Ομάδα Αιγαίου, για την πρόνοια της νησιωτικής Ελλάδας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ομάδα Αιγαίου, για την πρόνοια της νησιωτικής ΕλλάδαςΥπηρεσίες υποστήριξης και βελτίωσης της ζωής των κατοίκων του Αιγαίου έχει ως στόχο να προσφέρει η εθελοντική Ομάδα Αιγαίου. Πρόκειται για μια Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που παρέχει με κάθε δυνατό τρόπο υπηρεσίες υποστήριξης για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την αναβάθμιση των γενικών συνθηκών διαβίωσης στο Αιγαίο. Για τις δράσεις και την εξέλιξη της Ομάδας Αιγαίου, μιλάει στο flowmagazine.gr ο δικηγόρος κ. Βασίλης Αθανασίου, που διατελεί γενικός γραμματέας και υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης.

Ξεκίνημα

Η αρχή της εθελοντικής αυτής ομάδας, έγινε τυχαία πριν αρκετά χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο κ. Αθανασίου: «Μετά από τυχαία επίσκεψη με τα φουσκωτά, διαπιστώθηκε η γύμνια των νησιών και η δυσκολία για τις βασικές ανάγκες των κατοίκων». Συγκεκριμένα, το 1995, στα τέλη Απρίλη μια παρέα με φουσκωτά περιπλανήθηκε σε μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Εκεί είδαν με τα μάτια τους ερημωμένα λιμάνια και άκουσαν ιστορίες από ντόπιους για λιγοστές δουλειές και δυσκολίες στον τομέα ιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευσης. Τότε αποφάσισαν να στηρίξουν τον αγώνα των κατοίκων για παραμονή στον τόπο τους και να παλέψουν με κάθε δυνατό τρόπο για βελτίωση των συνθηκών.

Αντίστοιχα συμπτωματική ήταν και η επαφή του κ. Αθανασίου με την οργάνωση, καθώς όπως εξιστορεί στο flowmagazine.gr ξεκίνησε για να αποκτήσει την εμπειρία ανοικτής θαλάσσης με το φουσκωτό του και στη συνέχεια δέθηκε με την ομάδα.

Ομάδα Αιγαίου, για την πρόνοια της νησιωτικής ΕλλάδαςΔράσεις

Πάγιος κανόνας της ομάδας είναι να κινούνται με άξονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Εθελοντικά λοιπόν, μέσα από την αυτοδιάθεση των μελών και των φίλων, αναλαμβάνουν αποστολές ανθρωπιστικού, κοινωνικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στα νησιά του Αιγαίου και άλλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις γύρω από τους σκοπούς της Ομάδας. Τα τελευταία χρόνια αξίζει να αναφέρουμε πως η Ομάδα, όπως μας είπε ο κ. Αθανασίου, έχει καταφέρει να κατασκευάσει έξι γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 σε έξι διαφορετικά νησιά (Λειψούς, Πάτμο, Αστυπάλαια, Σίκινο, Φούρνους και Αγαθονήσι), 15 παιδικές χαρές, δύο κλειστά γυμναστήρια (Λειψούς και στο Κουφονήσι), αυτόνομη μονάδα αφαλάτωσης στη Σίκινο και φίλτρο για πόσιμο νερό στα Θύμαινα. Εκτός αυτών όμως πραγματοποιούνται παράλληλα πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θέατρο σκιών κ.α.) αλλά και ομιλίες με ιατρικό ή άλλο περιεχόμενο.

Ομάδα Αιγαίου, για την πρόνοια της νησιωτικής ΕλλάδαςΣημαντικό μέρος των δράσεων είναι και τα ετήσια θαλάσσια ταξίδια στο Αιγαίο Πέλάγος με τα φουσκωτά σκάφη και το ασθενοφόρο σκάφος «Μηνάς Ε» της Ομάδας. Κατά τη διάρκει του διάπλου πραγματοποιείται η εξυπηρέτηση ιατρικών εξετάσεων και επεμβάσεων, με μεταφορά και εγκατάσταση σε κάθε νησί του απαραίτητου ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός απαρτίζεται από ιατρικά εργαλεία, σύγχρονα φορητά διαγνωστικά μηχανήματα, καθώς και ιατρικά αναλώσιμ. Για τον τελευταίο, 18ο διάπλου, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, ο κ. Αθανασίου τονίζει στο flowmagazine.gr πως «Εξετάστηκαν 2.500 άνθρωποι μέσα σε δέκα ημέρες». Μία ακόμη ιδιαίτερη δράση, όπως μας αναφέρει ο 65χρονος δικηγόρος είναι οι μεμονωμένες τριήμερες εξορμήσεις σε νησιά τους χειμωνιάτικους μήνες, με πιο πρόσφατη αυτή το Νοέμβριο στο νησί της Πάτμου, όπου πραγματοποιήθηκαν ιατρικές εξετάσεις.

Ομάδα Αιγαίου, για την πρόνοια της νησιωτικής ΕλλάδαςΕθελοντισμός

Στην οργάνωση μπορεί να συμμετέχει ο καθένας χωρίς κάποια ιδιαίτερα κριτήρια. «Μπορεί να διαθέσει όσο χρόνο θέλει και μπορεί, αρκεί να υπάρχει διάθεση για προσφορά» αναφέρει στο flowmagazine.gr ο Βασίλης Αθανασίου. Βάσει των ήδη υπαρχόντων εθελοντών υπάρχει αντιπροσώπευση όλων των κοινωνικών στρωμάτων και επαγγελμάτων στην οργάνωση. Ωστόσο απαραίτητοι για τις δράσεις της οργάνωσης, είναι οι εθελοντές ιατροί όλων των ειδικοτήτων. Εκτός όμως αυτών, υπάρχουν και οι χορηγίες, η στήριξη των οποίων είναι απαραίτητη για τις υποδομές της οργάνωσης.

Στόχος

Έμπρακτοι στόχοι της οργάνωσης, είναι η αύξηση των μονάδων αφαλάτωσης και σε άλλα νησιά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Επίσης, όπως αποκαλύπτει ο κ. Αθανασίου άμεση είναι και η ανάγκη για «την απόκτηση ενός κινητού ψηφιακού μαστογράφου» για τους ελέγχους στις γυναίκες, που διαμένουν στις περιοχές που επισκέπτεται η Ομάδα Αιγαίου. Σημαντικό είναι τέλος να τονίσουμε την ανάγκη της βοήθειας από κάθε συνάνθρωπο στο βαθμό, που είναι δυνατό.

Εδώ μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα της οργάνωσης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr