Οικολογία και μόδα, σύμμαχοι ή εχθροί;

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου

Καθώς η παγκόσμια οικονομία παρακμάζει και ο καταναλωτισμός ανθίζει, η βιομηχανία της μόδας έχει βρει ένα καλοδουλεμένο κόλπο να ξεγελάσει τους αγοραστές της. Το κόλπο αυτό ονομάζεται thrifting.  

Ας μιλήσουμε όμως πρώτα  για τη γρήγορη μόδα ή αλλιώς ‘fast fashion’, όπως είναι ευρέως γνωστή. Η γρήγορη μόδα είναι κάθε μεγάλη πολυεθνική και γνωστή εταιρία ρούχων που πολλοί από εμάς προτιμούμε όταν ψωνίζουμε. Η γρήγορη μόδα έχει εξολοθρεύσει ολοκληρωτικά τις μικρές επιχειρήσεις. Με την ταχεία παραγωγή, καθώς και τις διαρκείς εκπτώσεις και μειωμένες τιμές, είναι ίσως η πιο δελεαστική επιλογή για τον μέσο καταναλωτή.  

Τι συνέπειες έχουν όμως αυτές οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις στον πλανήτη μας;

Δεν είναι κρυφό πως η γρήγορη παραγωγή αμέτρητων υλικών αγαθών, βλάπτει το μυαλό του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Τα εργοστάσια παραγωγής παράγουν τεράστιες ποσότητες καυσαερίων και χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής μας, κάθε μέρα που περνά. 

Ποια είναι λοιπόν η εναλλακτική λύση σε αυτή την μάστιγα γρήγορης μόδας;

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το thrifting.

To thrifting, με λίγα λόγια, είναι μια παγκόσμια διαδεδομένη επιχείρηση που αποτελείται από καταστήματα που δέχονται δωρεές και second-hand ρούχα, που ενώ αρχικά θα τα πλήρωνες σε ‘full price’, πωλούνται σε πολύ πιο μειωμένες τιμές. 

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο προτέρημα του thrifting! 

Στη μέση μιας οικολογικής κρίσης, για την οποία ευθύνονται σχεδόν ολοκληρωτικά μεγάλες βιομηχανίες, η ανακύκλωση αγαθών, διευκολύνει τόσο τον άνθρωπο όσο και τον πλανήτη. Ο καταναλωτισμός, αν και δελεαστικός, επηρεάζει το περιβάλλον περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Οι διαδικτυακές εταιρίες καταναλώνουν πολύτιμη ενέργεια αφού μεταφέρουν προϊόντα, καμιά φορά κι από την άλλη άκρη του κόσμου.

Ενώ το thrifting αποφεύγει την άσκοπη αύξηση του αποτυπώματος του άνθρακα, ενώ επίσης προωθεί την ανακύκλωση ενδυμάτων.

Φυσικά, όπως όλα τα καλά πράγματα στη ζωή, το thrifting δεν απαλλάσσεται από τον κίνδυνο που λέμε άνθρωπο. 

Όσον αφορά το thrifting λοιπόν, μπορεί να αποβεί σωτήριο για το περιβάλλον,  αλλά μόνο στα σωστά χέρια. Διότι, το πραγματικό πρόβλημα της βιομηχανίας μόδας, δεν είναι άλλο παρά ο υπερκαταναλωτισμός. Ενώ ένα thrift store, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ήδη φορεμένα, μοναδικά κομμάτια σε μειωμένες τιμές, μπορεί επίσης να ξεγελάσει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να ξοδέψουν όσα χρήματα θα έδιναν σε ένα κατάστημα γρήγορης μόδας. 

Είναι δελεαστικό να αγοράσεις 10 παραπάνω κομμάτια σε ένα thrift store, αφού έχουν την ίδια τιμή με 2 κομμάτια σε ένα άλλο οποιοδήποτε κατάστημα, οπότε γιατί να μη το κάνεις;

Η απάντηση μπορεί να ακουστεί απλοϊκή και ανούσια, αλλά είναι μία, επειδή δεν τα χρειάζεσαι.

 Το thrifting μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μόνο αν οι αγοραστές αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους. Κάθε επίδοξος αγοραστής, πρέπει δηλαδή να αποκτήσει μια καταναλωτική συνείδηση. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συμμετάσχετε στο ‘σπορ’ του thrifting ή γενικώς του shopping σκεφτείτε το εξής:

“Χρειάζομαι πραγματικά αυτό το ρούχο; Ή μήπως πρέπει να ξοδέψω τα χρήματα μου κάπου αλλού;”

 Η απάντηση στο τίτλου του άρθρου είναι απλή, η μόδα μπορεί να γίνει σύμμαχος του περιβάλλοντος και του ανθρώπου. Μόνο όμως αν οι καταναλωτές τις αρχίζουν να σκέφτονται τις επιπτώσεις των αγορών τους στους ίδιους και τους γύρω τους.

Συντάκτης: Μυρτώ Οικονομάκου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.