Οικολογικές συνήθειες για να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Ποιες είναι αυτές οι απλές μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο περιβάλλον;

  1. Αντικατέστησε προϊόντα μίας χρήσης με πολλαπλών

Τα πλαστικά καλαμάκια που χρησιμοποιείς ή τα ποτήρια που χαλάς κάθε μέρα για να πιείς τον καφέ σου, είναι πλαστικό που καταλήγει στις θάλασσες και προκαλεί προβλήματα στην ζωή της χλωρίδας και της πανίδας. Οι πλαστικές τσάντες το ίδιο .Αντικαθιστούμε, λοιπόν, όλο αυτό το αχρείαστο πλαστικό με κούπες-ποτήρια, καλαμάκια και τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

  1. Βάλε γλάστρες με φυτά και μυρωδικά στο σπίτι σου

Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πρασίνου, έστω κι αν αυτό είναι στο σπίτι μας. Όσο αυξάνεται το πράσινο, τόσο αυξάνεται το οξυγόνο και καθαρίζεται ο αέρας της ατμόσφαιρας. Δεν χρειάζεται να έχουμε μεγάλα φυτά για να σημειωθεί μεγάλη διαφορά. Μερικές γλάστρες είναι αρκετές.

  1. Χρησιμοποίησε πανιά πολλαπλών χρήσεων

Αντί για το συνηθισμένο χαρτί κουζίνας, που δεν είναι εύκολο να ανακυκλωθεί με κάποιο τρόπο, μπορούμε να χρησιμοποιούμε πανιά που κάνουν εξίσου καλή δουλειά. Πλέον στην αγορά κυκλοφορούν σε διαφορετικά υφάσματα για κάθε διαφορετική χρήση και είναι πιο αποτελεσματικά από το χαρτί κουζίνας. Και φυσικά, αν θέλουμε να στεγνώσουμε τα χέρια μας, έχουμε πάντα στην κουζίνα μια πετσέτα που χαρίζει και μια νότα ομορφιάς.

  1. Thrifting

Σχετικά νέα μόδα επισήμως, το thrifting δίνει σε ρούχα και αντικείμενα μια δεύτερη ευκαιρία να «λάμψουν» και να χρησιμοποιηθούν. Κάτι το οποίο μπορεί να είναι άχρηστο πλέον σε κάποιον, σε κάποιον άλλο μπορεί να είναι απαραίτητο. Γιατί, λοιπόν, να ξοδεύονται έξτρα ενέργεια και πόροι για να παραχθεί κάτι καινούργιο, ενώ υπάρχει ήδη διαθέσιμο; Υπάρχουν τόσες εφαρμογές (applications) στις οποίες μπορείς να αγοράσεις και πουλήσεις αντικείμενα που πλέον δεν θες ή δεν σου είναι χρήσιμα. Μπορείς να εξερευνήσεις, βέβαια, και τα μαγαζιά με second hand αντικείμενα στην γειτονιά σου.

  1. Μείωσε τη θερμοκρασία στο πλυντήριο ρούχων

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως είναι πολύ βασικό για τον πλανήτη να μειώσουμε τη θερμοκρασία στην οποία πλένουμε τα ρούχα μας. Ζούμε σε μια εποχή που τα καθαριστικά και τα απορρυπαντικά είναι πιο εξελιγμένα από προηγούμενες δεκαετίες και κάποια μάλιστα φιλικά προς το περιβάλλον. Άρα, αρκεί η θερμοκρασία των 30 βαθμών για να απολυμάνει και να πλύνει σωστά τα ρούχα μας.

  1. Χρησιμοποίησε καθαριστικά φιλικά προς το περιβάλλον ή «οικιακά»

Καθαριστικά που υπόσχονται ότι «σκοτώνουν» τα μικρόβια, είναι πολύ πιθανό να σκοτώνουν και τον πλανήτη μαζί. Καλό είναι, λοιπόν, να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη χρήση τους και να ψάξουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ για εγκεκριμένα καθαριστικά που σέβονται το περιβάλλον. Επίσης, υπάρχουν παντού πλέον στο ίντερνετ συνταγές για σπιτικά καθαριστικά που είναι πιο φθηνά και δεν κάνουν κακό στον πλανήτη.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.