Ομοφοβία –ορισμός, αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η λέξη ομοφοβία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία σειρά αρνητικών συμπεριφορών –μεταξύ αυτών σωματικής και λεκτικής βίας- σε άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό που προσδιορίζονται ως μέλη της ΛΟΑΔ κοινότητας.

Αιτίες

Η ομοφοβία οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης και σεβασμού για τη διαφορετικότητα, σε θρησκευτικό φανατισμό και φοβία για εκείνον που θεωρούμε ξένο, άγνωστο, κακό, υποδεέστερο από εμάς.

Επιπροσθέτως, δεκαετίες ολόκληρες η τηλεόραση, τα περιοδικά, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία ανέκαθεν προέβαλλαν αποκλειστικά και μόνο το πρότυπο της ρομαντικής ετερόφυλης σχέσης με αποτέλεσμα να περαστεί υποσυνείδητα η πεποίθηση ότι μόνο ένας τρόπος “σωστός” υπάρχει για να έχει ερωτική σχέση κάποιος και όλοι οι άλλοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί είναι κακοί και καταδικαστέοι.

Η εικόνα του ομοφυλόφιλου άνδρα ή γυναίκας εμφανίζεται εντελώς ρηχά και επιφανειακά, η ομοφυλόφιλη γυναίκα τρέφει μίσος για τους άνδρες και ο ομοφυλόφιλος άνδρας ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το σεξ. Όλα αυτά διαιωνίζουν στερεότυπα και δημιουργούν αρνητική εντύπωση στην πλειοψηφία της κοινωνίας για τα άτομα της ΛΟΑΔ κοινότητας. Έτσι, η καταπίεση κάθε ΛΟΑΔ ατόμου σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και προσωπικής ζωής νομιμοποιείται και σε αυτό συνδράμουν παράλληλα  πολλοί και διάφοροι θεσμοί, όπως το σχολείο, η Εκκλησία, η εργασία, η πατριαρχική οικογένεια.

Το μόνο μάλιστα επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει την καταπίεση και την ομοφοβία  είναι ότι από μία  ομόφυλη σχέση δεν μπορεί να προκύψει παιδί που να είναι βιολογικός απόγονος και των δύο, ενώ την ίδια στιγμή  τα ετερόφυλα ζευγάρια που δε μπορούν ή δε θέλουν να κάνουν παιδί εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην οικογένεια και την υιοθεσία.

Ομοφοβία –ορισμός, αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης

Τρόποι καταπολέμησης

Η ομοφοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενημέρωση και την καλλιέργεια του σεβασμού στον κάθε άνθρωπο. Οι άνθρωποι με διαφορετικοί σεξουαλική ταυτότητα είναι επιστήμονες, γιατροί, δάσκαλοι, φίλοι, γονείς, παιδιά όλων μας  και δε γίνεται να καταδικάζονται να ζουν μία ζωή δυστυχισμένη απλά και μόνο επειδή δεν ανήκουν στη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας.

Η σεξουαλικότητα είναι μόνο ένα μέρος της προσωπικότητας κάποιου, και δεν εξαρτάται από εκείνη αν κάποιο είναι ηθικό άτομο. Είναι παράλογο να θες ο συνάνθρωπός σου να μην έχει το δικαίωμα να αγαπάει ελεύθερα, να είναι ερωτευμένος και να παντρεύεται, απλά και μόνο επειδή έτυχε να του αρέσει το ίδιο φύλο με το δικό του. Το αστείρευτο απόθεμα αγάπης απορρέει από την ψυχή και την καρδιά του ανθρώπου και δεν εξαρτάται από το φύλο με το οποίο προτιμά κάποιος να κοιμάται ή να έχει ερωτικές σχέσεις.

Ο σεβασμός στο συνάνθρωπο, η ευαισθητοποίηση των γονιών για την αποδοχή του παιδιού τους,  η καταπολέμηση της ομοφοβικής ρητορικής και η άρση των διακρίσεων στα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, θα βοηθήσουν όλα τα άτομα να είναι ο εαυτός τους και όχι αυτό που θα ήθελε η κοινωνία να είναι.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…