Οικολογικές λύσεις για την ανακαίνιση του σπιτιού σας

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Με την πάροδο του χρόνου όλα τα σπίτια έχουν ανάγκη για ανακαίνιση. Η όψη τους εξωτερικά και εσωτερικά μαρτυρά το πέρασμα του χρόνου, ενδεχόμενες φθορές και αλλοιώσεις. Ταυτόχρονα μεταβάλλονται και οι ανάγκες και ο τρόπος ζωής των ενοίκων, οπότε η αναβάθμιση του σπιτιού φαντάζει σχεδόν επιτακτική.

Πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους επιλέγοντας οικολογικές και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, οι οποίες βοηθούν τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην εξοικονόμηση κόστους. Άλλωστε, μια ανακαίνιση κατοικίας με ενεργειακό σχεδιασμό και οικολογικά χαρακτηριστικά θα πουληθεί ή θα ενοικιαστεί πολύ πιο γρήγορα από άλλες που στερούνται αυτών των χαρακτηριστικών. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τις καλύτερες οικολογικές επιλογές οι οποίες πέρα από την οικονομία που θα επιφέρουν στην τσέπη σας, θα προστατεύσουν και το περιβάλλον.

1. Οικολογικό δάπεδο από βινύλιο, linoleum

Το δάπεδο από βινύλιο, είναι μια άριστη οικολογική επιλογή, ενώ διατηρείται σε καλή κατάσταση για περισσότερο χρονικό διάστημα από τα υπόλοιπα είδη δαπέδων. Έχει προσιτή τιμή, και μπορεί να γίνει απομίμηση με το ξύλο, την πέτρα, τα κεραμικά πλακίδια. Ένα δάπεδο από βινύλιο σε απομίμηση ξύλου, αποτελεί συχνή επιλογή για ανακαίνιση, εφόσον είναι φιλικό προς το περιβάλλον και παράγεται από ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι ανθεκτικό στο νερό, για αυτό και το προτείνουμε για ανακαίνιση μπάνιου και κουζίνας. Επίσης, δεν ευνοεί τη δημιουργία βακτηρίων, ενώ δεν συγκρατεί τα ακάρεα που προέρχονται από την σκόνη. Αντίστοιχα, οικολογικό θα λέγαμε ότι είναι και το δάπεδο από Linoleum με τη διαφορά ότι αποβάλλει λινέλαιο λόγω της σύνθεσής του, κάτι που δεν συμβαίνει με το βινύλιο.

2. Ηλιακά Panels

Τα ηλιακά panels είναι μια πολύ καλή οιλογική αλλά και οικονομική λύση, όταν θα προχωρήσετε στην ανακαίνιση σπιτιού. Τα πλεονεκτήματα των ηλιακών πάνελ, είναι ότι δεν χρειάζονται συντήρηση και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η λειτουργία τους βασίζεται στην δέσμευση της ηλιακής ενέργειας και την μετατροπή της σε ηλεκτρική (ρεύμα). Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μπορεί να τροφοδοτήσει οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί με ρεύμα, για αυτό και μειώνουν θεαματικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος.

3. LED, για τον φωτισμό των χώρων

Η επιλογή LED για τον φωτισμό του σπιτιού είναι η πλέον ιδανική επιλογή, εφόσον μειώνει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας ενώ έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως μείωση της φωτορύπανσης, απουσία επικίνδυνων ουσιών και ακτινοβολιών στους χώρους.

4. Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με οικολογικές

Προτιμώνται οι συσκευές ενεργειακής κλάσης Α plus και αυτές που φέρουν σήμανση το διεθνές Energy Star, που δηλώνει τη συσκευή που είναι ενεργειακά αποδοτική και κατασκευάστηκε με περιβαλλοντικούς κανόνες. Η ετικέτα Ecolabel χαρακτηρίζει τα οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες.

5. Αντικατάσταση της επίπλωσης με οικολογικά κριτήρια

Σε αυτή την περίπτωση, τα έπιπλα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μασίφ ξύλο ή προϊόντα ξύλου με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές φορμαλδεΰδης με οικολογικά βερνίκια Low ή Zero Voc.

6. Κουφώ​ματα με διπλό τζάμι

Μια οικολογική και αποδοτική ενεργειακά λύση για το χώρο σας είναι η τοποθέτηση κουφωμάτων με διπλό τζάμι. Τα εν λόγω κουφώματα παρέχουν εξαιρετική μόνωση και ηχοαπορροφητικές ιδιότητες. Εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα, ενώ μειώνουν την απώλεια θερμότητας. Η παραγωγή λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας έχει και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα συγκριμένα κουφώματα μπορεί να είναι ξύλινα, μεταλλικά ή από PVC.

Συνοψίζοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι η οικολογία είναι στάση ζωής και η επιλογή και εφαρμογή οικολογικών παρεμβάσεων βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας μας.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…