Η στροφή στην οικολογία, που γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή τα τελευταία χρόνια εξαιτίας περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή, …
Οικολογική συνείδηση εν μέσω κορονοϊού
Περιβαλλοντική βόμβα οι μάσκες, τα γάντια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Ενώ η φύση ήδη «διεκδικεί» τους βιοτόπους που κάποτε κατείχε, με πληθώρα σπάνιων και άγριων ειδών να περιφέρονται άφοβα σε ερημωμένα αστικά κέντρα, ο άνθρωπος, ακόμη και έγκλειστος, παραβλέπει και δεν εφαρμόζει τους κανόνες που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Θετικές ωστόσο είναι, κατά τις μελέτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ενδείξεις ως προς τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την αύξηση της διαπερατότητας της ατμόσφαιρας, μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων ενόψει της πανδημίας, που οδήγησαν στη μείωση της ατέρμονης ανθρωπογενούς δραστηριότητας (κυκλοφορία των οχημάτων, βιομηχανική δραστηριότητα, αεροπορικές πτήσεις).
Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο που δίνει μία «πνοή» αισιοδοξίας σε μία περίοδο αποξένωσης και ρουτίνας, στην οποία, επί του παρόντος αλλά και εν συνεχεία, θα πρέπει να εντάξουμε βασικούς κανόνες και συνήθειες που θα μειώσουν το οικολογικό μας αποτύπωμα.
Οι χρυσοί κανόνες της οικολογικής μας συνείδησης
Λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των ειδών προστασίας απέναντι στον κορονοϊό, πολύ σημαντική είναι η ασφαλής απόρριψη των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως μάσκες και γάντια, σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που θα είναι ασφαλείς για τους εργαζομένους και για το περιβάλλον, ενώ η σχολαστική απολύμανση επιφανειών και χεριών περιορίζει την κατανάλωσή τους, τουλάχιστον στο σπίτι.
Στο πλαίσιο της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης στην Ελλάδα, και αναμένοντας τις σχετικές προτάσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, οφείλουμε να περιορίσουμε τη χρήση της πλαστικής σακούλας επιλέγοντας πιο συχνά υφασμάτινες, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια πρέπει να αντικατασταθούν από γυάλινα ή άλλων υλικών κατασκευής, που επαναχρησιμοποιούνται, και, ακόμη και αν απορριφθούν στα σκουπίδια, δεν θα βλάπτουν το έδαφος και τη βιολογική του ικανότητα.
Με «σημαία» την ανακύκλωση, ακολουθούμε αλλά και μεταβιβάζουμε στα μικρά μέλη της οικογένειάς μας τους βασικούς κανόνες οικολογίας, που θα πρέπει να τηρούνται με συνέπεια και προσοχή.
Συνοπτικά, στα ανακυκλώσιμα είδη, τα οποία τοποθετούνται στους μπλε κάδους, συγκαταλέγονται οι πλαστικές, γυάλινες, αλουμινένιες, σιδερένιες και χάρτινες συσκευασίες, τις οποίες θα πρέπει πάντα να καθαρίζουμε, πριν τις πετάξουμε. Στις παραπάνω κατηγορίες δεν ανήκουν τα πλαστικά καπάκια, τα οποία πρέπει να αφαιρούνται από τα μπουκάλια και να ανακυκλώνονται ξεχωριστά ή να μεταφέρονται σε ειδικά σημεία συλλογής, με προορισμό την αξιοποίησή τους μέσα από διάφορες κατασκευές και κοινωνικές δράσεις.
Μεταξύ άλλων που άπτονται της οικολογικής δράσης και συνείδησης είναι η μείωση της χρήσης χαρτιού κουζίνας και αντικατάστασής του με υφασμάτινο πανί, ενώ ο περιορισμός του αλουμινόχαρτου και της πλαστικής μεμβράνης και η προτίμηση μη συσκευασμένων τροφίμων μειώνουν συλλήβδην την παραγωγή απορριμμάτων.
Η ενθαρρυντική στάση πολλών ανθρώπων και το ενδιαφέρον τους απέναντι στην προστασία και διατήρηση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, δίνουν απάντηση στην αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο συλλογικά.