Όσκαρ 2022: Τι είναι η αλωπεκία και τι έχει πει η Πίνκετ Σμιθ για την απώλεια μαλλιών

Συντάκτης: Flowmagazine

Το επεισόδιο στην τελετή απονομής των Όσκαρ, με τον Γουίλ Σμιθ να χαστουκίζει τον Κρις Ροκ, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τη βία, αλλά έφερε στο προσκήνιο και την αλωπεκία. 

Παρουσιάζοντας ένα από τα βραβεία, ο Κρις Ροκ θεώρησε ότι μπορούσε να «αστειευτεί» με την απώλεια μαλλιών της Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ- η οποία έχει μιλήσει ανοιχτά για το γεγονός ότι πάσχει από αλωπεκία. 

Συγκεκριμένα, ο Κρις Ροκ πρότεινε ότι η 50χρονη θα έπρεπε να παίξει στο σίκουελ του «G.I. Jane». Η Ντέμι Μουρ είχε παίξει στην πρώτη ταινία με ξυρισμένο κεφάλι. Αμέσως μετά, ο Γουίλ Σμιθ ανέβηκε στη σκηνή και τον χαστούκισε.

Τι είναι η αλωπεκία 

Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση, που προκαλεί απώλεια μαλλιών. Η σοβαρότητά της διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να έχει ως συνέπεια ένα επεισόδιο απώλειας μαλλιών σε κάποιους ή ισόβια απώλεια μαλλιών σε άλλους, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. 

Πώς είναι η απώλεια μαλλιών λόγω αλωπεκίας 

Μπορεί να σημαίνει απώλεια τριχοφυΐας οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συχνά επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής και το πρόσωπο. Μπορεί να έχει ως συνέπεια απώλεια μαλλιών σε «κομμάτια», απώλεια όλων των μαλλιών ή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις απώλεια τριχοφυΐας σε όλο το σώμα. 

Τι προκαλεί την αλωπεκία

Μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε. Οι άνδρες και οι γυναίκες το εμφανίζουν εξίσου, ενώ επηρεάζει όλες τις φυλετικές ομάδες. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι περισσότεροι την εμφανίζουν στην εφηβεία, περίπου τα 20 ή τα 30 τους χρόνια.  

Οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τι κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται λανθασμένα σε τριχοθυλάκια. Η κληρονομικότητα μπορεί να παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης. Επίσης, είναι πιθανό το στρες ή ασθένεια να προκαλέσουν αλωπεκία σε ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισής της, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. 

Υπάρχουν κάποιες διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές. Μπορεί να περιλαμβάνουν ενέσεις στεροειδών ή τοπική εφαρμογή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή η οποία διακόπτει την επίθεση του ανοσοποιητικού σε τριχοθυλάκια, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Γέιλ.

Τι έχει δηλώσει η Πίνκετ Σμιθ 

Η 50χρονη έχει μιλήσει ανοιχτά για την απώλεια μαλλιών από το 2018. 

«Ήταν τρομακτικό όταν ξεκίνησε. Ήμουν στο ντους μία ημέρα και ξαφνικά τούφες μαλλιών έμειναν στα χέρια μου. Ήταν μία από τις στιγμές της ζωής μου στις οποίες κυριολεκτικά έτρεμα από τον φόβο», είχε πει. 

Συχνά, αναφέρεται στο θέμα αυτό σε αναρτήσεις της στα social media. Τον περασμένο Ιούλιο δημοσίευσε στο Instagram φωτογραφία της με ξυρισμένο κεφάλι, γράφοντας ότι την έπεισε η κόρη της να το κάνει. «Η Γουίλοου με έβαλε να το κάνω γιατί ήταν καιρός να σταματήσω να ασχολούμαι», είχε αναφέρει σε εκείνη την ανάρτηση.

Τον Δεκέμβριο δημοσίευσε βίντεο στο οποίο έδειχνε σημάδια στο ξυρισμένο κεφάλι της. «Σε αυτό το σημείο, μπορώ μόνο να γελάσω. Ξέρετε όλοι ότι πασχίζω με την αλωπεκία και ξαφνικά μια μέρα… κοιτάξτε αυτή τη γραμμή εδώ. Θα είναι λίγο δύσκολο να την κρύψω, οπότε αποφάσισα να το δείξω για να μην κάνετε ερωτήσεις», ανέφερε στο βίντεο. 

«Εγώ και η αλωπεκία θα γίνουμε φίλες, τελεία», έγραψε στην ανάρτησή της.  

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…