Οπλισμένο σκυρόδεμα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η σημερινή τεχνική υποδομή και η οικοδομική μας ιστορία χρωστάνε πολλά σε ένα εξαιρετικό υλικό, γνωστό ως οπλισμένο σκυρόδεμα. Πρόκειται για την κορύφωση της ανθρώπινης ευφυίας, καθότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και μπορεί να πάρει, σχεδόν, οποιαδήποτε μορφή.

Η σύσταση

Το σκυρόδεμα είναι κονίαμα (δηλαδή μείγμα ορυκτών αδρανών, νερού, συνδετικών και τυχόν πρόσθετων), όπου, ως συνδετικό, χρησιμοποιείται τσιμέντο. Το οπλισμένο σκυρόδεμα, ή μπετόν αρμέ, είναι ένα σύνθετο υλικό που προκύπτει από την ενίσχυση του σκυροδέματος με κάποιο άλλο υλικό, μεγαλύτερης αντοχής, που ονομάζεται οπλισμός. Ως υλικό οπλισμού χρησιμοποιείται, συνήθως, ο χάλυβας σε μορφή ράβδων.

Η ιστορία

Το τσιμέντο υπάρχει στη φύση, τουλάχιστον, 12 εκατομμύρια χρόνια. Όταν η γη υφίστατο έντονες γεωλογικές μεταβολές, συνέβαινε φυσική παραγωγή τσιμέντου. Αυτό το φυσικό τσιμέντο ήταν και το πρώτο που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι ως δομικό υλικό. Αργότερα, ανακάλυψαν πώς να παρασκευάζουν τσιμέντο.

Το αρχαιότερο γνωστό σήμερα σκυρόδεμα βρίσκεται στη νότια Γαλιλαία του Ισραήλ (7.000 π.Χ.) και αποτελείται από μίγμα ασβέστη με πέτρες. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν άχυρα για να αυξήσουν την αντοχή πλίνθων, κατά την ξήρανσή τους. Επίσης, χρησιμοποιούσαν κονιάματα με γύψο σαν πρώτη ύλη και κονιάματα με ασβεστόλιθο. Έλληνες, Κρήτες και Κύπριοι χρησιμοποιούσαν λάσπη κτισίματος, που είχε πολύ υψηλότερες αντοχές από τις μετέπειτα Ρωμαϊκές εφαρμογές. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ποζολάνες από την Pozzuoli, πόλη που βρισκόταν κοντά στο ηφαίστειο Βεζούβιος, για να κτίσουν την Αππία Οδό, τα ρωμαϊκά λουτρά, το Κολοσσαίο, το Πάνθεο της Ρώμης και τον αγωγό νερού στο Pont du Gard, στη νότια Γαλλία. Χρησιμοποιούσαν, επίσης, ασβέστη ως υδραυλικό υλικό. Το οπλισμένο σκυρόδεμα άρχισε να χρησιμοποιείται από τον 19ο αιώνα.

Οι εφαρμογές

Πραγματικά, οι εφαρμογές είναι αναρίθμητες και επιβεβαιώνουν πόσο δημοφιλές και χρήσιμο υλικό είναι το σκυρόδεμα. Γέφυρες, φράγματα και κτίρια με τα κατάλληλα καλούπια, σχηματίζονται από αντίστοιχα δομικά στοιχεία. Ειδικά στη δόμηση κτιρίων, το οπλισμένο σκυρόδεμα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Στην Ελλάδα, σχεδόν, το σύνολο των νέων οικοδομών διαθέτει φέροντα οργανισμό (σκελετό) από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο τηρεί, απαρέγκλιτα, τις προδιαγραφές του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος, του Ευρωκώδικα 2 και του Αντισεισμικού Κανονισμού.

Η χρηστικότητα

Το γεγονός ότι με το καλούπωμα μπορεί να σχηματίσει οποιασδήποτε μορφής δομικό στοιχείο (π.χ. υποστυλώματα, δοκούς, τοιχεία, κλπ.) σε πάρα πολλές διαθέσιμες διαστάσεις, που εξακριβώνονται στη σχετική στατική μελέτη, του δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα σε σχέση με άλλα υλικά (π.χ. τον σκέτο χάλυβα) που έχουν πιο τυποποιημένες διαστάσεις. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αναδείξει και καμπύλους φορείς (π.χ. σε εκκλησίες), δημιουργώντας αρχιτεκτονικές προοπτικές για μοντέρνες αρχιτεκτονικές συνθέσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταπληκτικά μοντέρνα κτίρια σε όλο τον κόσμο


Η φαντασία

Αν χτίζετε ένα δικό σας σπίτι, να εμπιστευτείτε το οπλισμένο σκυρόδεμα και να απαιτήσετε από τους μελετητές μια μελέτη με φαντασία που να εγγυάται, παράλληλα, την αντοχή του κτιρίου σας, καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του. Οι επενδύσεις δαπέδου και τοίχων μπορούν να μεταμορφώσουν οποιοδήποτε σπίτι, ώστε να μοιάζει μεταλλικό, ξύλινο ή λίθινο. Υπάρχει και η επιλογή του εμφανούς σκυροδέματος που έχει επιμελή εμφάνιση και δε χρειάζεται επιστρώσεις. Γενικά, ο μόνος περιορισμός είναι στις μέγιστες αποστάσεις υποστυλωμάτων και δοκαριών που δημιουργούν τον κάνναβο, βάσει του οποίου ο αρχιτέκτονας θα χαράξει τους εσωτερικούς χώρους και θα ντύσει το δομικό περίβλημα με ό,τι υλικά και χρώματα επιλέξει.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…