Οικοτουρισμός. Γιατί ναι;

Συντάκτης: Ανδρομάχη Σαραφίδου

Βαρέθηκες τα ταξίδια όπως αυτά προσφέρονται από τα ταξιδιωτικά γραφεία; Σε κούρασαν οι εξορμήσεις που δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρά μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητα σου; Θέλεις κάτι διαφορετικό, συναρπαστικό, που θα γεμίσει τη ψυχή σου και το πνεύμα σου και θα έχει έντονο το στοιχείο της περιπέτειας; Τότε η λύση για σένα είναι ο οικοτουρισμός!

Οικοτουρισμός λοιπόν είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο. Βασικός στόχος του οικοτουρισμού είναι η επαφή με τη φύση μέσα από ένα πλήθος δραστηριοτήτων που διαφέρουν από τον “κοινό, μαζικό τουρισμό”. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή βιώσιμου τουρισμού στην οποία ο ταξιδιώτης από τη μια απολαμβάνει τη φύση και τα αγαθά της, από την άλλη συνεισφέρει με διάφορες δραστηριότητες στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και της αειφόρου ανάπτυξης. Με άλλα λόγια θα λέγαμε ότι πρόκειται για την πιο “ευαισθητοποιημένη” μορφή τουρισμού, στην οποία ως επί το πλείστον συμμετέχουν ακτιβιστές ή άνθρωποι με ιδιαίτερο το συναίσθημα ευθύνης στη φύση.

Για τον λόγο αυτό τα καταλύματα που προσφέρονται για οικοτουρισμό λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένους οικολογικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες (προστατευόμενες περιοχές NATURA). Στις περιοχές αυτές ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ασχοληθεί με ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως αλιεία ή γεωργία, πάντα όμως στο βαθμό που δεν γίνονται εις βάρος της φύσης.

Έτσι λοιπόν ερχόμαστε στη βασική αρχή του οικοτουρισμού η οποία είναι: αναψυχή, περιπέτεια, ξεκούραση, ψυχαγωγία και απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος. Όλα αυτά όμως κάτω από ένα καθεστώς προστασίας και υπεύθυνης διαχείρισης της φύσης, προσφέροντας υπηρεσίες φιλικές προς αυτήν.

Ο οικοτουρισμός είναι η απάντηση στον μαζικό τουρισμό που χρησιμοποιεί τη φύση με αποκλειστικό στόχο το κέρδος. Θα λέγαμε κλείνοντας ότι αποτελεί την πιο υγιή μορφή τουρισμού. Άνθρωπος και φύση συνδέονται με τρόπο που συμβάλλει στην ανάπτυξη και των δύο. Γιατί η φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον άνθρωπο και ο άνθρωπος με τη φύση.

Συντάκτης: Ανδρομάχη Σαραφίδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.