Όσα πρέπει να ξέρετε για το οικολογικό αποτύπωμα

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Όσα πρέπει να ξέρετε για το οικολογικό αποτύπωμαΖούμε σε έναν γενναιόδωρο πλανήτη, αλλά όχι απεριόριστο. Η παγκόσμια οικονομία και ο ανθρώπινος πληθυσμός συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά ο πλανήτης παραμένει στο ίδιο μέγεθος.

Τι είναι

Είναι ένα εργαλείο που μετρά την επίπτωση που έχει ο καθένας μας στον πλανήτη με τον τρόπο που χρησιμοποιεί τους πόρους της γης στην καθημερινή του ζωή ( π.χ. όταν τρώμε, όταν ταξιδεύουμε, όταν κάνουμε μπάνιο, όταν βλέπουμε τηλεόραση).

Πως μετριέται

 • Σε εκτάρια (1 εκτάριο = 10στρέμματα)
 • Μετράει τις εκτάσεις παραγωγικής χερσαίας και θαλάσσιας επιφάνειας που απαιτούνται για να παραχθεί η τροφή μας, η ενέργεια, το νερό και τα υπόλοιπα αγαθά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και να απορροφηθούν τα απορρίμματα που παράγουμε. Σε κάθε άνθρωπο αντιστοιχούν 2,1 εκτάρια
 • Μετράει τα αέρια θερμοκηπίου (CO2 κ.α.) που παράγονται από τις καθημερινές μας συνήθειες (διατροφή, κατοικία, απορρίμματα, μεταφορές, υπηρεσίες).

Από το 1980 παίρνουμε από τη γη περισσότερα από όσα μπορεί να μας δώσει.

Όσα πρέπει να ξέρετε για το οικολογικό αποτύπωμαΤο οικολογικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας έχει φτάσει τους 1,3 πλανήτες. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης χρειάζεται ένα χρόνο και 4 μήνες για να παράγει τους πόρους που καταναλώνουμε και να απορροφήσει τα απορρίμματα που παράγουμε σε έναν χρόνο.

Εάν ζούσαμε όπως ο μέσος Αμερικανός θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες για να ζήσουμε. Εάν ζούσαμε όπως ο μέσος Ευρωπαίος θα χρειαζόμασταν 3 πλανήτες. Στην πραγματικότητα όμως έχουμε μόνο έναν.

Χώρες με τα μεγαλύτερα αποτυπώματα

 • 9,5 εκτάρια (5 πλανήτες): Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι), Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, ΗΠΑ
 • 7,5 εκτάρια (4 πλανήτες): Αυστραλία, Καναδάς
 • 6 εκτάρια (3 πλανήτες): Ελλάδα, Ισπανία

Χώρες με τα μικρότερα αποτυπώματα

 • 0,5 εκτάρια (1/4 του πλανήτη): Μαλάουι, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές

Το μέσο αποτύπωμα άνθρακα του κάθε κατοίκου στο Μπουρουντί είναι περίπου ίδιο με αυτό της τηλεόρασης ενός δυτικού νοικοκυριού που αφήνεται σε κατάσταση αναμονής.

Η κλιματική αλλαγή όμως προβλέπεται να μειώσει τη σοδειά στο Μπουρουντί κατά 30%.

Μπορεί στη δύση και στην Ελλάδα να καταναλώνουμε και να μολύνουμε αλόγιστα αλλά 1δις άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι.

Όσα πρέπει να ξέρετε για το οικολογικό αποτύπωμαΠώς να το μειώσουμε

Εξετάζουμε τους 4 παράγοντες που συμβάλουν περισσότερο στο οικολογικό αποτύπωμα:

 • Διατροφή

Καταναλώνουμε τρόφιμα της εποχής και ντόπια.

Μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος γιατί για την παραγωγή του απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού, τροφής για τα ζώα, γη για τις καλλιέργειες και τα ζώα, ενέργεια για την παραγωγή και τη διανομή του.

 • Κατοικία

Ενέργεια, γη και πολλοί ακόμα πόροι έχουν χρησιμοποιηθεί για να χτιστεί, να συντηρηθεί και να λειτουργήσει ένα κτίριο.

Μπορούμε να μονώσουμε το σπίτι μας, να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες αντί για κλιματιστικό, να αερίζουμε το σπίτι νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Την ημέρα κατεβάζουμε τις τέντες και κλείνουμε τις κουρτίνες.

 • Απορρίμματα

Απορρίμματα παράγονται κατά την παραγωγή, συσκευασία και κατανάλωση των προϊόντων.

Καταναλώνουμε λιγότερο και κάνουμε ανακύκλωση περισσότερο.

 • Μεταφορές

Τα μεταφορικά μέσα (λιγότερο ή περισσότερο) παράγουν αέρια του θερμοκηπίου.

Όσα πρέπει να ξέρετε για το οικολογικό αποτύπωμαΤο πιο ρυπογόνο είναι το αεροπλάνο.

Χρησιμοποιούμε λιγότερο το αμάξι και το αεροπλάνο και περισσότερο τις συγκοινωνίες, το ποδήλατο.

Επίσης περπατάμε περισσότερο.

Τα περισσότερα σενάρια του ΟΗΕ δείχνουν ότι το 2030 θα χρειαζόμαστε 2 πλανήτες για να συντηρηθούμε. Αυτό οφείλεται στο ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία (9δις το 2050) αλλά η γη και φυσικοί πόροι είναι δεδομένοι. Τις περισσότερες από αυτές τις επιπτώσεις θα τις υποστούν οι φτωχοί του πλανήτη καθώς είναι οι πιο ευάλωτοι, για αυτό οι κυβερνήσεις καλούνται να πάρουν άμεσα δραστικά μέτρα.

Συντάκτης: Ελεάννα Μάνεση, Περιβαλλοντολόγος - Δασολόγος

Influence:

Η Ελεάννα Μάνεση είναι Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, απόφοιτη του τμήματος «Δασολογία και Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων»…