Όταν μια αίτηση λύνει το πρόβλημα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Μια αίτηση σε δήμο μπορεί να λύσει το πρόβλημα; Δώστε της μια ευκαιρία προτού χάσετε την ψυχική σας γαλήνη και όλη σας τη μέρα σε ουρές πίσω από αγανακτισμένους πολίτες και πολύ πιθανόν όλα θα πάνε κατ’ευχήν στο τέλος!

Πολλές φορές τα προβλήματα μάς ξεπερνούν. Σε κάθε γειτονιά υπάρχουν ανοιχτά θέματα που μόνο με βοήθεια δημόσιων υπηρεσιών μπορούν να βρουν λύση. Σε μερικές περιπτώσεις μια αίτηση προς τον οικείο δήμο είναι αρκετή για να θεραπεύσει τα κακώς κείμενα ώστε να έρθει ένας νέος αέρας στην περιοχή σας. Αδράξτε την ευκαιρία και μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για να πετύχει η προσπάθεια.

Οι υπηρεσίες του δήμου

Κάθε δήμος έχει μια σειρά υπηρεσιών που άπτονται των ακινήτων όπως η Τεχνική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Δόμησης, Εξωτερικά Συνεργεία, Τμήμα Πρασίνου και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας. Καλό είναι να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του δήμου σας και να ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες ηλεκτρονικής υπηρεσίες όπως είναι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μέσω φόρμας ή email, η γραμμή δημότη μέσω τηλεφώνου, email ή app, καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο που μπορεί να σας συνδέσει απευθείας με το τηλέφωνο οποιουδήποτε υπαλλήλου ή προϊσταμένου χρειαστείτε. Προσθέστε και την Οικονομική Υπηρεσία και τη Νομική Υπηρεσία, που είναι αρωγοί σε όλες σχεδόν τις δημοτικές παρεμβάσεις.

Τα προβλήματα των δημοτών

Τα πιο συνηθισμένα ζητήματα είναι θέματα νομιμότητας των κτιρίων (κατοικιών και καταστημάτων), λακούβες σε δρόμους, κακοτεχνίες ή ελλείψεις σε πεζοδρόμια, κλάδεμα και αποκομιδή δέντρων από δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους, διάνοιξη οδών, συνδέσεις με το δίκτυο ακαθάρτων και επεκτάσεις αγωγών, κατασκευή ή συντήρηση δικτύου ομβρίων, τεχνικά προβλήματα σε σχολεία, διενέξεις πολιτών για παρανομίες σε ακίνητα, αγωγές για αποζημιώσεις λόγω ατυχημάτων από πλημμελή συντήρηση και κακοτεχνίες έργων, μέτρα ασφαλείας και αποκατάσταση οδών από εργοτάξια, έργα πρασίνου, αθλητικοί χώροι, αξιοποίηση πλατειών και μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Οι λύσεις

Ασφαλώς οι λύσεις εναπόκεινται στη διάθεση και απόφαση των υπηρεσιών και των πολιτικών προϊσταμένων. Εν τούτοις όλα γίνονται για τον πολίτη και η εξυπηρέτηση των δημοτών είναι πρώτη προτεραιότητα. Δεν πρέπει να αναμένετε την αυτενέργεια των δήμων αλλά χρειάζεται να πρωτοστατείτε σε σχετικά αιτήματα ως γνώστες των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν αρκετά συνεργεία που μπορούν να επέμβουν για κάλυψη λακούβων, επισκευή πεζοδρομίων, κλάδεμα δέντρων ή ακόμη και για εξειδικευμένες εργασίες σε δημόσιους χώρους από χρωματισμούς και υδραυλικά μέχρι σιδηρουργικές και ηλεκτρολογικές εργασίες.

Οι μέθοδοι προώθησης

Η προσέγγιση σας πρέπει να βασίζεται στην ευγένεια και στη διπλωματία. Αν νευριάσετε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, δε θα βοηθήσετε την όποια πρωτοβουλία σας. Θα ξεκινήσετε με μια αίτηση μέσω email στην οποία θα περιγράψετε με σαφήνεια το πρόβλημα στέλνοντας και φωτογραφίες. Εντός 50 ημερών το αργότερο θα λάβετε γραπτή απάντηση. Κατόπιν θα απευθυνθείτε τόσο στον προϊστάμενο του αντίστοιχου τομέα κλείνοντας ένα ραντεβού για να υπομνήσετε το επείγον και να μάθετε αν και πότε προγραμματίζονται οι σχετικές εργασίες. Άμεσα θα ζητήσετε να δείτε και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για να τον ενημερώσετε για το θέμα σας και να παρακαλέσετε για την τακτοποίησή του το συντομότερο δυνατόν. Αν έχετε το δίκιο με το μέρος σας, μπορείτε να μιλήσετε και με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης ή τον ίδιο το δήμαρχο αν και επαφίεται στην κρίση σας τι θα βοηθήσει πιο πολύ ανάλογα με την εντύπωση που έχετε για τις δημοτικές αρχές με βάση την εμπειρία σας. 

Οι εναλλακτικές επιλογές

Η λύση της αγωγής είναι η ύστατη λύση και δηλώνει αποτυχία της απόπειρας να τα καταφέρετε μόνο με καλές δημόσιες σχέσεις και τυχόν νέες αιτήσεις. Μην καταφεύγετε σε αυτή παρά μόνο αν έχετε υποστεί βλάβη προσωπικά από ολιγωρίες της δημόσιας διοίκησης. Το νόημα είναι ότι με ένα δύο emails και ένα-δύο ραντεβού είστε σε θέση να ξεκινήσετε έργα στη συνοικία σας και να αλλάξετε τα δεδομένα που ξέρατε. Μην πιστεύετε στην αδιαφορία αλλά δεν πρέπει να έχετε και υπερβολικές προσδοκίες.

Ομαδικές επιστολές

Μια ακόμη λύση είναι οι ομαδικές επιστολές οι οποίες όμως επηρεάζουν μόνο τους πολιτικούς και όχι τους υπαλλήλους που αρκούνται σε τετριμμένες απαντήσεις αιτήσεων. Βάλτε μπροστά την κοινωνική ανάγκη, την όποια απειλή της δημόσιας υγείας, ασφάλειας και ευπρέπειας και ζητήστε με δυναμισμό και πειθώ να γίνει το σωστό για το δήμο σας. Πραγματικά με μία αίτηση μπορείτε να πετύχετε το ακατόρθωτο και να επιλύσετε προβλήματα που ταλανίζουν εσάς και εκατοντάδες ακόμη δημότες. Ψάξτε λοιπόν για ελλείψεις, σφάλματα και τεχνικά ζητήματα και προχωρήστε σε μια γενναία και δημιουργική πρωτοβουλία για να λυθούν γρήγορα και δωρεάν!

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…