Οικολογικές πόλεις στην Αγγλία

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα θεμέλια για τέσσερις καινούργιες οικολογικές πόλεις μπαίνουν στην Αγγλία ύστερα από το κονδύλι ύψους 70 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Βιοκλιματικά σπίτια, καθαρά μέσα μεταφοράς και χώροι πρασίνου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των νέων πόλεων. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί και οι πόλεις πρότυπο θα μπορούν να στεγάσουν περίπου 30.000 κατοίκους. Εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση των πόλεων, οι σχεδιαστές τονίζουν πως και κατά την κατασκευή τους η έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα θα είναι μειωμένη κατά 30%, χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία και στους ειδικά εκπαιδευμένους εργάτες.

Περίπου 5.500 βιοκλιματικά σπίτια θα χτιστούν στην περιοχή Γουάιτχιλ- Μπόρντον στο Χαμπσάιρ. Μέχρι στιγμής 2.500 άνθρωποι έχουν μπει σε λίστα αναμονής, προκειμένου να αποκτήσουν ένα απ’ αυτά. Παράλληλα, σε όσους ήδη κατοικούν στην περιοχή θα δοθούν χαμηλότοκα δάνεια, για να μπορέσουν να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους. Το πρώτο κτίριο που θα κατασκευαστεί είναι του δήμου, θα φιλοξενεί εκδηλώσεις και εκθέσεις και θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από βιοαέριο.

Σκοπός των κατασκευαστών είναι να μετατρέψουν την περιοχή σε ένα ειδυλλιακό μέρος, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν τη φύση. Παράλληλα, θα γίνουν επεμβάσεις στη δημοτική βιβλιοθήκη και στα σχολεία, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, ενώ προγραμματίζεται η εγκατάσταση ενός εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από καύση βιομάζας.

Για το πράσινο λίφτινγκ της περιοχής αλλά και την κατασκευή των νέων κτιρίων, έχει προσληφθεί προσωπικό με εξειδίκευση στα θέματα της προστασίας της βιοποικιλότητας αλλά και στην κατασκευή βιοκλιματικών κτιρίων. Για τα πέντε χρόνια που θα διαρκέσει η κατασκευή υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας. Στο πρόγραμμα εντάσσεται και η κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινούνται από δω και στο εξής με φυσικό αέριο.

Η δεύτερη πόλη θα χτιστεί στην Κορνουάλλη σε σημείο όπου τώρα δεσπόζουν μια βιομηχανική ζώνη και εγκαταλειμμένα ορυχεία. Ο αριθμός των κατοικιών που θα χτιστούν ξεπερνάει τις 1.500. Ένα από τα βασικά στοιχεία που θα διαθέτουν αυτές οι κατοικίες είναι τα συστήματα ανακύκλωσης νερού και οι μετρητές κατανάλωσης ενέργειας. Στο πρόγραμμα εντάσσεται και η κατασκευή 37 βιοκλιματικών σπιτιών στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα είναι ανοιχτά στο κοινό. Σκοπός είναι να κατανοήσουν οι κάτοικοι τα οφέλη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και να πάρουν ιδέες για να αναβαθμίσουν τις ήδη υπάρχουσες κατοικίες.

Το «Πρόγραμμα Εδέμ» που σχεδιάζεται περιλαμβάνει την κατασκευή ενός γιγάντιου περιβαλλοντικού κέντρου, όπου θα προβάλλονται όλες οι διαθέσιμες «πράσινες» τεχνολογίες, ενώ θα παρουσιάζονται και περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τους κατοίκους της περιοχής.

Επίσης, οι συγκοινωνίες της πόλης θα ενισχυθούν με ηλεκτρικά ποδήλατα και σταθμούς φόρτισης και όλα τα υπάρχοντα μέσα μεταφοράς θα αποκτήσουν προφίλ φιλικό προς το περιβάλλον.

Στο Μπίσεστερ του Οξφορντσάιντ όλα τα σχολεία θα εφοδιαστούν με φωτοβολταϊκά και γεωθερμικά συστήματα, ενώ ο κεντρικός οδικός άξονας της πόλης θα μετατραπεί σε πεζόδρομο και το δίκτυο των λεωφορείων θα επεκταθεί.

Πιλοτικά θα κατασκευαστούν 200 κατοικίες και ανάλογα με την πορεία του προγράμματος θα συνεχιστεί η ολοκλήρωση του σχεδίου για την τρίτη πράσινη πόλη της Αγγλίας. Η τελευταία πόλη θα χτιστεί στο Νόρφολκ και θα διαθέτει αρχικά 1.800 σπίτια, με στόχο να φτάσουν τα 6.000. Η μόνωση, τα ειδικά τριπλά τζάμια, τα συστήματα ανακύκλωσης νερού είναι μερικά από τα στοιχεία που θα διαθέτουν οι κατοικίες. Σε όλες τις καινούργιες κατασκευές θα τοποθετηθούν καζανάκια χαμηλής ροής, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση νερού, ενώ υπολογίζεται πως το 75% του νερού που καταναλώνουν οι κατοικίες χρησιμοποιείται στις τουαλέτες. Παράλληλα, η δημοτική αρχή της πόλης σχεδιάζει μαζί με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας ένα σύστημα για την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης νερού.

Δύο στρατόπεδα

Αν και περίπου 26.000 κάτοικοι των τεσσάρων πόλεων έχουν μπει σε λίστα αναμονής για την απόκτηση ενός βιοκλιματικού σπιτιού, υπάρχουν πολλοί που αντιδρούν με την κατασκευή των νέων πόλεων. Υποστηρίζουν πως ο σχεδιασμός δεν είναι επαρκής και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως η ρύπανση και η έλλειψη ενός οργανωμένου δικτύου μεταφορών, αντί να λυθούν, θα διογκωθούν.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του προγράμματος τονίζουν πως με την κατασκευή των πόλεων θα αναδειχθούν και θα αναβαθμιστούν οι περιοχές. Παράλληλα, θα γίνουν πόλος έλξης για καινούργιες επιχειρήσεις, αλλά και τουρίστες που θα θέλουν να δουν από κοντά τις πόλεις των μηδενικών ρύπων. Εξάλλου, όπως τονίζουν οι υπέρμαχοι του προγράμματος, πρώτα θα κατασκευαστούν πιλοτικά κάποιες κατοικίες και, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα προσαρμοστεί και ο σχεδιασμός.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…