Όμορφο και δυνατό σώμα και στον 7ο μήνα (Ά μέρος)
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Σε εννέα μήνες θα κρατάς στην αγκαλιά σου το υπέροχο μωρό σου. Είσαι χαρούμενη και ευτυχισμένη, μην αφήνεις καμία σκέψη να χαλάσει την ηρεμία και την ευτυχία σου. Όμως, είσαι και εσύ γυναίκα και στο πίσω μέρος του μυαλού σου,υπάρχει το άγχος και ο φόβος των περιττών κιλών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά.
Και σε αυτή τη σημαντική φάση της ζωής σου, σύμμαχος θα είναι η άσκηση και η διατροφή. Καθώς η γυμναστική:
- Βελτιώνει την αερόβια και μυική ικανότητα,
- Μειώνει τους πόνους στη σπονδυλική στήλη,
- Ελέγχει το βάρος,
- Μειώνει την κοιλιακή χαλάρωση,
- Ρυθμίζει το άγχος και γενικά την ψυχολογική κατάσταση,
- Βοηθά στην ανάρρωση μετά τον τοκετό.
Η γυμναστική ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή και την ευλυγισία του σώματός σου. Η καλή φυσική κατάσταση που σου δημιουργεί μειώνει την κούραση,τους πόνους του σώματος και βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Αν πριν την εγκυμοσύνη έλειπε η άσκηση από την καθημερινότητά σου είναι αρκετά δύσκολο και ίσως απαγορευτικό να επιλέξεις ξαφνικά να αρχίσεις να γυμνάζεσαι σε εντατικούς ρυθμούς, καθώς το σώμα δεν είναι συνηθισμένο.
Αν όμως είχες συνηθίσει σε ένα δραστήριο τρόπο ζωής,μην αγχώνεσαι καθόλου,μπορείς να συνεχίσεις να ζεις με τον ίδιο τρόπο κάνοντας αλλαγές στην ένταση και το ρυθμό. Και στις δύο περιπτώσεις η ήπια άσκηση, όπως είναι το βάδισμα και το κολύμπι μπορούν να αποτελέσουν επιλογές. Κάθε εγκυμοσύνη βέβαια, είναι ξεχωριστή και αυτός που έχει τον πρώτο λόγο είναι ο γιατρός.
Επιλέξτε άφοβα:
- Κολύμπι
- Βάδισμα
- Yoga
- Pilates
Τα οφέλη της άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικά. Yoga και pilates θα δυναμώσουν το σώμα σου, θα ενισχύσουν την αντοχή σου και θα σε μάθουν να ελέγχεις την αναπνοή σου. Κολύμπι και βάδισμα είναι ήπιες ασκήσεις που θα βελτιώσουν τη φυσική σου κατάσταση και θα βοηθήσουν στην ψυχολογική σου ανάταση. Η πεζοπορία είναι μια αγαπημένη συνήθεια που αν υπήρχε στο πρόγραμμά σου, μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει σ’αυτό, εφόσον είσαι προσεκτική στους προχωρημένους μήνες της εγκυμοσύνης.
Αν είσαι αρχάρια και έχεις κακή σχέση με τη γυμναστική μπορείς να ξεκινήσεις με 15 λεπτά περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα. Πάντα να ακούς το σώμα σου, γιατί αυτό θα σου δείξει τι χρειάζεσαι και για πόσο. Σίγουρα θα νιώσεις ευεξία και καλύτερη διάθεση, οπότε μπορείς να αυξήσεις τη διάρκεια (30-40 λεπτά). Αν κάποια στιγμή νιώσεις τάση λιποθυμίας, ζάλη ή αδιαθεσία θα πρέπει να σταματήσεις την άσκηση, να ξεκουραστείς και να συμβουλευτείς το γιατρό σου.
Πολλές γυναίκες επιλέγουν την άσκηση στο νερό. Είναι ένα πρόγραμμα προπόνησης που μπορεί να βοηθήσει καθώς συνηθίζει το σώμα στο νερό και μπορεί να προετοίμασει το έδαφος για ένα τοκετό. Κάποιες άλλες γυναίκες έχουν συνηθίσει να γυμνάζονται με βάρη και μηχανήματα. Μπορούν να συνεχίσουν αυτή τους την προπόνηση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον προσέχουν την αντίσταση και την πίεση που ασκούν στο σώμα τους. Δεν πρέπει να πιέζονται και το βάρος πρέπει να είναι μικρό. Ιδανικό θα ήταν να αντικαταστήσουν τα βάρη με λάστιχα αντίστασης και να αποφεύγουν τις ασκήσεις σε όρθια θέση. Η προπόνηση πάντα εξαρτάται από το επίπεδο της κάθε γυναίκας, τις αντοχές και το σώμα της.
Δυνατοί κοιλιακοί σημαίνει σταθερός κορμός, αυτό θα οδηγήσει σε έναν κάπως πιο ανώδυνο τοκετό. Οι ασκήσεις των κοιλιακών θα βοηθήσουν να δυναμώσουν τον κορμό σου. Μη φοβάσαι να τις εκτελέσεις, αν ο γιατρός σου συμφωνεί.
Συμβουλή:
Καλό θα ήταν να αποφεύγεις σπορ που έχουν σωματική επαφή και ύψος. Οι αρθρώσεις και οι μυς είναι κουρασμένοι, λόγω του βάρους σου και της έλλειψης ισορροπίας, που δημιουργείται καθώς το σώμα αλλάζει. Επίσης, τα αθλήματα με επαφή δεν είναι ιδανικά, αφού κρύβουν κινδύνους τραυματισμού.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται:
- Υψηλή πίεση
- Παχυσαρκία
- Αναπνευστικά προβλήματα
- Αιμορραγίες
- Γυναικολογικά προβλήματα
- Μυικούς τραυματισμούς
Πάντα να συζητάς τις επιλογές και τα θέλω σου με το γιατρό σου και να αποφασίζετε από κοινού.