Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Thanksgiving και την Black Friday- Α’ μέρος

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

Σήμερα 25 Νοεμβρίου 2021 γνωρίζετε τι εορτάζουμε; Είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών και για να μην σας πιάσει κανείς αδιάβαστο σχετικά με την γιορτή αυτή και την Black Friday που ακολουθεί, μάθετε τα πάντα στο αφιέρωμά μας!

Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι εθνική γιορτή και αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και γιορτάζεται την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου. Όλοι μας έχουμε δει αμερικάνικες ταινίες και σειρές που αναφέρονται στο περιβόητο Thanksgiving. Ουσιαστικά είναι ένα οικογενειακό, χορταστικό δείπνο που καταλήγει στο αμερικάνικο football που εκείνη την ημέρα έχει την τιμητική του. Αλλά πότε ξεκίνησε το Thanksgiving και ποια είναι η σημασία του;

Ένα γεύμα πριν 400 χρόνια έδωσε την αφορμή

Αρκετοί πιστεύουν ότι το εορταστικό γεύμα του 1621 είναι η αιτία που σήμερα γιορτάζεται το Thanksgiving, όταν οι άποικοι διοργάνωσαν μια γιορτή συγκομιδής καλαμποκιού και κάλεσαν τους ιθαγενείς. Πιο συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι άποικοι από το Πλύμουθ, γνωστοί ως Προσκυνητές, είχαν εγκατασταθεί στην Αμερική σε εγκαταλελειμμένη γη, όπου σχεδόν όλοι οι Ινδιάνοι Patuxet εκτός από έναν, πέθαναν λόγω ασθένειας. Ο τελευταίος επιζών Ινδιάνος Patuxet, ο Tisquantum, που ήξερε καλά αγγλικά καθώς ήταν χρόνια σκλάβος στην Ευρώπη, καλέστηκε στο γεύμα.

Είχε βοηθήσει τρομερά τους Ευρωπαίους προσκυνητές στο πώς να πιάνουν ψάρια, να κάνουν χυμούς από σφενδάμους, να αποφεύγουν δηλητηριώδη φυτά, να καλλιεργούν καλαμπόκι. Επίσης, χρησίμευε ως διερμηνέας και βοήθησε τους Ευρωπαίους αποίκους να κάνουν ένα είδους συμμαχίας με τους Wampanoag, τοπική φυλή. Δυστυχώς, αυτό ήταν ένα από τα μοναδικά παραδείγματα αρμονίας μεταξύ Ευρωπαίων αποίκων και ιθαγενών Αμερικανών, καθώς ακολούθησαν πολύνεκρες μάχες. Ο ηγέτης των Wampanoag, Massasoit, είχε δώσει μάλιστα και φαγητό στους Ευρωπαίους αποίκους κατά τη διάρκεια του πρώτου χειμώνα, όταν οι προμήθειες που είχαν φέρει από την Αγγλία είχαν λιγοστέψει επικίνδυνα.

Τον Νοέμβριο, λοιπόν, του 1621, που πρώτη συγκομιδή καλαμποκιού των Προσκυνητών ήταν επιτυχημένη, ο Κυβερνήτης Γουίλιαμ Μπράντφορντ οργάνωσε ένα γεύμα και κάλεσε μια ομάδα ιθαγενών συμμάχων, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού Massasoit. Αυτή η γιορτή διήρκεσε τρεις ημέρες. Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλοί ιστορικοί δεν ενστερνίζονται αυτή την εκδοχή, και ειδικά οι σημερινοί ιθαγενείς Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή, με τραγικές πτυχές και όχι τόσο χαρούμενη.

