Όταν η κλασική λογοτεχνία γράφει… μουσική

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι τέχνες επηρεάζουν η μία την άλλη και η έμπνευση ενός ζωγράφου πολύ συχνά μπορεί να συμπίπτει με εκείνη ενός ποιητή. Δεν είναι, επίσης, λίγες οι φορές που ένα έργο τέχνης μπορεί να επηρεάσει τον καλλιτεχνικό οίστρο κάποιου άλλου.

Αυτό το ακόμη πιο συχνό φαινόμενο είναι πολύ ξεκάθαρο στις σχέσεις της συγγραφής βιβλίων με τη συγγραφή τραγουδιών, αφού πολλοί είναι οι μουσικοί που έχουν εμπνευστεί από κλασικές ιστορίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας προκειμένου να γράψουν μεγάλες επιτυχίες του πενταγράμμου ή άγνωστα μικρά ηχητικά διαμάντια.

Η λογοτεχνία και η μουσική έχουν, άλλωστε, πολλά κοινά πέρα από το ότι αποτελούν τέχνη, έστω κι αν πρόκειται για δύο διαφορετικές μορφές της. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο καταξιωμένοι μουσικοί να γράφουν βιβλία και ιστορίες, που ενίοτε στηρίζονται στα προσωπικά τους βιώματα. Η ανάγκη της έκφρασης φυσικά είναι αμφίδρομη και πολλές φορές οι μουσικοί στράφηκαν στα βιβλία για να γράψουν τραγούδια που σήμερα θεωρούνται κορυφαία.

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το περίφημο «Lucy in the Sky With Diamonds» των Beatles, που έχει στηριχθεί στο περίφημο βιβλίο του Lewis Carroll, «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τη λογοτεχνία και την ποίηση, αλλά κατ’ επέκταση για όλη τη γκάμα της ψυχαγωγίας και την ποπ κουλτούρα. Μεταξύ άλλων, έχει μετατραπεί σε κινούμενο σχέδιο, έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, έχει γίνει παιχνίδι σε online πλατφόρμες διασκέδασης όπως τα διαδικτυακά casinos και έχει απεικονιστεί ως κόμικ.

Ο John Lennon είχε διαβάσει την «Αλίκη» σε μικρή ηλικία και η δουλειά του Carroll τον είχε συναρπάσει πολύ, όμως το «Lucy in the Sky with Diamonds» δημιουργήθηκε με άλλη αφορμή. Μπήκε στο μυαλό του διάσημου «σκαθαριού» όταν είδε ένα σκίτσο του γιου του, το οποίο θύμιζε πολύ «την πόλη των θαυμάτων». Ο Lennon μάλιστα εμπνεύστηκε όχι μία, αλλά δύο φορές από τον Carroll αφού έγραψε και το «I Am The Walrus» λίγο αργότερα.

otan_h_klasikh_logotexnia_grafei_mousikh

Το «One» ήταν το αποτέλεσμα της έμπνευσης των Metallica από το έργο του Ντάλτον Τράμπο «O Τζόνι πήρε το όπλο του», το οποίο έγραψε το 1939 και αφορά την ιστορία ενός στρατιώτη που χάνει όλα τα άκρα του και το πρόσωπό του κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά όχι τη νοημοσύνη του και την αίσθηση της πραγματικότητας. Η τραγική ιστορία μεταφέρθηκε, το 1971, στη μεγάλη οθόνη και το 1988, οι Metallica κυκλοφορούν το τραγούδι «One», ενσωματώνοντας σκηνές από την ταινία.

Αντίστοιχα, το 1967, οι The Velvet Underground & Nico γράφουν το ιστορικό «Venus In Furs» βασισμένο στο βιβλίο του Leopold von Sacher-Masoch, ενώ -περνώντας στη σύγχρονη εποχή- η Kate Bush κατάφερε να κάνει διάσημο το «Wuthering Heights», το οποίο τράβηξε τις επιρροές του από το λογοτεχνικό σκοτεινό ρομάντσο της Emily Bronte, του 1847. 

Το «Scentless Apprentice» βρήκε τη θέση του στην τελευταία κυκλοφορία των Nirvana, το 1993, η ιστορία όμως εντοπίζεται πίσω στο 1985, στο λογοτεχνικό έργο του Patrick Suskind του «Perfume: The Story Of A Murderer», στο οποίο περιγράφει έναν αρωματοποιό που δολοφονεί γυναίκες ψάχνοντας το τέλειο άρωμα.

Η σχέση του David Bowie με τα βιβλία είναι πολύ γνωστή, οπότε οι επιρροές του από αυτά ήταν κάτι αναμενόμενο. Το «Big Brother» και το «1984», τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο «Diamond Dogs» του 1974, ήταν, όπως εύκολα μπορούμε να φανταστούμε το αποτέλεσμα της αγάπης του για το γνωστό έργο του Τζορτζ Όργουελ, «1984».

Από την άλλη, ο θρυλικός Freddie Mercury εμπνεύστηκε το «Nevermore», το οποίο κυκλοφόρησε το 1974 στο «Queen II», από τους στίχους του «The Raven» του Έντγκαρ Άλαν Πόε, καταφέρνοντας να χωρέσει την αίσθηση του ποιήματος σε ένα κομμάτι διάρκειας ενός λεπτού.

Ο Ντόριαν Γκρέι ο γνωστός πρωταγωνιστής του Oscar Wilde, βρήκε μία πρωταγωνιστική θέση και στο ομότιτλο άλμπουμ των The Libertines, με το τραγούδι «Narcissist», ενώ ο Ρόμπερτ Σμιθ δεν έκρυψε την αγάπη του για τον Albert Camus με το «Killing An Arab».

Τέλος, ο Ian Curtis έρχεται να επισφραγίσει την αγάπη των μουσικών για τα βιβλία, αφού το «Colony» των Joy Division δεν θα μπορούσε να αποτίνει φόρο τιμής σε κάτι άλλο από το «In The Penal Colony» του Franz Kafka (1914).

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…