Ονυχοφαγία: Μία παιδική συνήθεια λαμβάνει τέλος

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ονυχοφαγία: Μία παιδική συνήθεια λαμβάνει τέλοςΗ ονυχοφαγία είναι μία κοινή συνήθεια μεταξύ των νηπίων και συνήθως σταματάει καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, ο χρόνος παύσης της διαφέρει από παιδί σε παιδί, καθώς ορισμένα εξακολουθούν να τρώνε τα νύχια τους μέχρι την εφηβεία ή ακόμα και την ενήλικη ζωή. Ενώ είναι μια συνήθεια που αναπτύσσεται κυρίως λόγω της απραξίας και της πλήξης, υποδηλώνει επίσης μια βαθιά ψυχολογική ανισορροπία σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Έτσι, ως γονέας οφείλετε να δώσετε τέλος στη συνήθεια αυτή πριν να είναι πολύ αργά.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε δραστηριότητες. Όταν δείτε το μικρό σας να βάζει το δάχτυλο ανάμεσα στα δόντια, μην το επιπλήξετε. Απλά ξεκινήστε ένα παιχνίδι που περιλαμβάνει το άγγιγμα και την εμπλοκή και των δύο χεριών, όπως:

  • Ζωγραφική
  • Παίζοντας με πλαστελίνη
  • Χτίσιμο πύργων με τα παιχνίδια
  • Διακόσμηση του κουκλόσπιτου
  • Τακτοποίηση των αυτοκινήτων

Σκεφτείτε και άλλες δραστηριότητες στις οποίες συμμετάσχουν και τα δύο χέρια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμμετάσχει ενεργά σε αυτές τις δραστηριότητες και βοηθήστε το παιδί σας να αφιερώνει μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτές.

Δάχτυλα με πικρή γεύση. Η ιδέα είναι να αλείψετε το δάχτυλό του παιδιού σας με πικρούς χυμούς, ενώ κοιμάται. Η πικρή γεύση θα προκαλέσει απέχθεια. Ωστόσο, αυτό το τέχνασμα λειτουργεί μόνο για τα παιδιά κάτω των δύο ετών. Όπως και το δάγκωμα των νυχιών, το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να ανησυχούμε για τα βρέφη.

Πηγαίνετε για τρέξιμο. Αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό πάντα, αλλά προσπαθήστε να κάνετε μια βόλτα ή να παίζετε με την μπάλα στον κήπο, όταν βλέπετε το παιδί σας να παραμένει αφοσιωμένο στα νύχια. Εάν δεν είστε σε θέση να βγείτε έξω, δοκιμάστε μερικά άλλα παιχνίδια, όπως μετρώντας τα δάχτυλα ή σχηματίζοντας έναν χαρακτήρα όπως ένα σκυλί, ελάφι ή ψάρι με τα χέρια σας. Ζητήστε από το παιδί σας να κάνει το ίδιο.

Μιλήστε γι’ αυτό: Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, δηλαδή περίπου πέντε ετών, αρχίζουμε να μιλάμε για τους κινδύνους του δαγκώματος των νυχιών μεταξύ των οποίων μπορεί να διαβρώσει τα δόντια του, να οδηγήσει σε αιμορραγία γύρω από τα νύχια και πιθανώς να κάνει τους φίλους του να τον πειράζουν στο σχολείο.

Ονυχοφαγία: Μία παιδική συνήθεια λαμβάνει τέλοςΑναλύστε τα αίτια. Πλήξη, άγχος ή μια συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί την ονυχοφαγία; Μερικές φορές ακόμη και ο φόβος του παιδιού να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα. Έτσι, οφείλετε να είστε προσεκτικοί στη συμπεριφορά του παιδιού σας. Η αντιμετώπιση των ζητημάτων σε νεαρή ηλικία θα βοηθήσει όχι μόνο το παιδί σας να σπάσει τη συνήθεια, αλλά να εξελιχθεί σε πιο ώριμο ενήλικο. Ελέγξτε εάν το παιδί σας πάσχει από αγχώδεις διαταραχές.

Περισσότερες αγκαλιές. Αν διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο μια απλή συνήθεια, αλλά ψυχολογικό όπως φόβος ή άγχος, τότε μην ξεχάσετε να προσφέρετε απλόχερα αγκαλιές και φιλιά. Βαθιά ριζωμένα ψυχολογικά προβλήματα χρειάζονται περισσότερη αγάπη και όχι θεραπεία. Το άγγιγμα κάνει θαύματα για τα παιδιά που πάσχουν από ψυχολογικές ανισορροπίες.

Αυξήστε την πρόσληψη ασβεστίου. Η ανεπάρκεια ασβεστίου είναι επίσης μια πιθανή αιτία. Έτσι, δοκιμάστε την αύξηση της πρόσληψης του ασβεστίου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και επίσης μια ποικιλία από φρούτα έχουν ένα καλό ποσό του ασβεστίου. Μην προχωρήσετε στη χορήγηση συμπληρωμάτων χωρίς συζήτηση με τον γιατρό.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…