Online γυμναστική, η νέα μόδα

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η γυμναστική μέσω διαδικτύου είναι η νέα μεγάλη μόδα που κατακλύζει όλο τον πλανήτη. Τα πολύβουα γυμναστήρια αντικαθίστανται από τις οθόνες των υπολογιστών και των έξυπνων κινητών και η γυμναστική γίνεται οικιακή ασχολία.

Η παραδοσιακή εκγύμναση

Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση δημόσιας υγείας τα γυμναστήρια ήταν ο κύριος φορέας άσκησης και παρόλη την οικονομική ύφεση αυξάνονταν με σταθερό ρυθμό ενώ δυναμική εμφάνιση έκαναν και τα ακριβά γυμναστήρια με πολυτελείς πριβέ χώρους και personal training. Τα μοντέρνα μηχανήματα, οι αίθουσες αερόμπικ και οι διάδρομοι, τα στεπ και τα ποδήλατα γέμιζαν κόσμο που ποθούσε να αποκτήσει ή να διατηρήσει το ιδανικό βάρος και να φτιάξει μια τέλεια σιλουέτα.

Γυμναστική στο σπίτιμέσω YouTub

Η διαδικτυακή πρόταση

Πολλοί γυμναστές για να αντιμετωπίσουν τους περιορισμούς της καραντίνας δημιούργησαν εβδομαδιαία προγράμματα εκγύμνασης μέσω ψηφιακών εργαλείων όπως το zoom και το skype. Σιγά σιγά και studio γυμναστικής και οργανωμένα γυμναστήρια έκαναν το ίδιο. Πλέον το παγκόσμιο και εγχώριο διαδίκτυο παρέχουν πολλά τέτοια προγράμματα για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα.

Τα πλεονεκτήματα

Η εξοικονόμηση χρόνου είναι πολύ σημαντική και δίνει ένα προβάδισμα στη διαδικτυακή γυμναστική. Δεν απαιτούνται ειδικά μηχανήματα και δυο αλτήρες, ένα στρώμα και μια καρέκλα κάνουν όλη τη δουλειά. Η άσκηση γίνεται κατά μυϊκές ομάδες σεβόμενη τον περιορισμένο χώρο ενός δωματίου. Έτσι γυμνάζονται μύες που σε έναν μεγάλο χώρο δε θα γυμνάζονταν. Γίνεται πολύ καλή δουλειά σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα σε χέρια και πόδια. Με κάποια προθέρμανση και άσκηση σε διάδρομο ή ποδήλατο, αν τυχόν έχετε, καταφέρνετε να δημιουργήσετε ένα πλήρες πρόγραμμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα κανονικό γυμναστήριο. Θα διαπιστώσετε ότι ¨θα σφίγγετε¨ σε πολλά σημεία που μέχρι τώρα δε γνωρίζατε ότι ήσαστε αγύμναστοι.

Οι διαφορές

Βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι η γυμναστική δεν είναι μόνο άθληση αλλά και κοινωνικοποίηση και πολιτισμός. Στα δύο τελευταία πάσχει η online γυμναστική που είναι μια μοναχική υπόθεση στο οικείο σας περιβάλλον. Για πολλούς μυημένους στα γυμναστήρια μια επίσκεψη στο γυμναστήριο μπορεί να είναι πιο απολαυστική έξοδος από μια βόλτα για καφέ. Από την άλλη η γυμναστική στο σπίτι (ή και όπου αλλού θέλετε αρκεί να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο) είναι μια πράξη αγάπης για το σώμα μας που μας δίνει μεγάλη ελευθερία και καλύτερη θέση για να αξιολογήσουμε αποτελέσματα και αδυναμίες.

Γυμναστική στο σπίτιμέσω YouTub

Χωροχρονική προσαρμογή

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να επιλέγετε όποια ώρα σας βολεύει ανάμεσα σε συγκεκριμένα ωράρια και να βρίσκεστε στο δωμάτιο σας, στο σαλόνι, στη βεράντα, στον κήπο, στο εξοχικό, ή και στο ξενοδοχείο. Η προσαρμοστικότητα είναι πολύ μεγάλη και ανοίγει νέες δυνατότητες.

Προστασία της υγείας

Ένα ακόμη μεγάλο όφελος είναι η προστασία της υγείας μας τόσο από τον κορονοϊό όσο και από κρυώματα, γρίπες ή αλλεργίες. Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την καθαριότητα του χώρου. Μπορείτε να πίνετε κρύο νερό αλλά και παγωμένο καφέ, τσάι ή χυμό που θα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας χωρίς επιπλέον έξοδα. Με τη λήξη της άσκησης σας περιμένει το αγαπημένο σας μπάνιο για ένα ανακουφιστικό ντους και το υπνοδωμάτιο σας για ξεκούραση. Έτσι λοιπόν αναδεικνύεται ένας νέος αθλητικός πολιτισμός, μια διαφορετική και πολύ βολική ρουτίνα και μια δική σας προσωπική διασκέδαση. Τέλος μπορείτε να προτιμήσετε να ασκηθείτε διαδικτυακά σε μια παραλία, σε ένα πάρκο ή σε ένα κοντινό σας βουνό. Όλα είναι μια διασκεδαστική εμπειρία κι αν θέλετε να τη ζήσετε ο πλοηγός σας και οι μηχανές αναζήτησης θα σας υποδείξουν πάρα πολλές προτάσεις, ομάδες και γυμναστές.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…