Εθνική εορτή

Το γεύμα μπορεί να έγινε το 1621 αλλά σε εθνικό επίπεδο αναγνωρίστηκε το 178, με μια διακήρυξη του Προέδρου Τζορτζ Ουάσιγκτον. Όμως δεν καθιερώθηκε ως εθνική εορτή μέχρι και το 1863. Τότε, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ενότητα και σύμπνοια αναγνώρισε την σημασία εκείνης της ημέρας και κήρυξε την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day,) ως επίσημη εθνική γιορτή για όλες τις πολιτείες της Αμερικής. Έκτοτε, πραγματοποιείται κάθε τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Τι τρώνε στο Τhanksgiving;

Η Ημέρα των Ευχαριστιών χαρακτηρίζεται από έντονη πολυφαγία. Σύμφωνα με έρευνες, οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερο φαγητό την Ημέρα των Ευχαριστιών από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου! Το δείπνο αποτελείται από παραδοσιακά πιάτα ιθαγενών της Αμερικής και από υλικά που εισήχθησαν από Ευρωπαίους. Η ψητή και γεμιστή γαλοπούλα είναι το χαρακτηριστικό πιάτο στα τραπέζια των Ευχαριστιών. Το 2019 καταναλώθηκαν 40 εκατομμύρια γαλοπούλες την Ημέρα των Ευχαριστιών. Το μενού, εκτός της γαλοπούλας, περιλαμβάνει επίσης πουρέ πατάτας με σάλτσα, γέμιση, γλυκοπατάτες, σάλτσα cranberry (συνήθως σε μορφή σάλτσας), γλυκό καλαμπόκι, διάφορα φθινοπωρινά λαχανικά, σκουός, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσινα φασόλια και κολοκυθόπιτες.

Είναι παράδοση σε πολλές οικογένειες να ξεκινούν το δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών απαριθμώντας τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες και μετά κρατώντας τα χέρια ο ένας με τον άλλον να λένε μια προσευχή, η οποία καταλήγει με ένα «Αμήν». Η προσευχή λέγεται είτε πριν είτε μετά από το γεύμα.

Ευκαιρία για κοινωνικές συναθροίσεις

Την ημέρα του Thanksgiving και την επόμενη, τα σχολεία είναι κλειστά και η πλειονότητα των εργαζομένων δεν εργάζεται καθώς η μέρα είναι επίσημη αργία. Επομένως αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να συγκεντρωθούν συγγενείς και φίλοι στο εορταστικό τραπέζι μετά από πολύ καιρό. Τα πράγματα δεν είναι όπως στην Ελλάδα, που οι αποστάσεις είναι μικρές και συναντιόμαστε τακτικά. Εκεί οι οικογένειες μπορεί να έχουν να ιδωθούν πάρα πολλούς μήνες οπότε η ημέρα αυτή είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή γι’αυτούς. Γίνονται πολλές εκδρομές από κάθε άκρη της τεράστιας αυτής ηπείρου και η κίνηση στα αεροδρόμια, στους δρόμους, στις αμαξοστοιχίες είναι έντονη.

Εορταστικά προγράμματα τηλεόρασης

Εκείνη την ημέρα και η τηλεόραση έχει την τιμητική της. Προβάλλονται πολλές ταινίες με θέμα φυσικά το Thanksgiving, προβάλλονται αφιερώματα στην τηλεόραση, γίνονται live αναμεταδόσεις, παίζονται παιδικά προγράμματα αλλά και θρησκευτικές λειτουργίες (το πρωί της Ημέρα των Ευχαριστιών πολλοί πηγαίνουν σε λειτουργίες ή τις παρακολουθούν από τις τηλεοράσεις τους). Έπειτα σειρά έχουν οι φαντασμαγορικές παρελάσεις και το απόγευμα γίνονται αγώνες ράγκμπι που τους παρακολουθούν εκατομμύρια κόσμου.

Ένα χαρακτηριστικό εκείνης της ημέρας είναι ότι από το βράδυ στις τηλεοράσεις ξεκινούν χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις/ταινίες/προσφορές και αυτό αποτελεί ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα της περιόδου των Χριστουγέννων.

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.