Οργανώνουμε το γραφείο μας

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Εσείς πόσο συχνά βάζετε σε τάξη τον χώρο του γραφείου στο σπίτι σας; Δημιουργείτε πρακτικότητα, ώστε να βρίσκετε εύκολα φακέλους και επαγγελματικά έγγραφα;

Πόσες φορές έχει τύχει να προσπαθούμε αμέτρητες ώρες να βρούμε ένα σημαντικό έγγραφο, το οποίο είναι ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι ή σε κάποιο ντουλάπι του γραφείου μας ή σε ακόμη χειρότερη περίπτωση να το έχουμε αφήσει πριν καιρό σε άλλο χώρο του σπιτιού;

Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε το το γραφείο μας σε έναν μίνιμαλ και τακτοποιημένο χώρο που θα νιώθουμε ηρεμία και ασφάλεια. Χρειάζεται να αφιερώσουμε λίγο χρόνο να το οργανώσουμε, σύστημα, μεθοδολογία ταξινόμησης και κάποια μυστικά.

Το γραφείο μας είναι ένας αποκλειστικά ιδιωτικός χώρος. Είναι πολύ σημαντικό να μας αντιπροσωπεύει και να αντανακλά τα προσωπικά μας γούστα. Πετυχαίνοντας αυτό, θα χαιρόμαστε να δουλεύουμε, θα νιώθουμε πιο οικεία και άνετα. Γι’ αυτό πρώτα από όλα είναι απαραίτητο να ξέρουμε εμείς τί θέλουμε να έχει το γραφείο μας, τί επιθυμούμε να προβάλλουμε και τί να κρύψουμε ακολουθώντας τεχνικές καμουφλάζ. Ακόμη, σκεφτόμαστε με ποιούς τρόπους θα δημιουργήσουμε εύκολους τρόπους εύρεσης των προσωπικών μας αρχείων και εγγράφων.

Έχουμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με την Βιργιλένα Λαζαρίδου, αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων, η οποία μας κατατοπίζει και μας προσφέρει χρήσιμα tips για ένα αισθητικά όμορφο και ταυτόχρονα πρακτικό γραφείο. Η ίδια τονίζει αρχικά την μεγάλη σημασία που έχει αρχικά η ιδιότητα του καθενός από εμάς στην δημιουργία και διακόσμηση του αντίστοιχου γραφείου. <<Αλλιώς θα είναι το γραφείο ενός φοιτητή και τελείως διαφορετικό το γραφείο ενός γιατρού. Όμως, ισχύουν κάποιοι γενικοί, βασικοί κανόνες οργάνωσης και τακτοποίησης ενός γραφείου>>. Πάμε λοιπόν να δούμε αυτές τις συμβουλές!

1ο tip– κεφάλαιο ‘φάκελος’

Είναι πολύ σημαντικό, όπως επισημαίνει η κ. Λαζαρίδου, να τοποθετούμε τα έγγραφά μας σε θεματικούς φακέλους. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός στη διαδικασία της αρχειοθέτησης. Βασικό πλεονέκτημα αυτής της μεθοδου οργάνωσης είναι ότι γλιτώνουμε χρόνο και εντοπίζουμε πολύ γρήγορα και εύκολα τα έγγραφά μας.

Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο να κάνουμε είναι να γράψουμε σε ένα χαρτί τις κατηγορίες που ενδιαφέρει τον καθένα από εμάς, έτσι ώστε ο κάθε φάκελος να είναι και μία θεματική κατηγορία. Έτσι, δημιουργούμε ως πρώτο βήμα την πρακτικότητα στην αρχειοθέτηση

2ο tip– κεφάλαιο ‘τοίχος’

Εκμεταλλευόμαστε όσο μπορούμε πιο πολύ, αισθητικά και πρακτικά, τον τοίχο του γραφείου μας. Όπως τονίζει η κ. Λαζαρίδου: <<Είναι χρήσιμο να τοποθετήσουμε στον τοίχο του γραφείου μας όμορφα ραφάκια. Ακόμη μια μοντέρνα και χρήσιμη ιδέα οργάνωσης σκέψεων και σημειώσεων είναι ο μαυροπίνακας. Βοηθάει ιδιαίτερα να καταγράφουμε σημαντικές υποχρεώσεις και πράγματα που πρέπει να κάνουμε μέσα στη ημέρα.

Μια επίσης αισθητικά όμορφη και πρακτική ιδέα τακτοποίησης είναι να κρεμάσουμε με μανταλάκια ή με καρφάκια τις καθημερινές μας σημειώσεις>>. Βλέπουμε, λοιπόν ότι με απλούς και διασκεδαστικούς τρόπους μπορούμε να αλλάξουμε την μορφή και τον τρόπο οργάνωσης στο γραφείο μας.

3ο tip – κεφάλαιο ‘φωτισμός’

Όπως μας αναλύει η κ. Λαζαρίδου, είναι απαραίτητο στο γραφείο μας να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στον σωστό φωτισμό του χώρου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για εμάς, ώστε να μας διευκολύνουν στις διαδικασίες ανάγνωσης και εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να τοποθετήσουμε μια λάμπα ή ένα φωτιστικό που θα ξεκουράζει τα μάτια μας κατά τη διάρκεια της μελέτης και ακόμη καλύτερα να είναι φιλικό και προς το περιβάλλον, λειτουργώντας με εξοικονόμηση ενέργειας.

4ο tip – κεφάλαιο ‘χρώματα’

<<Το θεωρώ πολύ σημαντικό στο χώρο που ξεκουραζόμαστε και στο χώρο που μελετάμε ή δημιουργούμε να κυριαρχούν φωτεινά και ουδέτερα χρώματα. Το λευκό, οι παστέλ και οι πολύ παλ αποχρώσεις είναι οι ιδανικές για να ηρεμούν το πνεύμα και να ενισχύουν τη συγκέντρωση. Ακόμη λευκή λάκα και δρύινα αποτελούν ένα υπέροχο αισθητικά αποτέλεσμα. Είναι ένας υλικός συνδυασμός με φωτεινές αποχρώσεις για να ξεκουράζουν το μυαλό και να είναι ουδέτερα, ώστε να μην μας φορτίζουν>>.

μερικες ακόμη συμβουλές….

Η ίδια ακόμη προσθέτει να μην ξεχνάμε να έχουμε πάντα πάνω στην επιφάνεια του γραφείου μας την ατζέντα και το ημερολόγιό μας, ώστε να είμαστε πάντα οργανωμένοι και σε ετοιμότητα!

<<Ακόμη, καλό είναι να είναι κρεμασμένα τα ακουστικά μας, ώστε να μην είναι το καλώδιό τους διάσπαρτο πάνω στο γραφείο! Επίσης, δεν ξεχνάμε νερό και σοκολάτα, για να είμαστε ακόμη πιο αποδοτικοί και συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας!>>

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…