Οικολογικά καθαριστικά σπιτιού

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού

Τα περισσότερα καθαριστικά σπιτιού, περιέχουν χημικές ουσίες, συνήθως αρκετά δυνατές και πολλές φορές τοξικές. Οι ενδείξεις ΕΥΦΛΕΚΤΟ, ΤΟΞΙΚΟ, ΠΡΟΣΟΧΗ, είναι μερικά από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι μας, δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία μας. Πολλά συστατικά, όπως η χλωρίνη ή η αμμωνία, συνδυασμένα με τοξικά συστατικά προκαλούν αλλεργίες όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας ή τα εισπνέουμε. Ειδικότερα, με την εισπνοή έντονων χημικών μπορεί να δημιουργηθούν πονοκέφαλοι, έντονο φτέρνισμα και βήχας. 

Εκτός όμως από τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας οι χρήσεις χημικών καθαριστικών, μην ξεχνάμε ότι είναι επιβλαβή και για το περιβάλλον μας.  Πολλά από τα προϊόντα καθαρισμού που υπάρχουν στην αγορά είναι τοξικά, επιβλαβή, μη διασπώμενα στο περιβάλλον και πολλές φορές φτιαγμένα από μη ανανεώσιμα υλικά όπως το πετρέλαιο. Τα αποτελέσματά τους είναι βλαβερά για το οικοσύστημα του πλανήτη μας. 

Παρακάτω, παρουσιάζουμε μία σειρά από εναλλακτικές λύσεις καθαριστικών, τα οποία μπορούμε να συνθέσουμε μόνοι μας στο σπίτι, από φυσικά υλικά και υλικά που έχουμε στα ντουλάπια μας. 

Καθαριστικό για τζάμια και καθρέφτες: 

2 φλιτζάνια νερό 

½ φλιτζανιού λευκό ξύδι ή μηλόξυδο

¼ φλιτζανιού οινόπνευμα με 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλη

(προαιρετικά) 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή πορτοκαλιού

Καθαριστικό για τους τοίχους: 

¼ φλιτζανιού λευκό ξύδι

¼  φλιτζανιού ζεστό νερό

Σε ένα λεκανάκι αναμειγνύουμε τα δύο υλικά. Βρέχοντας ένα πανί με το διάλυμα, σκουπίζουμε τους τοίχους επιμένοντας λίγο παραπάνω στο τρίψιμο στους επίμονους λεκέδες. 

Καθαριστικό γενικής χρήσης:

Μισό λίτρο νερό

1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα 

¼ φλιτζανιού λευκό ξύδι ή μηλόξυδο

Τα αναμειγνύουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπουκάλι με αντλία ψεκασμού. 

Καθαριστικό για το πλύσιμο των πιάτων

Τριμμένο πράσινο σαπούνι ή σαπούνι ελιάς διαλυμμένο σε ζεστό νερό. Για επίμονους λεκέδες μπορούμε να προσθέσουμε και ξύδι. 

Καθαριστικό για τη λεκάνη της τουαλέτας

½ φλιτζανιού μαγειρική σόδα

½ φλιτζανιού λευκό ξύδι 

Αφού ρίξουμε το διάλυμα στη λεκάνη της τουαλέτας περιμένουμε 15 λεπτά και ρίχνουμε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα. Προσοχή!  Καλό θα είναι να μην συνδυάσουμε το διάλυμα αυτό με κάποιο άλλο αποφρακτικό χημικό διάλυμα, γιατί λόγω του ξυδιού μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες αναθυμιάσεις. 

Καθαριστικό για χαλιά

Μισό λίτρο χλιαρό νερό

½ φλιτζανιού λευκό ξύδι

Με μία μαλακή βούρτσα και λίγο από το διάλυμα βουρτσίζουμε το χαλί προς τη κατεύθυνση του πέλους του. Το αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν το αποθηκεύσουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος για να μην αλλοιωθούν τα χρώματά του από τον ήλιο.

Αρωματικό χώρου

Μισό λίτρο νερό

10 σταγόνες αιθέριο έλαιο της επιλογής μας 

1 κουταλιά της σούπας καθαρό οινόπνευμα

1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα

Αφού ανακατέψουμε καλά όλα τα υλικά μπορούμε να το ψεκάσουμε σε χαλιά, κουρτίνες, ριχτάρια, καναπέδες και μαξιλάρια. Ιδανικό για σπίτια με κατοικίδια ζώα, καθώς εξαφανίζει κάθε μυρωδιά που μπορεί να αφήνει το ζωάκι μας.

Καθαριστικό για τα λίπη 

½ φλιτζανιού αμμωνία σε σκόνη 

1 λίτρο νερό 

Αναμειγνύουμε το διάλυμα και το ψεκάζουμε σε σημεία με λίπη όπως ο φούρνος. Αφήνουμε για λίγα λεπτά και ύστερα τρίβουμε τους λεκέδες με ένα σφουγγάρι. Με ένα βρεγμένο πανί σκουπίζουμε τα υπολείμματα.

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.