Όλα του γάμου δύσκολα: Φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται σε στιγμές έντασης με τον άντρα σας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η συζυγική ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις και καυγάδες. Αυτές όμως τις φράσεις είναι καλύτερα να τις αποφύγετε όταν μιλάτε στον σύζυγό σας.

Η συμβίωση και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ένα φαινόμενο το οποίο προβληματίζει αρκετούς ανθρώπους. Είναι λοιπόν λογικό αρκετές φορές μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητας μας να έχουμε τσακωμούς και καυγάδες με τον σύντροφό μας. Όμως ακόμα και σε αυτές τις στιγμές μερικές φράσεις πρέπει να τις αποφύγετε μια και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που φαίνεται να λύνουν.

Μην απειλείτε με χωρισμό

Σε ένα ζευγάρι αρκετές φορές θέλουμε να κάνουμε τον άλλον να αισθανθεί πόσο μας ενοχλεί μια συνήθειά του. Όμως το να κραδαίνουμε την απειλή του χωρισμού για μικρά προβλήματα τα οποία μπορούμε να επιλύσουμε με απλούς τρόπους είναι το λιγότερο λάθος και το περισσότερο χειριστικό και τοξικό. Μπορείτε να εκφράσετε την δυσαρέσκειά σας και την  μη αποδοχή σας σε μια συνήθεια του φίλου σας ή του αγοριού σας με πιο ήπιους τρόπους και να τον βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει ότι κάνει λάθος.

Η φράση «δεν σε πιστεύω»

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα σε μια σχέση και είναι πηγή πολλών και διαφορετικών προβλημάτων και εντάσεων. Πριν όμως προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα αναρωτηθείτε αν η έλλειψη εμπιστοσύνης πηγάζει από κάποια ενέργεια που κάνει ο σύντροφός μας ή από μια δική μας αρνητική συμπεριφορά και από δική μας κακή αντιμετώπιση.  Αλλιώς, αν όντως σας είναι αδύνατον να εμπιστευθείτε τον σύντροφο σας, η λύση είναι να χωρίσετε.

Όλα του γάμου δύσκολα: Φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται σε στιγμές έντασης με τον άντρα σας

Μην προσπαθείς να χειριστείς τα δικά του συναισθήματα

Οι φράσεις «ηρέμησε», «αντιδράς υπερβολικά» και άλλες τέτοιες παρόμοιες είναι φράσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα πάνε να λύσουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ακόμα και να παραφέρεται ο σύντροφος μας ή να είναι εκνευρισμένος, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αυτές οι φράσεις απλά εκνευρίζουν τον σύντροφο μας περισσότερο. Επιπλέον τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν τον ακούμε, δεν τον προσέχουμε και ότι δεν μας ενδιαφέρουν τα συναισθήματα και οι σκέψεις του.

Τι έχεις; Τίποτα

Μπορεί οι περισσότεροι να αποδίδουν αυτήν την φράση στις γυναίκες αλλά στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την διεκδικητικότητα. Όταν δεν διεκδικούμε αυτά τα οποία μας ενδιαφέρουν και δεν εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, εκτός του ότι δεν δίνουμε στον σύντροφό μας να καταλάβει τι μας ενοχλεί, στην πραγματικότητα κρατάμε τα αρνητικά συναισθήματα μέσα μας και τα συσσωρεύουμε μέχρι κάποια στιγμή να εκραγούμε από τον θυμό μας. Όμως αυτή η στρατηγική τελικά δεν λύνει κανένα ζήτημα αλλά δημιουργεί και ένα ακόμα, τον δικό μας θυμό.

Όλα του γάμου δύσκολα: Φράσεις που πρέπει να αποφεύγονται σε στιγμές έντασης με τον άντρα σας

Αν με αγαπούσες θα…

Η συγκεκριμένη φράση αποτελεί κλασικό δείγμα χειριστικής συμπεριφοράς. Δεν είναι ηθικό να μετράμε την αγάπη κάποιου με τις πράξεις τις οποίες κάνει ειδικά όταν τον αναγκάζουμε. Είναι λογικό να έχουμε προσδοκίες από τον άνθρωπο τον οποίο έχουμε επιλέξει να είναι δίπλα μας αλλά είναι ανήθικο να του ασκούμε ψυχολογικό πόλεμο ώστε να κάνει αυτά τα οποία θέλουμε εμείς. Η σωστή συζήτηση γίνεται με το να εκφράσουμε τις επιθυμίες μας και να βρούμε μια κοινή λύση στα προβλήματα που μας αφορούν.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.