Ονειροπαγίδες: η προέλευση, ο συμβολισμός και DIY oνειροπαγίδα

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι ονειροπαγίδες δημιουργήθηκαν ως ξόρκι κατά των κακών πνευμάτων. «Πρέπει να κρεμάσουμε μία αφίσα πάνω από κάθε παιδικό κρεβάτι με τις λέξεις: να είστε προσεκτικοί, όνειρα μέσα». Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί. Γι’ αυτό ας μιλήσουμε για τη σημασία της φροντίδας των παιδιών, χρησιμοποιώντας αυτό το συγκεκριμένο ιερό αντικείμενο.

Οι ονειροπαγίδες έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ δημοφιλείς. Αυτά τα ιερά αντικείμενα κατασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο, με βάση χρωματιστά νήματα, φτερά, χάντρες, κλαδιά ιτιάς ή κέδρου και ένα δαχτυλίδι. Η ιδέα ήταν πάντα να τις τοποθετούμε πάνω από την κούνια, το παιδικό κρεβάτι. 

Διασημότητες που τους αρέσει το μποέμικο στυλ έχουν συμβάλει στη δημοτικότητά τους και τη τοποθέτηση της ονειροπαγίδας στα σπίτια τους. Η Hilary Duff, η δημοφιλής τραγουδίστρια, ηθοποιός, σχεδιαστής μόδας μοντέλο και μητέρα ενός μικρού αγοριού, εντάχθηκε στην τάση αυτή.  Τοποθέτησε μία όμορφη πελώρια ονειροπαγίδα στο δωμάτιο του γιου της πριν γεννηθεί. Είτε ήταν διακόσμηση ή έτσι γιατί το πίστευε, ήταν μία πολύ όμορφη εικόνα. 

Η προέλευση της ονειροπαγίδας. 

Για τους ιθαγενείς στην Αμερική έχουν περισσότερο από ένα νόημα. Οι Ojibwa πιστεύουν ότι συμβολίζουν την κίνηση του ήλιου. Για τους ιθαγενείς που ζουν στην Lakota είναι κύκλοι προστασίας που αντιπροσωπεύουν τους κύκλους της ζωής. Υπάρχουν και άλλοι λαοί όπως οι Sioux που καταλαβαίνουν τη «μαγεία» τους με διαφορετικό τρόπο. Πιστεύουν ότι τα κακά πράγματα και τα κακά όνειρα παγιδεύονται στο κεντρικό μέρος της ονειροπαγίδας. 

Τα καλά όνειρα, σύμφωνα με αυτούς, γλιστρούν κάτω από τα φτερά και τις εσωτερικές χάντρες και ταξιδεύουν στο μυαλό των παιδιών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 και του ‘70 έγιναν δημοφιλείς σαν αναμνηστικά. Έγιναν επίσης ένα στοιχείο πολιτιστικής ταυτοποίησης για διαφορετικούς αυτόχθονες πληθυσμούς της Βόρειας Αμερικής.

Ο θρύλος

Στα πολύ παλιά χρόνια, σύμφωνα με τους θρύλους, οι άνθρωποι είχαν ακόμη επαφή με τους θεούς. Μία από τις φυλές που συνήθιζαν να διατηρούν τακτική επικοινωνία με τον πνευματικό κόσμο, ήταν η φυλή Lakota.  Ένα πρωί, ο πνευματικός ηγέτης της φυλής είχε ένα όραμα για τον Iktomi, τον δάσκαλο της σοφίας. Ο Iktomi εμφανίστηκε σε αυτόν με τη μορφή αράχνης, και μίλησε σε μία ιερή γλώσσα που μόνο ο λαός της Lakota μπορούσε να καταλάβει. 

Ενώ ο Iktomi μιλούσε, μάζευε φτερά, μαλλιά, χρωματιστές χάντρες και άλλες προσφορές. Του είπε για τους κύκλους της ζωής και τη σημασία της παιδικής ηλικίας. Ο Iktomi εξήγησε ότι η παιδική μας ηλικία καθορίζει πως εξελίσσεται η ενήλικη ζωή μας. Είπε ότι οι ισχυροί δεσμοί, οι καλές γνώσεις και οι σταθερές ρίζες πρέπει να πλέκονται στη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Κοιτάξτε τη δική μου δημιουργία και τοποθετήστε την στην κούνια των παιδιών σας από τώρα και στο εξής» πρόσθεσε ο δάσκαλος. Το ιερό αντικείμενο που δημιούργησε είχε σχήμα αράχνης. «Η ζωή πηγαίνει σε κύκλους, μερικοί είναι κακοί και άλλοι είναι καλοί. Εάν κολλήσουμε σε έναν αρνητικό κύκλο, θα βιώσουμε μεγάλο πόνο. Πρέπει επομένως να κλείσουμε αυτούς τους κύκλους σωστά και με σοφία να ξεκινήσουμε πιο θετικούς, φωτεινότερους και πιο όμορφους κύκλους.»

