Όταν η κοινωνία περιθωριοποιεί ανθρώπους εξαιτίας της εξωτερικής εμφάνισης

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από την έντονη προσκόλληση στην ύλη και το φαίνεσθαι. Δε θα μπορούσε  λοιπόν να απουσιάζει από αυτή η προσκόλληση σε οτιδήποτε αφορά το εξωτερικό περιτύλιγμα του ανθρώπου. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που η ίδια συμπεριφέρεται ρατσιστικά και υποτιμητικά σε ανθρώπους, απλά και μόνο επειδή εξωτερικά μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν αυτό που η κοινωνία του σήμερα χαρακτηρίζει όμορφο.

Για τον άνθρωπο που δέχεται ρατσισμό

Τις περισσότερες φορές ένας άνθρωπος «πυροβολείται» για την εμφάνισή του, χωρίς όμως εκείνοι που ασκούν κριτική να γνωρίζουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας πίσω από αυτό. Μάλιστα, όταν το  ίδιο άτομο αποκτήσει την ιδανική εμφάνιση για τα “πρέπει” της κοινωνίας ή των σημερινών προτύπων ομορφιάς, τότε δέχεται έπαινο και προσοχή –λες και δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος πριν. Δεν είναι λίγα τα άτομα –κυρίως οι γυναίκες- οι οποίες προσπαθούν να μοιάσουν τόσο πολύ στα πρότυπα των περιοδικών που γίνονται θύματα νευρικής ανορεξίας και άλλων διατροφικών διαταραχών, με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους. Η ομορφιά σίγουρα και αυτή προσφέρει εξωτερική ευχαρίστηση, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα που υπάρχει σε έναν άνθρωπο, υπάρχουν αξίες πιο στέρεες, διαχρονικές και σημαντικές.

Όταν η κοινωνία περιθωριοποιεί ανθρώπους εξαιτίας της εξωτερικής εμφάνισης

Αντιμετώπιση κοινωνικής περιθωριοποίησης

Σίγουρα για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων (διαβήτης, χοληστερόλη, ζάχαρο), είναι καλό ο άνθρωπος να έχει ένα υγιές και ισορροπημένο βάρος. Για αυτό και οι ειδικοί διατροφολόγοι, ενδοκρινολόγοι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων,  μπορούν να ενημερώνουν τον κόσμο για τη σωστή διατροφή.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μπορούν να συμβάλλον στην άρση των διακρίσεων με το να προβάλλουν όλους τους σωματότυπους, χωρίς να κυριεύονται από εμμονή για έναν συγκεκριμένο τύπο εμφάνισης.

Και επειδή ο πολιτισμός ξεκινάει από την οικογένεια πάνω από όλα, οι γονείς μαθαίνουν τα παιδιά να σέβονται όλα τα υπόλοιπα, χωρίς να κοροϊδεύουν κάποιο για την εμφάνιση ή για οποιοδήποτε άλλο σωματικό ή ψυχικό χαρακτηριστικό.

Και φυσικά, να δίνουμε περισσότερη βάση στο περιεχόμενο ενός ανθρώπου, εκεί κρύβεται η αληθινή αξία και ο πραγματικός πλούτος. Αξίζει να αναφέρω μία φράση που κάποτε είχα διαβάσει: “κανένας άνθρωπος δε χρειάζεται να έχει αναλογίες μοντέλου.”

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…