Οικολογικός Σχεδιασμός (EcoDesign) Παιδικών Χώρων

Συντάκτης: Μαρίλη Βουλτσάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.

Ένας χώρος για να χαρακτηριστεί «φιλικός προς τα παιδιά» θα πρέπει να τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές: φιλικός προς τα παιδιά σημαίνει φιλικός προς το περιβάλλον. Εδώ και πολλά χρόνια έγκυρες μελέτες, στους τομείς της παιδοψυχολογίας και της αρχιτεκτονικής, καταλήγουν οτι ο χώρος που ζουν, μεγαλώνουν αλλά και επισκέπτονται τα παιδιά, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Γιατί πρέπει να σχεδιάζουμε παιδικούς χώρους με οικολογική προσέγγιση;

Πιο συγκεκριμένα ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για τα παιδιά μας είναι αυτός που προσφέρεται και ενισχύει τις ανάγκες των παιδιών για κίνηση, έκφραση, δημιουργία, αυτονομία και μάθηση και περιλαμβάνει τα κατάλληλα εκπαιδευτικά μηνύματα ώστε να αναπτύσσονται μέσα σε αυτόν με σωματική, πνευματική και συναισθηματική υγεία. Όσο πιο κατάλληλα διαμορφώνεται ο χώρος που μεγαλώνει ένα παιδί, τόσο περισσότερο βάζουμε τις βάσεις για την διαμόρφωση ενός μελλοντικού χαρακτήρα με αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό, αλλά και ενός ευτυχισμένου ενήλικα!

Τι είναι οικολογικός σχεδιασμός (ecodesign);

1. Είναι η αξιοποίηση και χρήση των φυσικών υλικών, που παράγονται σε τοπικό επίπεδο εξοικονομώντας ενέργεια.

2. Είναι η επαναχρήση και η χρησιμοποίηση ανακυκλωμένων ή ανακυκλώσιμων υλικών, τα τέσσερα R: Rethink (ξανασκέψου), Rescue (διάσωσε), Repair (επισκεύασε), Reuse (επαναχρησιμοποίησε). Γιατί να πετάμε παλιά αντικείμενα, όταν μπορούμε με μικρές επιδιορθώσεις να μεταμορφωθούν σε καινούρια: ένα κομοδίνο γίνεται εύκολα σκαμπό ή και αντίστροφα, μια παλιά ξύλινη σκάλα σε βιβλιοθήκη, μια παλιά βιβλιοθήκη σε ντουλάπα ρούχων κ.α

3. Η χρήση μη τοξικών και μη αλλεργιογόνων υλικών, καθώς και

4. ο ορθός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενός χώρου, αξιοποιώντας τους φυσικούς παράγοντες (κατάλληλοι χώροι στον σωστό προσανατολισμό, αξιοποίηση φυσικού φωτός, κλπ)

Πώς είναι το σωστό παιδικό δωμάτιο;

1. Επιλέγουμε το δωμάτιο με τον κατάλληλο προσανατολισμό, κατά κύριο λόγο ο ΝΑ και ΝΔ προσανατολισμός προσφέρει τα περισσότερα πλεονεκτήματα.

2. Αξιοποιούμε στο μέγιστο το φυσικό φως: με μεγάλα παράθυρα, κατάλληλες κουρτίνες κ.α.

3. Άμεση πρόσβαση στο δωμάτιο των γονέων.

4. Κάνουμε βασική μας προτεραιότητα την υγεία και μετά την αισθητική, επιλέγοντας οργανικά προϊόντα και πιστοποιημένα υλικά, στα έπιπλα, στα αξεσουάρ, στα υφάσματα και στα χαλιά. Ας κρίνουμε ορθολογικά πριν κάνουμε οποιαδήποτε αγορά.

5. Επιλέγουμε χρώματα μη τοξικά, που εκπέμπουν καθόλου ή πολύ λίγη αιθάλη, δημιουργώντας ένα πολύ πιο ασφαλές περιβάλλον για το παιδί. Επιλέξτε ένα ουδέτερο φόντο ώστε να μπορείτε με ευκολία να κάνετε τις αλλαγές μόνο με τα αξεσουάρ. Γενικά τα χρωματα και η αλληλεπίδρασή τους στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Ας θυμόμαστε δυο πράγματα: πρώτον στις μεγάλες επιφάνειες επιλέγουμε χρώματα όχι μεγάλης έντασης και δεύτερον ότι τα παιδιά σε μικρές ηλικίες έχουν ανάγκη τα χρωματικά ερεθίσματα, αλλά στις σωστές δόσεις.

6. Σωστή οργάνωση παιχνιδιών: σε ηλικίες κάτω των 6, που δεν υπάρχει ανεπτυγμένη η ικανότητα της συγκέντρωσης και μπορεί εύκολα να αποσπαστεί η προσοχή τους με πολλά ερεθίσματα, το βοηθάμε να επιλέξει με ευκολία αυτό που θέλει, όταν ομαδοποιούμε τα παιχνίδια του.

7. Διαχωρίζουμε το χώρο σε δραστηριότητες, γωνιά παιχνιδιού, χώρος διαβάσματος και χώρος ύπνου, ώστε να υπάρχει η μέγιστη λειτουργικότητα

Το BabyEcoDesign.gr είναι το μοναδικό αρχιτεκτονικό γραφείο που ασχολείται αποκλειστικά με τον οικολογικό σχεδιασμό παιδικών χώρων: παιδικά δωμάτια, παιδιατρεια, παιδικά καταστήματα, παιδότοποι κ.α. Έχει δημιουργηθεί για τα παιδιά μας, για τα οποία αξίζει να προσπαθήσουμε να ζήσουν σ’ ένα καλύτερο κόσμο!

Info

Μαρίλη Βουλτσάκη

Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.

www.babyecodesign.gr

e-mail: info@babyecodesign.gr

τηλ.: 6938224868

Συντάκτης: Μαρίλη Βουλτσάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.