Osho: Αυτό που αποκαλείτε αγάπη μπορεί να μην κρύβει κανένα γνώρισμα αγάπης

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο Ινδός διανοητής Οsho που εμπνέει μέχρι σήμερα ανατρέπει τα δεδομένα μέσα από το βιβλίο του «τι είναι αγάπη»: Μήπως αυτό που θεωρούμε αγάπη δεν κρύβει τελικά μέσα του αγάπη;

Η αγάπη ποτέ δεν πληγώνει κανέναν. Και αν αισθάνεστε ότι έχετε πληγωθεί από την αγάπη, είναι κάτι άλλο μέσα σας, όχι η ιδιότητά σας να αγαπάτε, που αισθάνεται πληγωμένο. Αν δεν το συνειδητοποιήσετε αυτό, θα βρεθείτε να διατρέχετε τους ίδιους κύκλους ξανά και ξανά.

Αυτό που αποκαλείτε αγάπη μπορεί να μην κρύβει κανένα γνώρισμα αγάπης. Ο ανθρώπινος νους είναι έξυπνος, πανούργος, εξαπατά τους άλλους και τον εαυτό του. Το μυαλό βάζει όμορφες ετικέτες σε άσχημα πράγματα, προσπαθεί να καλύψει τις πληγές σας με λουλούδια. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα στα οποία πρέπει να διεισδύσετε, εάν θέλετε να καταλάβετε τι είναι η αγάπη.

Η διαφορά ανάμεσα στον πόθο και την αγάπη

Ο ”έρωτας”, με την έννοια που οι άνθρωποι συνήθως αποδίδουν στη λέξη, δεν είναι αγάπη, είναι πόθος. Και ο πόθος είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κακό, επειδή το να επιθυμείς κάποιον ως αντικείμενο είναι μια προσβολή για το άτομο, είναι βία. Όταν κινείσαι με πόθο για κάποιον, για πόσο καιρό μπορείς να προσποιηθείς ότι είναι αγάπη; Ένα επιφανειακό συναίσθημα μοιάζει με αγάπη, αλλά εάν ξύσεις λίγο την επιφάνεια, θα δεις ότι κρυμμένη πίσω από αυτό βρίσκεται η καθαρή λαγνεία. Ο πόθος είναι ζωώδης. Το να κοιτάς κάποιον με πόθο ισοδυναμεί με το να προσβάλλεις, να εξευτελίζεις, να μειώνεις το άλλο άτομο σε εμπόρευμα. Σε κανένα άτομο δεν αρέσει να αισθάνεται ότι το χρησιμοποιούν. Αυτό είναι το πιο άσχημο πράγμα που μπορείς να κάνεις σε κάποιον. Κανένα άτομο δεν αποτελεί εμπόρευμα ή μέσο προς οποιονδήποτε σκοπό.

Osho: Αυτό που αποκαλείτε αγάπη μπορεί να μην κρύβει κανένα γνώρισμα αγάπης

Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στον πόθο και στην αγάπη. Ο πόθος χρησιμοποιεί το άλλο άτομο για να εκπληρώσει μερικές από τις επιθυμίες σας. Το άλλο άτομο απλώς χρησιμοποιείται και όταν ολοκληρωθεί η χρήση του, μπορείτε να το πετάξετε. Δε σας χρειάζεται πια, εκπλήρωσε τη λειτουργία του. Αυτή είναι η πιο ανήθικη πράξη, η χρήση του άλλου ως μέσου.

Η αγάπη δεν πληγώνει

Η αγάπη είναι ακριβώς το αντίθετο: συνιστά τον σεβασμό του άλλου ατόμου ως ένα μέσο προς τον εαυτό μας. Όταν αγαπάτε κάποιον ως ένα μέσο προς τον εαυτό σας, δεν υπάρχουν πληγές. Η αγάπη σας εμπλουτίζει. Η αγάπη τους κάνει όλους πλούσιους.

Η επιθυμία κυριάρχησης πάνω στον άλλο

Δεύτερον, η αγάπη μπορεί να είναι αληθινή μόνο εάν δεν κρύβεται εγωισμός πίσω της. Διαφορετικά μετατρέπεται απλώς σε ένα παιχνίδι επικράτησης του ισχυρότερου. Είναι ένας διακριτικός τρόπος να κυριαρχήσεις. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ συνειδητοποιημένος, γιατί αυτή η επιθυμία κυριάρχησης είναι πολύ βαθιά ριζωμένη μέσα του. Δεν έρχεται ποτέ γυμνή, αλλά πάντα κρύβεται κάτω από όμορφα ενδύματα, πλούσια διακοσμημένα.

Οι γονείς ποτέ δεν λένε ότι τα παιδιά τους είναι τα υπάρχοντά τους, δεν λένε ποτέ ότι θέλουν να κυριαρχήσουν στα παιδιά, αλλά στην πραγματικότητα κάνουν ακριβώς αυτό. Λένε ότι θέλουν να τα βοηθήσουν, λένε ότι θέλουν τα παιδιά τους να είναι έξυπνα, υγιή, ευτυχισμένα, αλλά -και αυτό το ”αλλά” είναι μεγάλο- αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ιδέες τους. Ακόμα και η ευτυχία των παιδιών τους πρέπει να καθοριστεί από τις ιδέες των γονέων. Τα παιδιά πρέπει να είναι ευτυχισμένα σύμφωνα με τις προσδοκίες των γονέων.

Osho: Αυτό που αποκαλείτε αγάπη μπορεί να μην κρύβει κανένα γνώρισμα αγάπης

Η σχέση αγάπης των συζύγων

Οι σύζυγοι λένε ότι αγαπούν τις γυναίκες τους, αλλά η αγάπη αυτή ισοδυναμεί με απλή κυριαρχία. Είναι τόσο ζηλιάρηδες, τόσο κτητικοί, πώς μπορούν να είναι στοργικοί; Οι σύζυγοι εξακολουθούν να λένε ότι αγαπούν τους συζύγους τους, αλλά είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα δημιουργούν μια μικρή κόλαση στη ζωή τους. Με  κάθε δυνατό τρόπο μειώνουν τον σύζυγο σε κάτι άσχημο. Ο εξαρτημένος σύζυγος είναι πολύ αρνητικό φαινόμενο. Και το πρόβλημα είναι ότι πρώτα η σύζυγος μειώνει τον σύζυγο σε έναν άντρα που έχει χάσει τον εαυτό του και μετά χάνει το ενδιαφέρον της για αυτόν, γιατί ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για έναν τέτοιο άντρα;

Πρώτα ο σύζυγος προσπαθεί να φέρει τη γυναίκα του υπό την κατοχή του και όταν αυτό συμβεί, χάνει το ενδιαφέρον του. Υπάρχει κάποια κρυφή λογική σε αυτό: το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η κατάκτηση, τώρα που αυτό τελείωσε, θα ήθελε να δοκιμάσει κάποια άλλη γυναίκα, για να μπορέσει να γευτεί μία ακόμα κατάκτηση.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…