Οκτώ “έξυπνοι” λόγοι για να λατρέψετε τα αυγά

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Οκτώ «έξυπνοι» λόγοι για να λατρέψετε τα αυγάΒάλτε τα αυγά και τις ομελέτες στη διατροφή σας και επωφεληθείτε από τα θρεπτικά «ατού» τους. Μπορεί να είχαν για καιρό «κακή» φήμη λόγω του φόβου της χοληστερόλης, αλλά το British Medical Journal απέδειξε ότι η κατανάλωση αυγών… δεν έχει αρνητική επίδραση στην υγεία! Είτε τηγανητό, είτε βραστό, το αυγό ακολουθείται από οκτώ «έξυπνους» λόγους για να τα δοκιμάσετε…

Εγκυμοσύνη: Συμβάλλουν στην καλή υγεία του εμβρύου

Οι κρόκοι αυγών αποτελούν την κορυφαία τροφή των εγκύων… χάρη στη χολίνη, μια βιταμίνη Β που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Παράλληλα, τα συστατικά τους έχουν συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών στα βρέφη, καθώς επίσης και με μειωμένο κίνδυνο για σύνδρομο Down ή άνοια. Επιπλέον, όπως σχολιάζει ο ψυχίατρος Drew Ramsey στη HuffPost, η χολίνη συνδέεται και με το αίσθημα της ευτυχίας, αφού οδηγεί στην απελευθέρωση ορμονών, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

«Κόβουν» μαχαίρι την πείνα κατά τις βραδινές ώρες

Λόγω των υψηλών ποσοστών τους σε πρωτεΐνη, τα αυγά κόβουν την όρεξη μέσα στην ημέρα και οδηγούν προς την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με μελέτη του ’13, η πρωτεΐνη τους οδηγεί στο αίσθημα του κορεσμού και έτσι, απομακρύνουν το άτομο από τους γευστικούς πειρασμούς μετά τις 7 μ.μ. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη του ”International Journal of Obesity” πάνω σε υπέρβαρα άτομα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν δυο αυγά για πρωινό κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες μέσα στο 24ωρο σε σύγκριση με όσους έτρωγαν κουλούρια bagels μόλις ξυπνούσαν. Μετά από 8 εβδομάδες, οι πρώτοι έχασαν 65% περισσότερο βάρος από τη δεύτερη ομάδα.

Οκτώ «έξυπνοι» λόγοι για να λατρέψετε τα αυγάΒελτιώνουν τα αντανακλαστικά σας

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η τυροσίνη, ένα αμινοξύ που εντοπίζεται στα αυγά, μετατρέπει τα αντανακλαστικά του σώματος σε πιο γρήγορα! Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ένα τέτοιο συστατικό βοηθά στην πράξη κατά την οδήγηση, ειδικά όταν ο οδηγός πρέπει να πάρει μια στιγμιαία απόφαση για να αποφύγει μια σύγκρουση.

Μειώνουν τον κίνδυνο διάφορων ειδών καρκίνου

Και όμως, τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη D των αυγών μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, δηλαδή της κυριότερης αιτίας θανάτου στις ΗΠΑ. Παράλληλα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, χαρίζοντας καλή υγεία στους υπερτασικούς. Μπορεί το μαγείρεμα των αυγών στο τηγάνι ή την κατσαρόλα να μειώνει την ποσότητα των αντιοξειδωτικών κατά 50%, αλλά η ποσότητα που παραμένει στην τροφή ισούται με όση διαθέτουν τα μήλα.

Θεωρούνται ο «φίλος» της καρδιάς… όταν υπάρχει μέτρο!

«Όχι», τα αυγά δεν αποτελούν ένα ανθυγιεινό τρόφιμο για την καρδιά, όπως υποστήριζαν παλιά οι διατροφολόγοι, καθώς η διαιτητική χοληστερόλη τους δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Στην πραγματικότητα, είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων , συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Β12 , του φυλλικού οξέος και της ριβοφλαβίνης.

Οκτώ «έξυπνοι» λόγοι για να λατρέψετε τα αυγάΣυνθέτουν ένα πρωινό γεμάτο με ενέργεια…

Ένα βραστό αυγό ή ένα σάντουιτς με αυγό για πρωινό είναι ιδανικό για να προσφερθούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας στο σώμα. Άλλωστε, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το πρωινό με αυγά μειώνει την επιθυμία για ζάχαρή ή λιπαρά τρόφιμα μέσα στην ημέρα, σε αντίθεση με το πρωινό με δημητριακά. Εναλλακτικά, φτιάξτε για μεσημεριανό μια ομελέτα με σπανάκι, κρεμμύδια και μπρόκολο.

Δυναμώνουν τα μαλλιά, τα νύχια και την επιδερμίδα

Πρόκειται για μια τροφή «ομορφιάς», αφού περιέχει βιταμίνη Β12 και θείο, στοιχεία που λειτουργούν θαυμάσια για την υγεία της επιδερμίδας, των μαλλιών και των νυχιών σας. Θεωρούνται μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές κερατίνης, καθώς «σκληραίνουν» τα αποχρωματισμένα νύχια. Παράλληλα, το ωμό αυγό σαν σπιτική μάσκα μπορεί να ανανεώσει τα ταλαιπωρημένα και ξηρά μαλλιά σας.

Προστατεύουν τα μάτια από τον κίνδυνο του καταρράκτη

Τα αυγά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που έχουν ισχυρή προστατευτική δράση για τα μάτια, μειώνοντας τον κίνδυνο για καταρράκτη στα άτομα της τρίτης ηλικίας. Γι’ αυτό, εάν αναζητάτε την υγεία των ματιών σας, βάλτε το αυγό μέσα στη διατροφή σας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.