»Άκου λοιπόν. Αυτό το σχήμα σχηματίζει ένα τέλειο κύκλο, αλλά υπάρχει μια τρύπα σε αυτό. Όλα θα περάσουν από εδώ, ωστόσο θα παραμείνουν μόνο τα ευγενή τα καλά πράγματα. Όταν θα φτάσει η αυγή, τα κακά πράγματα θα καούν με την πρώτη ακτίνα φωτός. Θα εξαφανιστούν για πάντα.» 

Ο Iktomi έδωσε στη συνέχεια την ονειροπαγίδα στον ηγέτη και του είπε να κάνει περισσότερες και ότι κάθε παιδί πρέπει να κοιμάται με μία ονειροπαγίδα πάνω από το κεφάλι του. Του είπε επίσης να διαδώσει αυτή τη συμβουλή στους δικούς του ανθρώπους και στις άλλες φυλές. 

Ονειροπαγίδες και συμβολισμός

Σήμερα μπορούμε να δούμε ονειροπαγίδες και στις εισόδους σπιτιών αν συνήθως τοποθετούνται κοντά σε παράθυρα. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι συμβολίζουν τα «κατώφλια» του περάσματος. Μετάβαση από τον συνειδητό κόσμο στον σουρεαλιστικό, τα όρια μεταξύ του σπιτιού μας και του εξωτερικού κόσμου. Άλλοι τα θεωρούν σύμβολα προστασίας. 

Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που πιστεύουν ότι οι ονειροπαγίδες είναι ένας τρόπος για να μας παρακινήσουν να συνεχίσουμε τα όνειρά μας και να τα κάνουμε πραγματικότητα στη ζωή μας. Αυτή η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι εξαιρετικά εμπνευσμένη. Για να τιμήσετε την παράδοση μπορεί να θέλετε να τις τοποθετήσετε στο πλάι του παιδικού κρεβατιού. Αλλά, λένε, όχι ακριβώς πάνω από το κεφάλι του. Είναι πάντα καλύτερο να βρίσκονται στον τοίχο σε ασφαλή απόσταση και πρέπει να είναι πολύ καλά στερεωμένες για να μην πέσουν.

Διαλέξτε μία ονειροπαγίδα ή φτιάξτε τη δική σας

Στο εμπόριο υπάρχουν σήμερα, τόσες πολλές και όμορφες ονειροπαγίδες! Αγοράστε κάποια που αρέσει και στο παιδάκι σας, μάλλον θα χαρεί πολύ και ίσως κάποια κακά όνειρα να γλιστρήσουν μέσα από την τρύπα της και να εξαφανιστούν!

DIY ονειροπαγίδα

 Και  γιατί να μην δημιουργήσετε τη δική σας ονειροπαγίδα με τα παιδιά σας; Είναι μία ωραία και εύκολη ιδέα, η εμπειρία θα είναι συναρπαστική και ξεχωριστή. Θα χρειαστείτε ένα χάρτινο πιάτο από το οποίο θα κόψετε το κέντρο σε σχήμα κύκλου, ώστε να σας μείνει το χάρτινο πλαίσιο. Το βάφετε σε ό,τι χρώματα θέλετε. Κατόπιν δημιουργείτε το πλέγμα στο οποίο θα εγκλωβιστούν τα κακά όνειρα με λεπτές κορδέλες τις οποίες θα κολλήστε και θα γεμίσουν χρώμα τον άδειο κύκλο από το πιάτο. Μετά κόβετε χρωματιστά νήματα από μαλλί πλεξίματος ώστε να κρέμονται κάτω από τη βάση σας και πάνω τους κολλάτε με συρραπτικό ή κόλλα χρωματιστά «ινδιάνικα» φτερά που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη χειροτεχνίας. Μπορείτε επίσης να περάστε και χάντρες που θα στερεώσετε κάνοντας κόμπους στο νήμα σας. Γενικώς αυτοσχεδιάστε και όνειρα γλυκά!

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…