«Όλα γίνονται για κάποιο λόγο»: Μύθος ή αλήθεια;

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Η φράση «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο» φαίνεται να είναι όλο και πιο επίκαιρη σήμερα. Κάθε εμπειρία της ζωής μάς κάνει πιο σοφούς, πιο δυνατούς και διαμορφώνει την προσωπικότητα μας.

Αριστοτέλης: «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο πάντα»

Ο φιλόσοφος και πρωτοπόρος ακόμη και στο τομέα της ψυχολογίας, Αριστοτέλης, πίστευε ακράδαντα ότι όλα έχουν κάποιο λόγο που συμβαίνουν. Ήταν ο πρώτος που διατύπωσε την προαναφερθείσα φράση « Όλα γίνονται για κάποιο λόγο». 

Από εμπειρίες που βιώνουμε, διαμορφώνουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Η θέληση και η απόφαση αλλαγής του εαυτού μας, ξεκινά από το μυαλό και από τον ίδιο τον άνθρωπο. Είναι στο χέρι του καθενός λοιπόν, να προσπαθήσει να βελτιωθεί ψυχή τε και σώματι.

Όταν βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μας

Σε κάποιες φάσεις της ζωής μας, πιθανόν να αισθανθούμε ότι έχουμε αδικηθεί, ότι τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περιμέναμε ή όπως θα τα θέλαμε. Δυσκολίες, στεναχώριες, χωρισμοί, δημιουργούν ανασφάλειες και αρκετές φορές οι άνθρωποι μπορεί να πληγωθούν είτε από καταστάσεις, είτε από ανθρώπους. Έτσι, δυσκολεύονται να «ανοιχτούν» ξανά σε ενδεχόμενα νέα πρόσωπα και να εμπιστευτούν.  

«Όλα γίνονται για κάποιο λόγο»: Μύθος ή αλήθεια;

Αφού περάσει όμως αυτή η δύσκολη περίοδος, δεν είναι λίγες οι φορές που οι αυτοί οι ίδιοι κοιτούν κατάματα την κατάσταση, αφότου πλέον έμαθαν από τα λάθη τους, αναθεωρούν και καταλαβαίνουν ότι για κάποιο λόγο έγιναν έτσι τα πράγματα. Ίσως μάλιστα η τελική έκβαση να ήταν ακριβώς αυτή που χρειαζόταν, ώστε να μην προκληθεί κάποια χειρότερη κατάσταση.

Μην απογοητεύεσαι: Μια αποτυχία μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία 

Είναι σημαντικό να μπορούμε να δούμε μια αποτυχία ως μια ευκαιρία για εξέλιξη. Αν το δούμε από την θετική πλευρά, υπάρχει μια τελείως διαφορετική διάσταση. Οι άνθρωποι αρκετές φορές νιώθουν απογοητευμένοι που οι κόποι τους δεν απέδωσαν καρπούς. Ίσως όμως αυτό να είναι μια ευκαιρία για να οδηγηθούν στην ευτυχία. 

Τελικά, η ζωή θα μας δείξει με κάποιο τρόπο ότι ήταν καλύτερα που έγιναν έτσι τα πράγματα. Ας περιμένουμε, κάτι καλύτερο μπορεί να έρθει σε εμάς, έχοντας υπομονή, θετική ενέργεια και χαμόγελο.

Κατά τις ευτυχισμένες περιόδους της ζωής μας

Στην ζωή χρειάζεται  συνεχής αγώνας μέχρι να πιστέψουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε. Χρειάζεται υπομονή και αυτοπεποίθηση μέχρι να το πετύχουμε. 

Μετά από  κούραση, αγωνία και τρέξιμο, συνήθως έρχεται η στιγμή της δικαίωσης. Η συνειδητοποίηση της αυτο-τεκμηρίωσης για τις υποσυνείδητες επιλογές μας, μας γεμίζει χαρά και θετική ενέργεια.

«Όλα γίνονται για κάποιο λόγο»: Μύθος ή αλήθεια;


Διαβάστε επίσης: Πώς θα αποκτήσουμε θετική ενέργεια;


Μέσω του προβληματισμού αντιλαμβανόμαστε γιατί έπρεπε να συμβεί ένα γεγονός, όπως ακριβώς έγινε

«Για κάποιον που δεν μπορεί να διαβάσει, τα γράμματα στην σελίδα φαίνονται να είναι τυχαία, αλλά όμως αυτά έχουν ακριβή θέση» (Deepak Chopra). Οι άνθρωποι μερικές φορές βιώνουν καταστάσεις στην ζωής τους, που τους φέρνουν σε αδιέξοδο και χάος. Ωστόσο, μπορεί να συμβαίνουν κατά τύχη ή να υπάρχει κάποιος λόγος που έχουν συμβεί με τον τρόπο που έχουν συμβεί. Συνέβησαν ως αναπόφευκτα γεγονότα που μέσω αυτών, κάτι έχουμε διδαχθεί. Μπορεί να φαίνεται πως είναι τυχαία γεγονότα, είναι όμως έτσι στην πραγματικότητα; 

Συμπτώσεις: Τυχαία γεγονότα ή με λογική  σύνδεση μεταξύ τους;

Οι συμπτώσεις και συγχρονικότητες, μπορούν να ερμηνευτούν από κάποιους ανθρώπους, ως τυχαία γεγονότα που δεν έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους.  Τι ισχύει όμως; Μήπως υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ τους;  Ίσως με τη ματιά του θεατή, θα μπορούσε να δοθεί μια λογική ερμηνεία, σχετικά με τα παραπάνω: Υπάρχει κάποιος λόγος και σκοπός που συμβαίνουν ορισμένα πράγματα, δίνοντας στο νόημα, άλλο νόημα και σκοπό.

Πώς μπορείς να κάνεις την διαφορά στην ζωή σου- Η δυνατή φράση του Στιβ Τζομπς 

Η πίστη του ανθρώπου τον κάνει πιο δυνατό. Έχει λόγο ύπαρξης, αισθάνεται ότι έχει ένα σημείο αναφοράς και μια πηγή ελπίδας. Από τον καθένα ξεχωριστά εξαρτάται ο τρόπος ζωής που θα επιλέξει και κάνει. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το παρακάτω σοφό ρητό:

«Πρέπει να πιστέψεις σε κάτι, στην θέληση σου, στην μοίρα, στην ζωή, στο κάρμα ή σε ό,τι άλλο. Αυτή η προσέγγιση δεν με απογοήτευσε ποτέ και έκανε την μεγάλη διαφορά στην ζωή μου.» (Στιβ Τζομπς).


Διαβάστε επίσης: Συνήθειες που θα αλλάξουν την ζωή σου ως προς το καλύτερο


Πηγή 1, Πηγή 2

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.