Ολική αρθροπλαστική για αρθρίτιδα γόνατος με ελάχιστα επεμβατική τεχνική

Συντάκτης: Ιωάννης Τσαπακίδης, Ορθοπεδικός Χειρουργός

Η αρθρίτιδα γόνατος σήμερα αντιμετωπίζεται χειρουργικά με μια νέα μέθοδο, λιγότερο επεμβατική και εξίσου αποτελεσματική. Τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου πολλά- μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος γρηγορότερη κινητοποίηση, μικρότερη πιθανότητα φλεγμονής και γρηγορότερη αποκατάσταση.

Η αρθρίτιδα γόνατος αντιμετωπίζεται χειρουργικά με επιτυχία 98% και με επιβίωση των προθεμάτων στ δεκαετία με ποσοστό 95%. Η συνηθισμένη τεχνική της ολικής αρθροπλαστικής του γονάτου (Τotal Κnee Αrthroplasty –ΤΚΑ) περιλαμβάνει μία τομή 16-30 εκ. Σε αντίθεση, όταν ο Dr. Luke Vaughan το 2000 είχε ξεκινήσει να μιλάει για μικρότερη τομή σε Ολική Αρθροπλαστική γόνατος πρότεινε τα 10 εκ.

Σήμερα, ανάλογα τον ασθενή η τομή μπορεί να είναι από 8 εκ. έως 14 εκ. Το πλεονέκτημα της μικρότερης τομής δεν έχει να κάνει μόνο με το αισθητικό αποτέλεσμα. (Εικ.1).

Συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα της MIS-TKA είναι:

  • Ελάχιστη διατομή των μυών (κυρίως του τετρακεφάλου μυός) και των μαλακών μορίων.
  • Μικρότερη απώλεια αίματος
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Γρηγορότερη κινητοποίηση (την 1η μετεγχειρητική μέρα)
  • Μικρότερη πιθανότητα φλεγμονής
  • Μικρότερη διαμονή στο Νοσοκομείο (2-3 μέρες) και γρηγορότερη επιστροφή στην οικία του και στην καθημερινότητά του.

Ενδείξεις-Αντενδείξεις

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις για να γίνει σε έναν ασθενή MIS-TKA αντί της κλασσικής ολικής αρθροπλαστικής και η μοναδική αντένδειξη για μικρή τομή είναι οι μεγάλες παραμορφώσεις, οπότε θα πρέπει να επεκταθεί λίγο περισσότερο η χειρουργική τομή.

Τεχνικές Ιδιομορφίες

Τα μέτρα που πρέπει κάποιος να πάρει προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών στην MIS-TKA είναι ακριβώς τα ίδια όπως αυτά προτείνονται σε μία συμβατική ολική αρθροπλαστική γόνατος δηλαδή:

  • Κατάλληλη επιλογή του ασθενούς.
  • Κατάλληλος προεγχειρητικός σχεδιασμός
  • Κατάλληλη επιλογή αντιβιοτικών όπως προτείνεται από την American Academy of Orthopaedic Surgeons

Ο σκοπός της τεχνικής αυτής είναι να έχουμε μικρότερη τομή, χωρίς ταυτόχρονα να θέτουμε σε κίνδυνο την ίδια την επέμβαση και να έχουμε την πλήρη επάνοδο του ασθενή στις δραστηριότητές του όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ο μέσος όρος επιστροφής ενός ασθενή χωρίς κανένα βοήθημα (μπαστούνι ή πατερίτσα) στην καθημερινότητά του υπολογίζεται σε 5-6 εβδομάδες.

Στην αρθροπλαστική του γόνατος και στη νέα τεχνική, με ειδικά εργαλεία αντικαθίσταται η πάσχουσα άρθρωση με μεταλλική πρόθεση και η διάρκεια του χειρουργείου είναι 1-2 ώρες, αλλά με πολύ μικρότερη τομή και έχοντας πολύ λιγότερες απώλειες αίματος και τραυματισμό των μαλακών μορίων. Τα τμήματα της πρόθεσης μοιάζουν στη φυσιολογική ανατομία του γόνατος και λειτουργούν σαν μια φυσιολογική άρθρωση. Τα μέρη της τεχνητής άρθρωσης που θα δημιουργηθεί αποτελούνται από ειδικό ανθεκτικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο) και μεταλλικά πολύ ανθεκτικά κράματα ατσαλιού και τιτανίου, τα οποία είναι απολύτως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό (Εικ. 2).

Η τεχνητή αυτή άρθρωση αποκαθιστά τις φυσιολογικές αναλογίες που πρέπει να έχει μία άρθρωση του γόνατος ώστε να μην πονάει ο ασθενής και να είναι ικανός να γυρίσει χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς στις προηγούμενες καθημερινές του ενασχολήσεις.

Τις επόμενες μέρες νοσηλείας ο ασθενής ξεκινάει ένα πρόγραμμα φυσιοθεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του, το οποίο υλοποιείται καθημερινά από φυσιοθεραπευτές. Το κύριο μέλημά μας είναι να έχει το γόνατο αποκτήσει πλήρη έκταση και κάμψη ≥ 90ο από την 1η -2η μετεγχειρητική μέρα.

Την τρίτη μέρα ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική πλήρως κινητοποιημένος, χωρίς ιδιαίτερο πόνο και με γραπτές οδηγίες για το διάστημα της αποθεραπείας.

Αποτελέσματα

Σε διαφορές προοπτικές μελέτες που έχουν γίνει συγκρίνοντας την MIS-TKA με την συμβατική TKA αναφέρονται πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα οι ασθενείς με MISTKA έχουν:

Πολύ πιο γρήγορη κινητοποίηση, καθώς είναι σε θέση να κάνουν πλήρη ενεργητική κάμψη και έκταση του γονάτου τους, χωρίς ιδιαίτερο πόνο από την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα. Απώλεια αίματος που περιορίζεται σε μία, σπάνια δύο φιάλες αίματος, καθώς ο τραυματισμός, λόγω της προσπέλασης των μαλακών μορίων είναι πολύ μικρότερος. Η συνολική νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι το πολύ 3(τρείς) μέρες και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του περπατώντας, χωρίς πόνο με περιπατητήρα τύπου «Π» και ξεκινάει άμεσα τις φυσικοθεραπείες για πιο γρήγορη αποκατάσταση.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κ. Τσαπακίδη. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Συντάκτης: Ιωάννης Τσαπακίδης, Ορθοπεδικός Χειρουργός

Influence:

O Ιωάννης Τσαπακίδης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1975 και αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…