Οικολογικά σπίτια

Συντάκτης: Spairus

Έχετε ακούσει για τα σπίτια που είναι φιλικά προς το περιβάλλον; Ακριβώς! Σπίτια που δεν επιβαρύνουν τον πλανήτη με την «ύπαρξή» τους, τα οποία ονομάζονται «moon cocoon houses».

Πρωτοεμφανίστηκαν από έναν αρχιτέκτονα που εργαζόταν για τη NASA και κατασκευάστηκαν για εκείνους που επρόκειτο να μείνουν στο φεγγάρι. Έτσι πήραν και το όνομά τους «moon» (φεγγάρι) και cocoon, γιατί, αν τα παρατηρήσετε, μοιάζουν με κουκούλι.

Πρόκειται για πολύ απλές κατασκευές που έχουν ως βασικό υλικό τους το χώμα ανακατεμένο με νερό και τη θετική ενέργεια μιας καλής παρέας. Δεν χρειάζονται βέβαια τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο μιας μεζονέτας, ενός διαμερίσματος ή μιας πολυκατοικίας. Όμως, σίγουρα είναι απαραίτητα κάποια μαθήματα, αν θέλετε να χτίσετε ένα τέτοιο σπίτι με την… παρέα σας.

Έχουν συνήθως διάμετρο 7 μέτρα και το σχήμα τους είναι ημισφαίριο θολωτό με παράθυρα. Σ’ αυτό οφείλουν το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα κομψά, ευρύχωρα και βολικά. Η αρχιτεκτονική του συγκεκριμένου μοντέλου στοχεύει πολύ απλά στο να αποτελεί μια ασφαλή κατοικία για όσους διαμένουν σ’ αυτό και όχι να είναι κάποιο επιβλητικό διακοσμητικό στοιχείο.

Τα moon cocoon houses έχουν τις προδιαγραφές για να στεγάσουν και να προστατέψουν τον άνθρωπο από τις όποιες καιρικές μεταβολές- καταστροφές: ανεμοθύελλες, βροχές, πυρκαγιές, σεισμούς.

Θα αναρωτηθείτε γιατί και πώς διαφέρουν από τα γνωστά, συνηθισμένα πέτρινα ή ξύλινα σπίτια μας. Κι όμως, διαφέρουν. Σκεφτείτε την περίπτωση της Ελλάδας, που είναι μια σεισμογενής χώρα και αρκετές φορές έχει χτυπηθεί από τον εγκέλαδο με καταστροφικές συνέπειες. Αλήθεια, πόσα παλιά κτίρια έχουν γκρεμιστεί, πόσοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα μπάζα των σπιτιών που τους καταπλάκωσαν; Τα μπάζα αυτών των κτιρίων τι γίνονται;

Επιβαρύνουν το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα χωμάτινα σπίτια, τα οποία θα ξαναγίνουν χώμα! Επιπλέον το χώμα είναι ένα υλικό που δεν φθείρεται και μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Συνεπώς, χτίζοντας οικολογικά, χτίζουμε με ασφάλεια και ακόμα καλύτερα ζούμε ασφαλείς!

Συντάκτης: Spairus,

Influence:

Η εθελοντική συμμετοχή σημαίνει ότι σ’ αυτό που πρόκειται να συνδράμεις υπάρχει κάτι, που σ’ αρέσει…