Όσα πρέπει να γνωρίζω για την εκπαίδευση των σκύλων

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων θέλουν να βοηθήσουν τον τετράποδο φίλο τους να εξοικειωθεί με τους καινούργιους κανόνες και να κοινωνικοποιηθεί ώστε να ενταχθεί ομαλά μέσα στην καινούργια του οικογένεια. Αυτό το έργο πολλές φορές το αναλαμβάνουν ειδικοί προπονητές σκύλων, οι οποίοι το βοηθούν να εναρμονιστεί με το περιβάλλον και να υιοθετήσει διάφορες καλές συνήθειες.

Ας δούμε πόσο μπορεί να βοηθήσει ένας εκπαιδευτής τον αγαπημένο μας τετράποδο φίλο αλλά και ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληρεί.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την εκπαίδευση του σκύλου μας;

Η κοινωνικοποίηση του σκύλου, ουσιαστικά, ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που εκείνος γίνει μέλος της οικογένειας. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι απαραίτητη όχι μόνο για το σκύλο μας αλλά, κυρίως, για τον άνθρωπο και ιδιοκτήτη του. Όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτως ράτσας, πρέπει να δεχτούν μία στοιχειώδη εκπαίδευση.

Είναι σημαντικό να εξετάσουμε αρχικά το περιβάλλον στο οποίο ζει και μεγαλώνει ο σκύλος μας. Αν ένας σκύλος μας είναι, για παράδειγμα, λιγότερο ενεργητικός δεν μπορούμε να τον υποβάλλουμε σε σκληρές εκπαιδεύσεις, όπως και αν έχουμε έναν υπερκινητικό σκύλο και να τον εξαναγκάσουμε να γίνει απόλυτα ήρεμος.

Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως τα μικρά σκυλάκια είναι στην ουσία “σφουγγάρια” τα οποία απορροφούν συμπεριφορές των ιδιοκτητών τους και τους θεωρούν και πρότυπα μίμησης. Αν αυτό δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, τότε είναι καλύτερο να προτιμήσουμε έναν ενήλικο σκύλο.

Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτή σκύλων;

Ο ρόλος του εκπαιδευτή είναι να βοηθήσει το σκύλο να βρει μία σωστή δίοδο επικοινωνίας με την ιδιοκτήτη του, να βοηθήσει το ίδιο να απορροφήσει τους βασικούς κανόνες κοινωνικής συνύπαρξης, οι οποίοι είναι απαραίτητοι από τη στιγμή που εκείνος πλέον συμβιώνει σε μία οικογένεια.

Όσα πρέπει να γνωρίζω για την εκπαίδευση των σκύλων

Δεν υπάρχει ουσιαστικά καθολική εκπαίδευση; αυτή εξαρτάται από την ηλικία, το χαρακτήρα και τη διάθεση του ίδιου του σκύλου. Ο εκπαιδευτής συνεργάζεται με τον ιδιοκτήτη, έρχονται σε πρώτη γνωριμία με το σκύλο, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να διεξάγεται και μέσα στο σπίτι με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη να είναι παρών.

Τι πρέπει να προσέξουμε για την επιλογή

  • Είναι σημαντικό να παρατηρούμε αν ο εκπαιδευτής συμπεριφέρεται με βιαιότητα απέναντι στο σκύλο μας, καθώς αυτό απαγορεύεται.
  • Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι βέβαιος για την κατάρτιση του εκπαιδευτή και να έχει δει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που το βεβαιώνουν.
  • Ο καλός εκπαιδευτής είναι δίπλα στον σκύλο μας και τον επιβραβεύει στις σωστές του συμπεριφορές, δίνοντάς του με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό κίνητρο στο να τις επαναλάβει.

Τιμή εκπαίδευσης

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μία ενιαία τιμή για την εκπαίδευση, διότι αυτή απορρέει και εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως το πόσο διήρκεσε η εκπαίδευση ή αν ήταν για ένα ζήτημα μικρότερης σημασίας. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση του εκπαιδευτή με τον ιδιοκτήτη.

Η εκπαίδευση του σκύλου μας βοηθάει το ίδιο, αλλά περισσότερο εμάς στο να μάθουμε πράγματα για αυτό, να εμβαθύνουμε στην ψυχολογία και να μάθουμε να ερμηνεύουμε σωστότερα τη συμπεριφορά του. Ας δώσουμε έμφαση σε αυτή, προσέχοντας παράλληλα τη σωματική και συναισθηματική του υγεία.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…