Οικογενειακά βιωματικά παραμύθια

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Όλοι μας θυμόμαστε ιστορίες βγαλμένες από τα παλιά, βυθισμένες από χρόνια μες την ψυχή μας. Μας τις έλεγε ο μπαμπάς μας, για τον μπαμπά του, την μαμά του, τον αδελφό του, πως άντεξε στις κακουχίες και τους πολέμους, πως έζησε με το τίποτα, πως… πως… και στο μυαλό μας, στο μυαλό ενός μικρού παιδιού, φάνταζαν πελώριες, μαγευτικές, αληθινά …όχι ψεύτικα  παραμύθια!

Λέγοντας οικογενειακές ιστορίες διδάσκουμε στο παιδί μας και αυτό γνωρίζει και εξοικειώνεται με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για αυτόν.

Να τι μπορείτε να κάνετε:

  • Πείτε ιστορίες στο παιδί σας για τους γονείς και τους παππούδες σας ή για άλλους που είναι σχετικοί με εσάς και την οικογένειά σας.Μπορείτε να βάλετε αυτές τις ιστορίες σε ένα βιβλίο και να προσθέσετε παλιές φωτογραφίες.
  • Σκεφτείτε δυνατά και περιγράψτε κάτι για όταν ήταν μικρό.Κάντε μια ιστορία από κάτι που συνέβη, όπως ένα ταξίδι, ένα πάρτι γενεθλίων, ή όταν έχασε το πρώτο του  δόντι.
  • Βάλτε το παιδί σας να σας πει ιστορίες για το τι έκανε κάποιες ημέρες, όπως γιορτές και οικογενειακές διακοπές, ή να σας περιγράψει μια ιδιαίτερη μέρα στο σχολείο του.
  • Αν πάτε ένα ταξίδι με το παιδί σας, βάλτε το να γράψει σε ένα ημερολόγιο περιγράφοντας το ταξίδι μαζί σας, δημιουργώντας και αυτό με την σειρά του μία οικογενειακή  ιστορία.
  • Πάρτε διάφορες οικογενειακές φωτογραφίες και γράψτε από κάτω περιγράφοντας τα πρόσωπα και τα γεγονότα..Γράφοντας από κάτω από τις φωτογραφίες, το παιδί θα συνδέσει την ιστορία της οικογένειας με την γραπτή ιστορία. Μπορείτε, σ’ αυτό να περιγράφετε τα πάντα μέχρι και καθημερινές δράσεις, όπως όταν πηγαίνετε στο μανάβικο ή το πάρκο.
  • Μαγνητοφωνήστε μία ιστορία. Η φωνή του αφηγητή βοηθά το παιδί σας να ακούσει τους ήχους των λέξεων, ώστε να θυμάται μετέπειτα την ιστορία.

Οι ρίζες αυτές κρατάνε το οικογενειακό δέντρο, το «ποτίζουν», δίνουν φως και γνώση. Μία γνώση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, που στυλοβατεί την οικογένειά μας.

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr