Όρος Αιγάλεω: η ομορφιά δίπλα σου

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα βουνά είναι ένας τόπος μαγικός που όλα είναι διαφορετικά, το νερό, ο αέρας, η θέα, η ενέργεια, το χώμα, η φύση… Γνωρίζετε ότι ένα πολύ όμορφο βουνό είναι το όρος Αιγάλεω που είναι μια ανάσα από το κέντρο και τα προάστια της Αθήνας;

Η Αττική

Η Αττική είναι μια ιδιαίτερα προικισμένη περιοχή. Έχει πολύ ωραίες ακτές και γοητευτικά βουνά όπως η Πάρνηθα, ο Υμηττός και η Πεντέλη. Έχει εναλλαγές τοπίου, μεγάλη πολιτιστική ιστορία και τεράστιο ανθρωπογενές ενδιαφέρον. Το να ξέρετε όλες τις φυσικές ομορφιές της πρωτεύουσας είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε κάτοικο, αλλά και επισκέπτη της πόλης.

Το όρος Αιγάλεω

Χωρίζεται σε δύο μεγάλες οροσειρές, το Αιγάλεω και την επέκτασή του, το Ποικίλο Όρος. Το μέγιστο υψόμετρο ανέρχεται στα 468 μέτρα και διαθέτει κυρίως ασβεστολιθικά πετρώματα. Μεταξύ των ομαλών κορυφών δημιουργούνται μικρά οροπέδια τα οποία διασχίζονται από πλήθος χωματόδρομων. Η Λεωφόρος Αθηνών στο ύψος του Χαϊδαρίου χωρίζει το Όρος από το Ποικίλο. 

Η χλωρίδα και η πανίδα

Το όρος ήταν καλυμμένο εξ ολοκλήρου με πυκνά δάση μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει πεύκα, αγριελιές, πουρνάρια, ρείκια, κ.ά. ενώ μεταξύ της πανίδας παρατηρούνται αλεπούδες, σκαντζόχοιροι και φίδια. Στο βουνό επίσης απαντώνται πολλά είδη πτηνών, όπως πέρδικες.

Οι διαδρομές

Υπάρχουν διανοιγμένα μονοπάτια στα οποία μπορείτε να περπατήσετε με την παρέα σας ή με ομάδες και συλλόγους που διοργανώνουν εξορμήσεις. Δεν θα καταλάβετε ότι είστε εντός λεκανοπεδίου παρά μόνο αν δείτε προς τα κάτω την τσιμεντούπολη της Αθήνας. Το τοπίο είναι υπέροχο και ο αέρας έχει τη δική του φρεσκάδα. Είναι όλες βατές διαδρομές, αλλά σε κάποια σημεία θέλει προσοχή λόγω του βραχώδους υποστρώματος.

Η θέα

Ακόμη και αν δε σας συγκινεί το δάσος ή η πεζοπορία, θα σας συγκλονίσει η πανέμορφη θέα. Όλη η δυτική Αττική θα είναι στα πόδια σας. Το κινητό σας δε θα σταματάει να βγάζει ωραίες φωτογραφίες. Αν πάτε με την/τον σύντροφό σας, μπορείτε να σταματήσετε σε διάφορα σημεία και να χαρείτε να αγναντεύετε. Αν είστε τολμηροί, με φακούς κεφαλής, μπορείτε να πάτε νυχτερινές ώρες θαυμάζοντας είτε τον έναστρο ουρανό είτε την ηλεκτροφωτισμένη πόλη.

Η εύκολη εκδρομή

Όπως και να έχει, το όρος Αιγάλεω είναι μια εύκολη εκδρομή που δε θέλει ιδιαίτερη σκέψη και προετοιμασία. Αν αγαπάτε την άθληση στην ύπαιθρο, είναι καλό να μάθετε όλα τα «μυστικά» της Αττικής και να περιηγηθείτε σε όλα της τα βουνά. Η ψυχολογία σας θα ανέβει αν πάψετε να αντιμετωπίζετε το αστικό αυτό κέντρο υποτιμητικά και αντιληφθείτε το μεγαλείο της φυσικής ομορφιάς που περιβάλλει τους εκατομμύρια κατοίκους του. Σηκωθείτε από τον καναπέ, βγείτε έξω και απομακρυνθείτε από τις οθόνες κινητών και υπολογιστών. Τα περιαστικά όρη είναι η καλύτερη επένδυση για άθληση, περίπατο ή μια απλή βόλτα.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…