Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τα podcasts

Συντάκτης: Flowmagazine

Με δεδομένη την τάση των νέων του διαδικτύου για μεγαλύτερη έλξη προς τις οπτικοακουστικές εφαρμογές, αναπτύσσονται ραγδαία τα podcast (αρχεία ήχου) για κάθε είδους περιεχόμενο. Μουσική, εκπαίδευση, ενημέρωση, ψυχαγωγία, ακόμα και προσωπική έκφραση βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για μαζική επικοινωνία μέσω των podcasts.

Ταξινομήσαμε τις βασικές ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για τα podcasts, τόσο από την πλευρά του χρήστη, όσο και από την πλευρά του δημιουργού. Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τις απαντήσεις…

Τι σημαίνει η λέξη podcast;

Ο  όρος Podcast αποτελεί προϊόν μίξης των λέξεων “iPod” και “Broadcast” (το iPod αποτελεί φορητή ψηφιακή συσκευή της Αpple Computers με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 100.000.000 συσκευές παγκοσμίως).

Τι είναι το Podcast;

To “podcast” αποτελεί το διαδικτυακό ανάλογο της παραδοσιακής ραδιοφωνικής μετάδοσης με τη διαφορά ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο του πότε και που θα ακούσουν το  αγαπημένο τους πρόγραμμα (Time- shifted program).

Τα podcast είναι χρήσιμα και για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, καθώς θα μπορούν να αποθηκεύσουν όλα τα αρχεία ήχου (άπαξ με τη βοήθεια κάποιου) και να τα ακούν στον προσωπικό τους υπολογιστή ή MP3 player.

Τα πλεονεκτήματα των podcast

  • Τα ηχητικά αρχεία βρίσκονται on-line 365 ημέρες το χρόνο.
  • Με το πάτημα ενός κουμπιού, πάνω στον media player, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα άμεσα να ακούσει το αρχείο ήχου που επέλεξε.
  • Επίσης δίνεται η δυνατότητα για αποθήκευση των αρχείων ώστε ο χρήστης να μπορεί να ακούσει το αρχείο όποτε έχει χρόνο (στο αυτοκίνητο, στο μετρό, σε ένα καφέ, όταν γυμνάζεται…) μέσω ενός MP3 Player ή ενός lap-top ή ηλεκτρονικού υπολογιστή.
  • Τα podcast είναι χρήσιμα και για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, καθώς θα μπορούν να αποθηκεύσουν όλα τα αρχεία ήχου (άπαξ με τη βοήθεια κάποιου) και να τα ακούν στον προσωπικό τους υπολογιστή ή MP3 player.

Πώς λειτουργεί το podcast;

Το Podcasting αναφέρεται στη διαδικασία δημοσίευσης εκπομπών (εκφωνήσεων) στο διαδίκτυο με τη δυνατότητα των ενδιαφερόμενων ακροατών να εγγραφούν συνδρομητές (αν είναι επιθυμητό) και να λαμβάνουν τα νεοεμφανιζόμενα επεισόδια αυτόματα στον υπολογιστή τους.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το Podcast ονομάζεται RSS (Really Simple Syndication) και αποτελεί μία διάλεκτο της γλώσσας XML (Extensible Markup  Language).

Πιο συγκεκριμένα, το Podcasting  αφορά στη δημοσίευση αρχείων τύπου XML που περιέχουν αναφορές σε μέσα (media) που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ένα διαδικτυακό τόπο [π.χ. αρχεία ήχου, αρχεία εικόνας, κείμενο, γραφικά κ.α. (enclosures)]. Tα προγράμματα με δυνατότητα συλλογής Podcasts (Podcathers) καταφορτώνουν τα συνδεδεμένα αρχεία διαβάζοντας τα αρχεία XML μέσω τροφοδοσίας νέων σε φορμα RSS.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2 3

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…