Όλοι έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ότι μας αγαπούν

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Όλοι έχουμε αυτή την ανάγκη να νιώθουμε ότι μας αγαπούν, κυρίως άτομα τα οποία θεωρούμε σημαντικά στη ζωή μας. Ποια είναι όμως αυτή η λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσουμε, για να είμαστε ευτυχισμένοι;

Η αγάπη και η αποδοχή ως βασικό ένστικτο 

Εκ φύσεως ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να ανήκει κάπου, να υπάρχει μέσα σε μια ομάδα άλλων ανθρώπων που να ταιριάζει και να τον αποδέχονται. Θεωρούμαστε από τα πιο κοινωνικά είδη, αφού η κοινωνικοποίηση είναι βασικό στοιχείο της επιβίωσής μας. Για να  ενταχθούμε σε κάποια ομάδα που επιθυμούμε, τείνουμε να υιοθετούμε συμπεριφορές και συνήθειες άλλων για την αποδοχή και την ένταξη. Αυτός είναι ένας από τους μηχανισμούς που έχουμε και όταν δεν παίρνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή την αγάπη και την αποδοχή, ειδικά στα πρώτα χρόνια ζωής μας, δημιουργούνται ψυχολογικές διαταραχές ή όπως αλλιώς είναι διαδεδομένα «ψυχολογικά τραύματα». Λόγω αυτής της αναζήτησης για αποδοχή, σημαντικό ρόλο στη ζωή μας έχει η άποψη των άλλων για εμάς. Θέλουμε να καταφέρουμε να συνδεθούμε με άλλους, γιατί αυτό θα μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Έχει αποδειχτεί και ιατρικά ότι όταν μας απορρίπτουν ή δεν λαμβάνουμε την αποδοχή που ελπίζαμε, στον εγκέφαλό μας ενεργοποιούνται τα ίδια κυκλώματα με αυτά όταν αντιμετωπίζουμε πόνο σε κάποιο σημείο του σώματός μας. 

Οι ισορροπίες είναι λεπτές

Σίγουρα η αγάπη και η αποδοχή των άλλων είναι μια πολύ βασική ανάγκη για τον άνθρωπο. Είναι διαφορετικό, όμως, να ζούμε μόνο για τους άλλους αφήνοντας στην άκρη τα δικά μας «θέλω». Είναι φυσικό και πολύ όμορφο να έχουμε δίπλα μας στο ταξίδι της ζωής άτομα που μας αγαπούν και που ταιριάζουμε μαζί τους, αλλά μόνο και μόνο επειδή είμαστε ο εαυτός μας όχι επειδή παριστάνουμε κάποιον άλλο. Μπαίνοντας στο τρυπάκι να αρέσουμε στους άλλους, χάνουμε τον εαυτό μας, τη μοναδικότητά μας. Παραμερίζουμε πολύ συχνά πλευρές μας που είναι σημαντικές, θεωρώντας ότι η μοναδική και καίρια αποστολή μας στη ζωή είναι να βρούμε μια ομάδα ανθρώπων να μας δεχτεί. Και βάζουμε τα πάντα στην άκρη για αυτόν τον σκοπό, ενώ κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούμε αντίστροφα.

 Πρωταρχικός μας σκοπός είναι να βρούμε ποιοι είμαστε εμείς, ποια είναι τα θέλω μας, αυτά που μας αρέσουν. Έτσι, θα κάνουμε το πρώτο βήμα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Αυτό, θα μας δώσει σταθερότητα στον χαρακτήρα μας. 

Έπειτα, θα προσελκύσουμε ανθρώπους που θα «κολλήσουμε» μαζί τους γιατί θα έχουμε κάποια κοινά, θα γίνουμε ομάδα, θα τους αποδεχόμαστε και θα μας αποδέχονται. Θα τους αγαπάμε και θα μας αγαπάνε και θα χτίσουμε υγιείς σχέσεις μαζί τους. Το βασικό είναι όμως ότι δεν θα τους έχουμε ανάγκη, αλλά θα επιλέγουμε να βρισκόμαστε με αυτούς. Δεν θα τους έχουμε ανάγκη να μας αγαπήσουν γιατί θα αγαπάμε εμείς πρώτα τον εαυτό μας και εκείνοι απλά θα τελειοποιούν την ευτυχία μας κι εμείς τη δικιά τους. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.