Όσα δεν ξέρετε για τα βραβεία Νόμπελ

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Τα βραβεία Νόμπελ θεωρούνται η υπέρτατη διάκριση όσον αφορά τις επιστήμες, τις τέχνες και την πολιτική. Τα στατιστικά μας αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα για αυτά!

Τα βραβεία Νόμπελ

Στη χώρα μας γνωρίζουμε τα βραβεία Νόμπελ λόγω της βράβευσης των ποιητών Γιώργου Σεφέρη (1963) και του Οδυσσέα Ελύτη (1979) με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η νεότερη βραβευμένη είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία έλαβε στα 17 της το Νόμπελ Ειρήνης του 2014 για τον αγώνα της. Τα βραβεία Nobel φέρουν το όνομα του Σουηδού χημικού, μηχανικού και εφευρέτη Alfred Nobel, ο οποίος άφησε μεγάλη περιουσία κατά τον θάνατό του και έθεσε όρο στη διαθήκη του να μοιραστεί σε αυτούς που υπηρετούν την ανθρωπότητα. Το ίδρυμα Νόμπελ ιδρύθηκε το 1900 και έκτοτε μοιράζει βραβεία σε άτομα και οργανισμούς βάσει των ανακαλύψεων που έχουν κάνει τον τελευταίο χρόνο. 

Μερικά στοιχεία για τα βραβεία Νόμπελ

Οι περισσότεροι βραβευθέντες υπάγονται στον αποκαλούμενο «δυτικό κόσμο»: Βασική κριτική που έχει εγερθεί για τα βραβεία αυτά είναι ο ευρωκεντρισμός τους. Από τη Δυτική Ευρώπη προέρχονται 503 από τους βραβευθέντες, 412 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και 15 από την Αυστραλία. Η χώρα που διαθέτει τα περισσότερα βραβεία Νόμπελ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αφρική διαθέτει 18 βραβεία Νόμπελ, εκ των οποίων τα 10 είναι στη Νότια Αφρική. Ενδιαφέρουσα, όμως, είναι η περίπτωση των Εβραίων, οι οποίοι αποτελούν το 21% των βραβευθέντων με Νόμπελ.

Η παρουσία των γυναικών στα Νόμπελ: Οι γυναίκες έχουν την τάση να λαμβάνουν Νόμπελ Λογοτεχνίας και Ειρήνης. Φέτος έλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας η Αμερικανίδα ποιήτρια και δοκιμιογράφος Louise Glück, ενώ έγινε αισθητή η παρουσία των γυναικών στις επιστήμες: οι Emmanuelle Charpentier και Jennifer Doudna έλαβαν το Νόμπελ Χημείας για την έρευνά τους περί επεξεργασίας γονιδιωμάτων, ενώ η Andrea Ghez έλαβε το Νόμπελ Φυσικής μαζί με τον Reinhard Genzel για την ανακάλυψη μιας υπερμεγέθους συμπυκνωμένης μάζας στο κέντρο του γαλαξία μας. 

Όταν σκεφτόμαστε, όμως, γυναίκες που έλαβαν το Νόμπελ, θα μας έρχεται πάντα στο νου η θρυλική Μαρία Κιουρί-Σκουοντόβσκα, η οποία έλαβε το 1903 το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας, ενώ το 1911 έλαβε το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη των ραδιοϊσοτόπων, του πολωνίου και του ραδίου. 

Η ηλικία των βραβευθέντων: Η μέση ηλικία των βραβευθέντων είναι τα 60 έτη. Ωστόσο, παρατηρείται μεγάλο εύρος βραβευθέντων, από τη 17χρονη Μαλάλα μέχρι τον 97χρονο John Goodenough, ο οποίος έλαβε το Νόμπελ Χημείας το 2019 για την εφεύρεση των μπαταριών λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα κινητά και σε πολλές άλλες συσκευές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σεφέρης και ο Ελύτης ήταν στην ηλικία των 63 ετών όταν έλαβαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας! 

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.