Η ευχέρεια στον προφορικό λόγο αν δεν αποτελεί χάρισμα, τότε μπορεί να καλλιεργηθεί. Όλοι χρειαζόμαστε μια στοιχειώδη ευφράδεια λόγου, από …
Ομιλία μπροστά σε κοινό – ο νούμερο 1 φόβος των ανθρώπων
Η ιδέα και μόνο του να μιλήσεις μπροστά σε δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα, τα οποία έχουν την προσοχή του στραμμένη πάνω τους μπορεί να προκαλέσει τρομερό άγχος. Για πολλούς αποτελεί τον μεγαλύτερό τους φόβο και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε περίπτωση που τους ζητηθεί να κάνουν μία ομιλία μπροστά σε κοινό.
Πρόκειται για αρκετά συνήθη φόβο, για την ακρίβεια βρίσκεται πρώτος στην λίστα όσων αναφέρουν οι άνθρωποι όταν ερωτώνται φοβούνται περισσότερο. Μονολότι μπορεί να μην αποτελεί σημαντικό ζήτημα για κάποιους, για άλλους δημιουργεί αισθητό πρόβλημα (για παράδειγμα όταν το απαιτεί η δουλειά τους).
Ο φόβος για την δημόσια ομιλία είναι μία μορφή κοινωνικής φοβίας. Συνήθως από μικρά παιδιά μας προτρέπουν να μιλήσουμε δημόσια π.χ. να παρουσιάσουμε μία σχολική εργασία. Ίσως, επομένως, να είναι κατάλοιπο της παιδικής ηλικίας. Μία και μόνο αποτυχία ίσως σε μία σχολική εκδήλωση μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιον άγχος για το υπόλοιπο της ζωής του.
Αλλά και αργότερα ίσως μία παρουσίαση που δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ή την αναμενόμενη ανταπόκριση, ίσως μία αρνητική κριτική, το ελάχιστο γεγονός είναι υπεραρκετό για να δημιουργήσει κόμπλεξ σε έναν άνθρωπο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα άτομα, συνήθως περισσότερο ντροπαλά και συνεσταλμένα, τα οποία αντιμετωπίζουν εκ φύσεως το πρόβλημα της ομιλίας μπροστά σε κοινό.
Μία κατηγορία ατόμων από την άλλη, δεν μπορεί να ανεχτεί την ιδέα ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων θα έχουν τα βλέμματά τους πάνω τους. Στην προκειμένη περίπτωση ο φόβος δεν συσχετίζεται με την ομιλία αυτή καθεαυτή αλλά με χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης. Τα άτομα που βιώνουν αυτού του είδους τον φόβο, συνήθως, φοβούνται μήπως το κοινό τους εντοπίσει κάποιο ψεγάδι πάνω τους και τους κατακρίνει. Επομένως ίσως να ενυπάρχει ήδη από την παιδική- σχολική ηλικία αλλά είναι πολύ πιθανόν να δημιουργείται αι από κάποια τραυματική εμπειρία , η οποία σχετίζεται με τον δημόσιο διάλογο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