Όσα είναι και δεν είναι η αγάπη!

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Η αγάπη δεν είναι στατική, πάντα μεταβάλλεται. Ξέρει να αγγίζει τα κομμάτια μας με προσοχή και να μην τα πληγώνει. Ας δούμε όλα όσα είναι η αγάπη και όσα δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ!

Η αγάπη θα έλεγε κανείς πως είναι ένα συναίσθημα έντονης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης. Στη φιλοσοφία, η αγάπη είναι αρετή που εκπροσωπεί την ανθρώπινη ευγένεια, συμπόνια και στοργή. Ο κάθε άνθρωπος αγαπάει κάποιον ή κάτι, αλλά κανείς δεν αγαπάει με τον ίδιο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν αγαπάει.

Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι η αγάπη

Αγάπη είναι όταν θαυμάζεις τον άνθρωπό σου και σέβεσαι την υπόστασή του. Όταν είσαι κοντά του και στα καλά και στα δύσκολα. Η αγάπη είναι εύθραυστη και καμιά φορά κόβει. Όταν κόβει δεν σημαίνει ότι δεν αγαπά. Είναι σκληρή γιατί βλέπει παραπάνω πράγματα απ’ ότι ένα γυμνό μάτι. Ανησυχεί η αγάπη και δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο.

Όταν αγαπάς αληθινά είσαι παρών στη ζωή του άλλου ανθρώπου με όλη σου την ενέργεια. Προσπαθείς να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου, αλλά δεν νιώθεις ανασφάλεια τις άσχημες μέρες σου. Αγαπάς αληθινά όταν γνωρίζεις όλες τις αποχρώσεις του άλλου και παρόλα αυτά μένεις το ίδιο πιστά κοντά του.

Αγάπη σημαίνει ελευθερία. Σημαίνει κατανόηση, στοργή. Η αγάπη βλέπετε έχει λεπτά συναισθήματα. Αγγίζει τα κομμάτια μας με μεγάλη προσοχή. Τα τοποθετεί εκεί που τους αξίζουν. Η αληθινή αγάπη μπορεί να περνάει δυσκολίες, όμως τις ξεπερνάει και είναι πάντα δύναμη στη ζωή μας. Όταν χρειαζόμαστε αφύπνιση με θάρρος μας ξυπνά. Δεν φωνάζει.

Είναι ήσυχη και ήρεμη δύναμη. Μας χαϊδεύει όταν πονάμε και μας ανοίγει νέα μονοπάτια. Δεν είναι στάσιμη ούτε στατική. Συνεχώς αλλάζει και μεταβάλλεται. Αγαπώ σημαίνει είμαι εδώ, συμπορεύομαι, είμαι αληθινός, ακούω, δέχομαι.

Δεν θέλω να χαράξω το εγώ μου στην ψυχή σου, ούτε και να κραυγάζω ότι είμαι δίπλα σου. Απλά θα είμαι εκεί!

Τι δεν είναι η αγάπη

Δεν είναι φόβος. Είναι ασφάλεια.

Δεν είναι ζήλεια. Είναι θαυμασμός.

Δεν είναι αυθάδης. Ξέρει να σιωπά.

Δεν είναι αυταρχική. Ξέρει να σέβεται.

Δεν είναι εγωιστική. Ξέρει να αποδέχεται.

Δεν είναι επιφανειακή. Βλέπει στο βάθος.

Δεν είναι άγαρμπη. Είναι προσεκτική.

Δεν είναι βόλεμα. Είναι επιλογή.

Δεν είναι ένα πράγμα! Είναι πολλά!

Στην επιστολή του προς τους Κορινθίους ο Απόστολος Παύλος έγραφε χαρακτηριστικά, «Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει».

Εν τέλει ίσως να είναι προτιμότερο να την αισθανθείς παρά να την ορίσεις. Είναι κάτι ασαφές, παραπλανητικό, έντονο και παράδοξο. Είναι προτιμότερο να αφήσεις τις πράξεις και όχι τα λόγια να την αποδείξουν. Εσύ αλήθεια πως την έχεις στο μυαλό σου;

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.