Οινοτουρισμός: Τι είναι και πότε ξεκίνησε;

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Ο οινοτουρισμός είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Είναι η ιδανική μορφή τουρισμού για να συνδυάσει κανείς γευσιγνωσία, μάθηση και φυσικά χαλάρωση! Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικότερα:

Τι είναι ο οινοτουρισμός;

Ο οινοτουρισμός είναι η τουριστική επίσκεψη σε οινοποιίες, αμπελώνες ώστε ο τουρίστας να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τον τρόπο παραγωγής του κρασιού και της συγκομιδής σταφυλιών. Ενδέχεται ανάλογα και την μονάδα να μετέχει και ο ίδιος στις διαδικασίες αυτές.

Γενικά

Η μορφή αυτή, εισήχθη στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην Καλιφόρνια. Η Ισπανία την υιοθέτησε περί το 2000 ως κάτι εναλλακτικό προς τις παραλίες. Ακολούθησε η Ιταλία και σταδιακά αρκετές αμπελουργικές χώρες και είναι πλέον σημαντικό κομμάτι του τουριστικού συστήματος. Πλέον, υιοθετείται ποικιλία δραστηριοτήτων και μέσων οργάνωσης με σκοπό την μεγιστοποίηση της ωφελιμότητας της επίσκεψης για όλες τις μεριές. Έτσι, η δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου είναι θεσπισμένη Πανευρωπαϊκά ως ημέρα οινοτουρισμού.

Επίσκεψη

Οι μονάδες στις οινοπαραγωγικές-αμπελουργικές περιοχές έχουν ολοκληρωμένα προγράμματα επίδειξης και συμμετοχής της παραγωγής ακόμα και γευσιγνωσίας. Όλα αυτά ανακοινώνονται από τους παραγωγούς και τις μονάδες, οι οποίοι δίνουν και στοιχεία επικοινωνίας.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.