Οικολογικός τρόπος ζωής: Μια εναλλακτική τάση για ένα βιώσιμο μέλλον

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η στροφή στην οικολογία, που γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή τα τελευταία χρόνια εξαιτίας περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, συνιστά έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και δράσης των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν σε αυτόν τη μοναδική ελπίδα για το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη μας.

Στην εποχή μας, που κυριαρχείται από συνεχή τεχνολογική πρόοδο και υπερμεγέθη καταναλωτικά πρότυπα, υφίσταται μια εναλλακτική τάση που απορρέει από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και την επιθυμία πλήρους αρμονίας με τα πλάσματα της φύσης. Ο οικολογικός τρόπος ζωής δεν είναι μέλημα λίγων, αφού σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εφαρμόζει για παράδειγμα την πρακτική της ανακύκλωσης και στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της όχλησης του φυσικού περιβάλλοντος. Εν τούτοις, λίγοι άνθρωποι, οι οποίοι αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για συχνές εξορμήσεις στην ύπαιθρο ή καταβάλλουν προσπάθεια πέραν του μέσου όρου για τη φροντίδα και επάνοδο του φυσικού περιβάλλοντος, αυτοχαρακτηρίζονται οικολόγοι ή φυσιολάτρες.

Οικολογικές και φυσιολατρικές δράσεις

Τα τελευταία χρόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εμφανιστεί ιδιωτικά γκρουπ και εταιρίες που προσκαλούν τους χρήστες σε πεζοπορίες και ορειβασία, καθώς και σε αθλήματα εκτός γυμναστηρίου. Οι ορειβατικοί σύλλογοι παραμένουν δραστήριοι, αλλά ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών μελών τους είναι υψηλός και σπάνια συγκινούν νεαρές ηλικίες. Αντίθετα, οι ιδιωτικές αυτές πρωτοβουλίες ελκύουν και μικρότερες ηλικίες και ενισχύουν το κίνημα της φυσιολατρίας με εκδρομές και δράσεις αναδάσωσης.

Επίσης, η διατροφή μας ακολουθεί πλέον πιο οικολογικά πρότυπα με αποκορύφωμα τους βέγκαν που απορρίπτουν κάθε ζωική πρωτεΐνη και δημιουργούν ένα ρεύμα που φτάνει και στους επαγγελματίες της εστίασης.

Ο εθελοντισμός σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ είναι μια ακόμη πτυχή της οικολογίας. Στη χώρα μας λειτουργούν πολυάριθμες τέτοιες οργανώσεις που ενεργοποιούν οικολογικά ευαισθητοποιημένους πολίτες σε δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος. Το οικολογικό κίνημα τα τελευταία δύο χρόνια έχει δυναμώσει πανελληνίως χάρη και στην ακτιβιστική δράση μαθητών από όλη την Ευρώπη, με αφετηρία την Γκρέτα Τούνμπεργκ από τη Σουηδία, η οποία απαιτεί μέσω μαθητικών διαδηλώσεων την άμεση επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Η ανάγκη έγκαιρης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής έχει καταστεί πλέον πρώτη προτεραιότητα για πολλές κυβερνήσεις.

Η Φύση εκδικείται

Αναπάντεχες αλλαγές, όπως η διάδοση του κορωνοϊού, επιβεβαιώνουν ότι η φύση κινείται και πέραν των ανθρώπων, αιφνιδιάζοντας την ικανότητα προσαρμογής του είδους μας στις απαιτήσεις όλων των άλλων ζωντανών οργανισμών. Η χλωρίδα και η πανίδα παραμένουν εξαρτώμενες από τις ανθρώπινες κοινωνίες.

Η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε είναι ένα χτύπημα στις βάσεις της κοινωνικής μας ζωής και μια πρόκληση για πιο σωστές, έξυπνες και οικολογικές πολιτικές. Ο αστικός τρόπος ζωής με τη φιλοδοξία πλουτισμού, με σκοπό την αγορά αγαθών και τη χρήση υπηρεσιών, με την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου, την εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς σεβασμό των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων, την αποξένωση μέσα από το Διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές συσκευές, την αποστασιοποίηση από τα κοινά και πολλά ακόμη κοινωνικά φαινόμενα επιβεβαιώνει με σκληρό τρόπο την εδραίωση του οικονομικού ανταγωνισμού δίχως συνειδητοποίηση των άμεσων και παράπλευρων απωλειών.

Δράση τώρα για ένα καλύτερο αύριο

Είναι κατάλληλη ώρα για την ανάδειξη του οικολογικού τρόπου ζωής και μέσα στις πόλεις. Ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να πρωτοστατήσει και να προτείνει ήπιες χρήσεις στην ύπαιθρο, οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η νοοτροπία όμως αλλάζει αν υπάρχει συστράτευση πολλών τομέων και, κυρίως, πολλών πολιτών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικολογικής εξέλιξης του τρόπου ζωής. Οικολογικές κοινότητες και οικολογικά χωριά θα ήταν ωραίο να εμφανιστούν και να πολλαπλασιαστούν στην πατρίδα μας παρέχοντας μια εναλλακτική ευκαιρία, ειδικά για τη νεολαία.

Αν παραμείνουμε αμέτοχοι των περιβαλλοντικών προκλήσεων, το οξυγόνο και το νερό θα γίνουν ο νέος μαύρος χρυσός. Η ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων μας αρμονικά και σοφά στο περιβάλλον είναι ζητούμενο της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας.

Μακάρι ο γνήσιος ανθρωπισμός μας να μεταδώσει στην οικουμενική κουλτούρα έναν άλλο, πιο οικολογικό τόνο αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο άψυχο και έμψυχο περιβάλλον μας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…