Οικονομική διαπραγμάτευση γένους θηλυκού

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Οικονομική διαπραγμάτευση γένους θηλυκούΥπάρχει η αντίληψη ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι διαπραγματευτές. Νέα έρευνα έρχεται να την καταρρίψει καταδεικνύοντας ότι οι γυναίκες είναι πιο αποτελεσματικές από ό,τι οι άνδρες σε ορισμένα είδη οικονομικών διαπραγματεύσεων.

«Ένας λόγος που οι άνδρες κερδίζουν υψηλότερους μισθούς από ό, τι οι γυναίκες θα μπορούσε να είναι το μειονέκτημα των γυναικών σε ορισμένους τύπους διαπραγματεύσεων» είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Jens Mazei, υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Munster στη Γερμανία, σε ένα δελτίο ειδήσεων από το American Psychological Association.

«Αλλά ανακαλύψαμε ότι αυτό το μειονέκτημα δεν είναι αναπόφευκτο. Μάλλον, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο Mazei.

Η νέα μελέτη ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 4.600 γυναίκες και περισσότερους από 6.200 άνδρες. Οι εθελοντές συμπεριελήφθησαν σε 51 μελέτες που διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες. Το δείγμα αποτελείται από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές.

Τα αποτελέσματα της οικονομικής διαπραγμάτευσης ποικίλλουν ανάλογα με την κατάσταση και το πρόσωπο. Στη μελέτη, οι γυναίκες ξεπέρασαν τους άνδρες, όταν είχαν εμπειρία στη διαπραγμάτευση και όταν γνώριζαν το εύρος διαπραγμάτευσης. Επίσης, σημείωσαν επιτυχία, όταν διαπραγματεύονταν εξ ονόματος κάποιου άλλου.

«Η ανάλυσή μας δείχνει τρόπους για να μειώσουμε ή ακόμα και να αντιστρέψουμε τις διαφορές μεταξύ των φύλων στις διαπραγματεύσεις που ευνοούν τους άνδρες» δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων ο Joachim Huffmeier του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία στο Ντόρτμουντ.

Φαίνεται ότι το προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι γένους αρσενικού αν οι γυναίκες εκπαιδεύονται στη διαπραγμάτευση, έχουν πληροφορίες σχετικά με το εύρος διαπραγμάτευσης και εφόσον εκπροσωπούν άλλα άτομα.

*Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο διαδίκτυο στο περιοδικό Psychological Bulletin.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…