Ομαδικά αθλήματα και οφέλη στην ψυχική μας υγεία

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η σωματική άσκηση είναι αναμφίβολα ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να περάσουμε ευχάριστα τον ελεύθερό μας χρόνο, να γυμναστούμε και να τονώσουμε την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας. Ίσως μέχρι τώρα να έχετε επιλέξει πιο μοναχικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τζόγκινγκ, το γυμναστήριο ή ακόμη και το χορό, που παρά το γεγονός πως χορεύουμε μέσα σε ένα σύνολο άλλων ανθρώπων, ουσιαστικά ο καθένας προσπαθεί μόνος του.

Τι θα λέγατε αν την επόμενη φορά που θα έχετε την ανάγκη να γυμναστείτε, κανονίζατε με την παρέα σας να βρισκόσασταν στο πάρκο της γειτονιάς για ένα πρόχειρο παιχνίδι ποδοσφαίρου ή μπάσκετ ή βόλλεϋ ή οτιδήποτε άλλο αγαπάτε και σας κάνει να διασκεδάζετε; Είναι γεγονός πως τα ομαδικά αθλήματα, συμβάλουν όχι μόνο στην απόκτηση ενός σφικτού και καλοκτισμένου σώματος, αλλά και στην αφομοίωση ψυχικών και ηθικών αρετών, καλύτερου χαρακτήρα και πλουσιότερου εσωτερικού κόσμου. Ας δούμε με ποιον τρόπο γίνεται αυτό:

«Όλοι για έναν και ένας για όλους!»

Οι βασικές αρχές που διέπουν τον αθλητισμό στην οποιαδήποτε μορφή του είναι η ευγενής άμιλλα, ο υγιής ανταγωνισμός, ο σεβασμός στον αντίπαλο αλλά και στους συμπαίχτες, η αλληλοβοήθεια και φυσικά η προσπάθεια για τη νίκη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες προβάλλονται ιδιαίτερα μέσα στους κανόνες ενός ομαδικού παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα συναισθήματα της φιλίας, της αλληλοβοήθειας και της προσπάθειας. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε να έχουμε υπομονή, επιμονή, πείσμα, κατανόηση, εργατικότητα και φυσικά σεβασμό. Μέσα από το πνεύμα ενός ομαδικού σπορ, όλες αυτές οι αρετές μπορούν να γίνουν κομμάτι του χαρακτήρα μας και να μας βοηθήσουν μέσα στην καθημερινότητά μας να διαχειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις με ψυχραιμία, κατανόηση, προσπάθεια και αίσθημα δικαίου.

Καλύτερη διάθεση

Ο αθλητισμός σε όλες του τις μορφές, είναι άκρως αποτελεσματικός στο να μας φτιάχνει την διάθεση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκκρίνονται στον εγκέφαλο χημικές ουσίες που μας κάνουν να αισθανόμαστε χαρά και ηρεμία. Πόσο μάλλον όταν συμμετέχουμε σε ένα ομαδικό άθλημα, στο οποίο συμβάλουμε με τον τρόπο μας στην επίτευξη της νίκης. Μόνο η αλληλεπίδραση με φιλικά πρόσωπα και η συνεργασία για έναν κοινό σκοπό, είναι ικανά να μας χαρίσουν στιγμές γέλιου και ευχαρίστησης.

Αύξηση συγκέντρωσης

Όταν είμαστε δραστήριοι, το μυαλό μας ξεφεύγει από τις καθημερινές απαιτήσεις, το άγχος και τις διορίες που τρέχουν. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η πνευματική ηρεμία και είναι πολύ πιο εύκολο να οξυνθούν οι εγκεφαλικές διεργασίες όπως η συγκέντρωση και η μνήμη. Αν εντάξουμε την άθληση μέσα στην καθημερινότητά μας, σύντομα θα παρατηρούμε βελτίωση στις νοητικές μας ικανότητες, οι οποίες θα μας ακολουθούν σε βάθος χρόνου, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Καλύτερος ύπνος

Η άθληση σε οποιαδήποτε μορφή, βοηθάει το σώμα μας να χαλαρώσει και να παραδοθεί σε έναν γρήγορο και βαθύ ύπνο στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας. Σε ένα ομαδικό σπορ, που εκτός από το σώμα, συμμετέχει πολύ έντονα και το μυαλό, η κούραση που θα φέρει έναν χαλαρωτικό ύπνο, μακριά από δυσάρεστες σκέψεις είναι δεδομένη. Επιπλέον, ο ενθουσιασμός του παιχνιδιού σε συνδυασμό με τα έντονα συναισθήματα που γεννά η ομαδική προσπάθεια, θα γαληνέψει το νου συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα του βραδινού ύπνου.

Αυτοπεποίθηση

Μέσα σε ένα ομαδικό άθλημα, η απόδοση του κάθε παίκτη ξεχωριστά είναι πολύ σημαντική και ικανή να οδηγήσει την ομάδα στην νίκη. Μέσα σε ένα τέτοιο παιχνίδι, ο αθλητής αναλαμβάνει καθήκοντα ενώ παράλληλα είναι ελεύθερος να πάρει πρωτοβουλίες και να ελιχθεί με βάση τη δική του κρίση, για το καλό της ομάδας του, πάντα μέσα στους κανόνες του αθλήματος. Έτσι, οξύνεται το αίσθημα ευθύνης ενώ όσο αυξάνεται η σωματική δύναμη, η αντοχή και η ικανότητα τότε αποκτούμε μία διαφορετική, ανανεωμένη εικόνα για τον εαυτό μας που σίγουρα μας γεμίζει αυτοπεποίθηση, χαρά και αποφασιστικότητα. Με αυτό τον τρόπο, είναι περισσότερο πιθανό να αφοσιωθούμε στα όνειρά μας και τελικά να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Η σωματική άσκηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται καταναγκαστική ή υποχρεωτική. Βρείτε χρόνο μέσα στην καθημερινότητά σας και διασκεδάστε παρέα με τα φιλικά σας πρόσωπα ενώ παράλληλα θα γυμνάζετε το σώμα αλλά και το πνεύμα σας. Το σίγουρο είναι πως πολύ σύντομα τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής, θα σας αποφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής και ανθισμένο συναισθηματικό κόσμο.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…