Οικολογικά παπούτσια – νέες μάρκες μπαίνουν στο παιχνίδι!

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά

Η αυξανόμενη τάση της καταναλωτικής συνείδησης προς το Δίκαιο Εμπόριο (Fair Trade) και την οικολογική μόδα έχουν ωθήσει πολλές εταιρείες ένδυσης και υπόδησης στην αναζήτηση και υιοθέτηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα και οργανικά υλικά για την παραγωγή των προιόντων τους. Οι πολιτικά ορθές πρακτικές σχετικά με την κατασκευή ρούχων και παπουτσιών στο χώρο της μόδας υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, όμως την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση και πλέον αποτελούν ένα δυνατό χαρτί στη βιομηχανική ένδυση και υπόδηση.

Τα ενδύματα, καθώς και τα υποδήματα από ανακυκλώσιμα προϊόντα συνεπάγονται αναμφισβήτητα λιγότερη παραγωγή αποβλήτων και μικρότερη χρήση αποθεμάτων. Έτσι,τα τελευταία χρόνια βρίσκουν ολοένα και περισσότερη απήχηση στις νέες γενιές,συμβάλλοντας στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τέτοιων υποδημάτων είναι κυρίως το μπαμπού, το λατεξ, το φυσικό καοτσούκ, το οργανικό βαμβάκι, η καρύδα, η κάνναβη, το μετάξι.

Οι μάρκες όμως που πραγματικά στηρίζουν το δίκαιο εμπόριο, τις σωστές συνθήκες εργασίας αλλά και την παραγωγή μόδας που είναι φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί επίσης να πληθαίνουν καθημερινά, αλλά δυστυχώς σε σύγκριση με τον αριθμό εταιρειών που δεν ακολουθούν αυτά τα πρωτόκολλα, είναι ακόμα πολύ λίγες. Εκμεταλλευόμενοι τους ανύπαρκτους εργασιακούς νόμους, το χαμηλό κόστος του εργατικού δυναμικού και την οικονομική αδυναμία χωρών όπως η Ινδία και η Κίνα, πολλές εταιρείες παραγωγής ενδυμάτων και υποδημάτων στρέφονται προς αυτές τις χώρες για να παράγουν τα προιόντα τους με υλικά χαμηλού κόστους και ποιότητας, αγνοώντας τις συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον, στην κουλτούρα και στις τοπικές κοινωνίες οι εξευτελιστικά χαμηλοί μισθοί και οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Παρ’όλα αυτά όμως,υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που ακολουθούν το πρωτόκολλο του Δικαίου Εμπορίου και με υψηλή αίσθηση περιβαλλοντικής συνείδησης δίνουν μια ανάσα αισιοδοξίας,ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλες εταιρείες στο προσεχές μέλλον.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η γνωστή αλυσίδα αθλητικών ειδών ΑDIDAS κατασκεύασε ένα νέο μοντέλο τρισδιάστατα εκτυπωμένων οικολογικών αθλητικών παπουτσιών που έχουν ως πρώτη ύλη ανακυκλωμένα πλαστικά απόβλητα και δίχτυα παράνομης αλιείας μεγάλου βάθους που έχουν βρεθεί σε ωκεανούς. Μάλιστα,το επάνω τμήμα του παπουτσιού έχει δημιουργηθεί από ανακυκλωμένα πλαστικά, ενώ ο πάτος και η σόλα έχει εκτυπωθεί τρισδιάστατα και αποτελείται από ανακυκλωμένη πολυεστέρα αναμειγμένη με τα πλαστικά δίχτυα παράνομων ψαράδων.

Η εταιρεία EL NATURALISTA δραστηροποιείται έντονα στο χώρο του οικολογικού παπουτσιού,και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον κατασκευάζει παπούτσια και μικρά δερμάτινα είδη, καθώς επίσης η εταιρεία DREAM IN GREEN διαθέτει μια απίστευτη ποικιλία σε ανδρικά και γυναικεία υποδήματα, μπότες και μποτάκια που τηρούν με αυστηρότητα τα περιβαλλοντικά πρότυπα με τιμές που κυμαίνονται από 50-150 ευρώ,αναλόγως το προιόν. Από τα παπούτσια της μέχρι το αμπαλάζ που φτιάχνεται από ανακυκλωμένο χαρτόνι, ό,τι κατασκευάζει η εταιρεία είναι πλήρως φιλικό προς τον πλανήτη μας, προάγοντας έτσι την οικολογική μόδα αλλά και την ηθική πλευρά της.

Γνωστή και για τα οικολογικά της ενδύματα και υποδήματα είναι και η εταιρεία Kuyichi, που ακολουθεί μια φιλοσοφία ανακύκλωσης και διαφάνειας και σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση Made-By υπολογίζει, καταγράφει, αναλύει και ανακοινώνει με διαφανείς διαδικασίες την πρόοδό της όσον αφορά την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Λειτουργεί με ανεπτυγμένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ακολουθεί ιδιαίτερα αυστηρά πρότυπα επεξεργασίας των υφασμάτων. Ακολουθεί επίσης το πρότυπο του ιδρύματος για την προώθηση δίκαιων συνθηκών εργασίας στην παγκόσμια βιομηχανία ένδυσης (FWF).

Σώζοντας το ζωικό και φυτικό βασίλειο, η Ιταλική “πράσινη” εταιρεία Cartina, κατασκευάζει υποδήματα από 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Με συνεχή έρευνα δύο ετών, κατάφερε να αναπτύξει μοναδικές τεχνικές για την κατασκευή μοντέρνων παπουτσιών αντρικών και γυναικείων.

Η προηγουμένως γνωστή ώς Air Step εταιρεία υποδημάτων A.S. 98, έχοντας βάση στην Βερόνα της Ιταλίας, παράγει καθημερινά πάνω από 4,000 ζευγάρια παπούτσια, με την βοήθεια των 1,100 εργαζομένων της. Χαρακτηριστικό της εταιρείας τα μοναδικά της σχέδια αλλά και η φυτική επεξεργασία των δερμάτων της, που επιτρέπει στη μάρκα να εκφράσει το σεβασμό της στο περιβάλλον.

Τα 100% φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των προιόντων της ELEMENT, η ανακύκλωση των υπολειμμάτων, αλλά και η τήρηση των κανόνων του δικαίου εμπορίου, αλλά και τα ελκυστικά της σχέδια, έχουν προκαλέσει τον παγκόσμιο θαυμασμό αλλά και την αγάπη των skaters προς την συγκεκριμένη μάρκα, αφού το αθλητικό της στυλ είναι πραγματικά μοναδικό.

Τέλος,ο ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα ιδρυτής της εταιρείας THINK! Μάρτιν Κόλλερ, όταν το 1996 κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση, αποφάσισε να ιδρύσει την δικιά του εταιρεία με γνώμονα την αγάπη προς το περιβάλλον. 100% φυσικά υλικά και φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες παραγωγής, χρησιμοποιούνται για τα παπούτσια της εταιρείας.

Δεδομένου ότι το διαδίκτυο αποτελεί την συνηθέστερη μηχανή αναζήτησης πληροφοριών, προιόντων αλλά και υπηρεσιών, καθένας από εμάς μπορεί να αναζητήσει τα παραπάνω προιόντα είτε ψάχνοντας απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εκάστοτε εταιρείας είτε μέσω άλλων ηλεκτρονικών καταστημάτων που διαθέτουν τα αντίστοιχα προιόντα, είτε ακόμη σε επιλεγμένα καταστήματα που υποστηρίζουν την οικολογική μόδα.

Συντάκτης: Φλώρα Καρρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.