Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση προϊόντων ομορφιάς

Συντάκτης: Νάνσυ Ζαρκογιάννη

Εάν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που παίρνουν τις δικές τους επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες στο σούπερ μάρκετ και έχετε ειδικό κάδο για την ανακύκλωση στην κουζίνα σας, σίγουρα θέλετε να προσπαθείτε για το καλύτερο!

Τι γίνεται όμως με τα προϊόντα ομορφιάς; Έρευνα της Garnier έδειξε ότι το 56% των νοικοκυριών δεν ανακυκλώνουν τα προϊόντα ομορφιάς! 

Μάλλον ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε… Είμαστε αρκετά ενημερωμένοι για το τι μπορεί να ανακυκλωθεί και τι όχι; Ποια μπουκάλια μπορούν να ανακυκλωθούν; Πρέπει να αφαιρεθούν τα καπάκια; Τι πρέπει να γίνει με τα μη ανακυκλώσιμα; 

Συλλέξαμε όσες πληροφορίες χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την ανακύκλωση από αύριο κιόλας!

Τι μπορεί να ανακυκλωθεί και τι όχι:

  • Μάσκαρα

Το μπουκαλάκι της μάσκαρα είναι συνήθως κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά. Εφόσον πλυθεί και στεγνώσει καλά μπορεί να ανακυκλωθεί. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το βουρτσάκι της μάσκαρα, το οποίο θα πρέπει να πεταχτεί στους κοινούς κάδους σκουπιδιών. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα συλλέξετε και να τα στείλετε σε καταφύγια ζώων όπου χρησιμοποιούνται για να καλλωπίζουν μικρά πουλιά!

  • Βερνίκια Νυχιών

Τα βερνίκια νυχιών είναι συνήθως τοξικά, οπότε σίγουρα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με το περιεχόμενο μέσα, όπως και τα περισσότερα είδη. Μπορείτε όμως να ανακυκλώσετε τα γυάλινα μπουκαλάκια στους ειδικούς κάδους. Αφαιρέστε τις ετικέτες, καθαρίστε το μπουκάλι με ασετόν και έπειτα πλύντε καλά με ζεστό νερό και σαπούνι. Το πινέλο και το καπάκι θα πρέπει και πάλι να πεταχτούν στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

  • Αποσμητικά σε σπρέι

Τα σπρέι μπορούν να ανακυκλωθούν, αρκεί να είναι εντελώς άδεια. Εάν είναι γεμάτα, θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα. Αφαιρέστε επιπλέον μέρη από την συσκευασία, όπως το καπάκι, και  βάλτε το στην τσάντα με τα υπόλοιπα προς ανακύκλωση προϊόντα. Προσέξτε για τυχόν φθορές, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο έκρηξης.

  • Κρέμες σε σωληνάρια

Οποιοδήποτε προϊόν είναι κατασκευασμένο από διαφορετικά υλικά είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί. Το σώμα και το στόμιο στα σωληνάρια από τις κρέμες είναι κατασκευασμένα συνήθως από διαφορετικά πλαστικά και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν εφόσον δεν μπορούν να αποσυναρμολογηθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα σωληνάρια οδοντόκρεμας και τις αντηλιακές κρέμες. Σε κάθε περίπτωση ελέγξτε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανακύκλωση προϊόντων ομορφιάς

  • Δίσκοι Ντεμακιγιάζ

Οι δίσκοι ντεμακιγιάζ δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, μπορούν όμως να κομποστοποιηθούν μαζί με τα απορρίμματα τροφίμων εφόσον βεβαιωθείτε ότι είναι 100% κατασκευασμένοι από βαμβάκι και δεν περιέχουν συνθετικές ίνες.

  • Κραγιόν

Οι συσκευασίες των κραγιόν συχνά αποτελούνται από διαφορετικά υλικά και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Για αυτό πετάγονται μαζί με τα κοινά απόβλητα.

  • Συσκευασίες με καθρέπτες

Οι συσκευασίες που περιέχουν καθρέφτη ή μαγνήτες συνήθως δεν ανακυκλώνονται. Ελέγξτε εάν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμα. Εάν ναι, καθαρίστε την συσκευασία από το προϊόν, αφαιρέσετε τον καθρέφτη ή τα μαγνητικά μέρη και πετάξτε τα όλα ξεχωριστά. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε το προϊόν δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. 

  • Μπουκάλια από Σαμπουάν/Αφρόλουτρα

Τα περισσότερα μπουκάλια σαμπουάν, μαλακτικά και αφρόλουτρα μπορούν να ανακυκλωθούν. Ελέγξτε σε κάθε περίπτωση την ετικέτα για το σύμβολο ανακύκλωσης. Αφαιρέστε τυχόν πλαστικά καπάκια, πλύντε και στεγνώστε καλά τις φιάλες πριν να βάλετε στην τσάντα ανακύκλωσης. 

  • Συσκευασίες με αντλίες

Τα περισσότερα μπουκάλια των προϊόντων ομορφιάς είναι γυάλινα ή πλαστικά. Και στις δυο περιπτώσεις μπορούν να ανακυκλωθούν εάν καθαριστούν καλά και αφαιρεθούν οι ετικέτες τους. Σε περίπτωση που διαθέτουν αντλία, θα πρέπει και αυτή να αφαιρεθεί, καθώς οι αντλίες δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τέλος, πολλές εταιρίες ομορφιάς μειώνουν τη χρήση του πλαστικού και χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Στηρίζοντας τέτοιες εταιρίες μειώνουμε σημαντικά το οικολογικό μας αποτύπωμα.

Θυμηθείτε! Κάθε μικρή αλλαγή μετράει!

Συντάκτης: Νάνσυ Ζαρκογιάννη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.