Οκτώβριος – ο μήνας χωρίς το «μ» – πως μας σερβίρεται στο πιάτο

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν και τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού να αλλάζουν. Είναι η κατάλληλη εποχή για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό και να προετοιμάσουμε το σώμα για τους ψυχρότερους μήνες με θρεπτικά, εποχικά τρόφιμα. Αυτό το μήνα, βιώνουμε την μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, με τις ημέρες να γίνονται πιο σύντομες και τις θερμοκρασίες να πέφτουν. Το σώμα χρειάζεται πιο θρεπτικές τροφές, οι οποίες θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό και θα προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια για τους ψυχρότερους μήνες. 

Ιστορική αναδρομή

Η λέξη «Οκτώβριος» προέρχεται από το λατινικό October, που σημαίνει «ο όγδοος μήνας». Στην αρχαία ρωμαϊκή αρίθμηση των μηνών, το έτος ξεκινούσε τον Μάρτιο, και έτσι ο Οκτώβριος ήταν ο όγδοος μήνας:

  1. Μάρτιος (Martius)
  2. Απρίλιος (Aprilis)
  3. Μάιος (Maius)
  4. Ιούνιος (Iunius)
  5. Ιούλιος (Quintilis, αργότερα Ιούλιος)
  6. Αύγουστος (Sextilis, αργότερα Αύγουστος)
  7. Σεπτέμβριος (Septem = 7)
  8. Οκτώβριος (Octo = 8)
  9. Νοέμβριος (Novem = 9)
  10. Δεκέμβριος (Decem = 10)

Όταν το ημερολόγιο άλλαξε και η χρονιά ξεκινούσε τον Ιανουάριο (Ιανουάριος = 1ος μήνας), ο Οκτώβριος έγινε ο δέκατος μήνας, αλλά κράτησε το ιστορικό του όνομα.

Τρόφιμα και ροφήματα Οκτωβρίου

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα ζεστά ροφήματα δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά είναι και απαραίτητα για να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας για τον ερχομό του χειμώνα. Δείτε λοιπόν,  πώς μπορείτε να γεμίσετε το πιάτο σας με γεύσεις, που θωρακίζουν την υγεία σας και σας προσφέρουν δύναμη και ζωντάνια κάθε μέρα.

Φρούτα

Τα φρούτα της εποχής αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμινών που θωρακίζουν τον οργανισμό. Τα ρόδια είναι γεμάτα με βιταμίνη C και φυτικές ίνες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό. Τα μήλα και τα αχλάδια είναι εύπεπτα, δίνουν ενέργεια και συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου. Τα σταφύλια, πλούσια σε πολυφαινόλες, υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Λαχανικά 

Η εποχή προσφέρει μια ποικιλία λαχανικών γεμάτων θρεπτικά συστατικά. Η κολοκύθα ξεχωρίζει για τη βιταμίνη Α και τα καροτενοειδή της, ιδανική για σούπες και πουρέδες. Το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, γνωστά για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Τα καρότα και τα παντζάρια δίνουν χρώμα και εμπλουτίζουν με  βιταμίνες το τραπέζι μας.

Όσπρια και δημητριακά

Με το φθινόπωρο, φακές, ρεβίθια και φασόλια επανέρχονται στη διατροφή, προσφέροντας ζεστασιά και πρωτεΐνη. Συνδυάζονται άψογα με δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Καρύδια, αμύγδαλα και κολοκυθόσποροι είναι ιδανικά φθινοπωρινά σνακ. Παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής διάθεσης και δίνουν ενέργεια χωρίς υπερβολές.

Ζεστά ροφήματα

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, ζεστά ροφήματα όπως το πράσινο τσάι, τα αφεψήματα με τζίντζερ ή κανέλα και το χαμομήλι βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού και προσφέρουν χαλάρωση στο τέλος της ημέρας.

Ο Οκτώβριος φέρνει μαζί του την ευκαιρία να γεμίσουμε το πιάτο μας με χρώμα, γεύση και θρεπτικά συστατικά, που δυναμώνουν τον οργανισμό μας. Φρούτα όπως ρόδια, μήλα και σταφύλια, λαχανικά όπως κολοκύθα, μπρόκολο και καρότα, όσπρια, ξηροί καρποί και ζεστά ροφήματα δεν είναι απλώς επιλογές· είναι μικρές «επενδύσεις» στην υγεία και την ενέργειά σας. Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα: φέρτε όλα αυτά τα τρόφιμα στο τραπέζι σας και αποκτήστε πολυπόθητη ευεξία, υγιεινά και νόστιμα. 

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…