πρακτικό)

Άνθρωποι εργατικοί, νομοταγείς, πρακτικοί και καθόλου απαιτητικοί είναι αυτοί που λένε «ναι» στο καφέ. Οι απαλοί τόνοι του ταιριάζουν σε οποιονδήποτε τοίχο.

Tips:

Στους χώρους μπάνιου λέμε ΟΧΙ στα πολύ σκούρα χρώματα.

Στην κουζίνα λέμε ΟΧΙ στο μπλε και στο γκρι γιατί μειώνουν την όρεξη.

Στο υπνοδωμάτιο λέμε ΟΧΙ στο κόκκινο και το πορτοκαλί.

Στο γραφείο λέμε ΟΧΙ στο χρυσό, πορτοκαλί και κόκκινο.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Influence:

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…