Όταν κοίταξα κατάματα τους φόβους μου…

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ζούμε όλοι μέσα σε μία διαρκή φοβία, ανασφάλεια και ανησυχία! Ο covid έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας τελείως, αλλά και τις σχέσεις μας. Βομβαρδιζόμαστε διαρκώς από πλήθος πληροφοριών, άλλες έγκριτες, άλλες λιγότερο. Και καλούμαστε με διάκριση να επιλέξουμε τι θα πιστέψουμε και τι όχι. Όλη αυτή η κατάσταση μάς έχει κάνει δύσπιστους, φοβισμένους, αγχωμένους και απομονωμένους. Σε περίπτωση δε που έχουμε γενικά φοβίες, η κατάσταση αυτή τις απογειώνει!

Ένας άνθρωπος με φοβίες και ανασφάλειες είμαι κι εγώ. Και ομολογώ ότι ενώ είχα ξεκινήσει να τις αντιμετωπίζω και να ηρεμώ τις φωνές τους μέσα μου, ήρθε η υγειονομική αυτή κρίση και με πέταξε στα τάρταρα! Δεν ήθελα να βγαίνω από το σπίτι παρά μόνο για τα απαραίτητα και έβλεπα οποιονδήποτε πλην του στενού οικογενειακού μου περιβάλλοντος, εν δυνάμει φορέα του ιού! Τηρούσα ευλαβικά  και συνεχίζω βέβαια να τηρώ τα μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά τότε ήμουν σε ψυχαναγκαστικό βαθμό προσεκτική! 

Όταν κοίταξα κατάματα τους φόβους μου...

Όταν πέρυσι το καλοκαίρι κυκλοφορούσα περισσότερο και ήταν η κατάσταση πιο ήπια, αποφάσισα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για τον υπέρμετρο φόβο μου! Γιατί όλο αυτό επηρέασε και τους γύρω μου και βεβαίως μόνο καλό δεν έκανε στην υγεία μου! Ο φόβος είναι μία κατάσταση του μυαλού που σωματοποιείται στη συνέχεια και στο τέλος καταντά να επηρεάσει και το ανοσοποιητικό μας! Βεβαίως, ζήτησα βοήθεια και από την ομοιοπαθητικό μου, και φυσικά ανέτρεξα όλες μου τις σημειώσεις από ό,τι σεμινάρια είχα παρακολουθήσει στο παρελθόν σχετικά με την αντιμετώπιση του φόβου και των φοβιών. Θέλει δουλειά αρκετή και να βρει κάποιος την δύναμη που έχει κρυμμένη μέσα του, γιατί όλοι μας έχουμε κρυμμένη δύναμη!

Αποδέχθηκα τις φοβίες μου κάθε μία ξεχωριστά , τους «μίλησα» και τις «κοίταξα κατάματα» μία προς μία! Τις ανέλυσα, και κατάφερα να βρω σιγά σιγά τις ρίζες τους. Ξεκίνησα να ψάχνω πότε εμφάνισα την κάθε φοβία, τι ήταν αυτό που τις πυροδότησε. Στη συνέχεια, αφού εντόπισα την αιτία, άρχισα να ρωτάω τον εαυτό μου για ποιο λόγο φοβάμαι. Τέλος, απομυθοποίησα τελείως τον λόγο αυτό!

Δεν φαντάζεστε τι ανακαλύψεις έκανα, δεν φαντάζεστε πόσα παιχνίδια παίζει το μυαλό μας και μας παραπλανά! Από τη στιγμή που εμφανίζεται μία φοβία στη ζωή μας, λες και το μυαλό μας την «αποθηκεύει» και την επαναφέρει σε κάθε ευκαιρία ακόμα πιο έντονα και την ισχυροποιεί! Και μας γίνεται συνήθεια μετά, και όλο και πιο πολλές φοβίες δημιουργούνται. Και ένας φαύλος κύκλος ανοίγει…

Από την στιγμή που τις αντιμετώπισα πάντως και κατάλαβα σε πόσο μεγάλο βαθμό είναι στο χέρι μου να αλλάξω την κατάστασή μου αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης μου, κάτι μαγικό συνέβη. Πρώτα από όλα έπαψε να με ενοχλεί το στομάχι μου, κοιμόμουν καλύτερα γιατί είχα λιγότερο άγχος και φυσικά είχα καλύτερη διάθεση! Μετουσίωνα την κάθε αρνητική σκέψη σε θετική με το που εμφανιζόταν στο μυαλό μου και έτσι σιγά σιγά άρχισα να ελέγχω τις σκέψεις μου σε ένα βαθμό. 

Ακόμα συνεχίζω, και θα συνεχίσω φυσικά γιατί θέλει υπομονή και επιμονή να αλλάξω την κατάσταση αυτή πλήρως από αρνητική σε θετική! Αλλά είναι τόσο ωραίο το ταξίδι αυτό και γεμίζω με τόση χαρά κάθε φορά που μετατρέπω μία σκέψη αρνητική σε θετική, που δεν με νοιάζει όσον καιρό και να μου πάρει! Φοράω το καλύτερο μου χαμόγελο και ανακοινώνω στο μυαλό μου ότι το δημιούργημά του, ο φόβος, νικιέται κάθε μέρα και πιο πολύ, κι εγώ χαίρομαι την κάθε μου ημέρα ακόμη περισσότερο, γεμάτη ευγνωμοσύνη και αγάπη!

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.