Οικογένεια ιατρών μετέτρεψε το σπίτι της σε κλινική για ανθρώπους και ζώα!

Συντάκτης: Evelina Petriti

Στη Maharastra, μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία, μια οικογένεια ιατρών ήδη από το 1973 έχει αναλάβει την παροχή δωρεάν υπηρεσιών στο πληθυσμό της περιοχής.

Το συμπονετικό ζευγάρι ιατρών που άνοιξαν το σπίτι τους στους κατοίκους-ασθενείς,  καθώς και σε πάνω από 100 διασωθέντα ζώα, είναι ο  Dr. Prakash Amte  και η σύζυγός του Dr. Mandakini Amte.

Ο dr Prakash Amte επί το έργον

Όπως εξηγεί ο γιος τους κι επίσης γιατρός dr Digant Prakash Amte, ο παππούς του ξεκίνησε αυτή την εθελοντική δράση το 1973 και από το 1974 ο πατέρας και η μητέρα του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτή. Η οικογένεια του Prakash διαχειρίζεται αυτό το νοσοκομείο για πάνω από 40 χρόνια. Όταν μετακόμισαν στην περιοχή ήρθαν αντιμέτωποι με την εξαιρετική φτώχεια και την έλλειψη σε παροχές υγείας. «Οι άνθρωποι ταξιδεύουν 150 χλμ. για να έρθουν σε εμάς. Οι ασθενείς μας είναι πάρα πολύ φτωχοί. Τους χρεώνουμε μόνο 10 ρουπίες (0,1 ευρώ!) ως μια μικρή συνεισφορά στα έξοδα της κλινικής. Όλα τα άλλα, όπως η θεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή είναι δωρεάν. Βασιζόμαστε κυρίως σε δωρεές ώστε να ενισχύσουμε οικονομικά το έργο μας.»

Και δεν είναι μόνο οι ανθρώπινοι ασθενείς που φροντίζει η οικογένεια Amte.

Το σπίτι τους ξεκίνησε να λειτουργεί και ως καταφύγιο ζώων όταν είδαν μια ομάδα κυνηγών που επέστρεφε με δυο σκοτωμένες μαϊμούδες δεμένες σε ένα καλάμι μπαμπού. Καθώς πλησίασαν παρατήρησαν πως μια μικρή μαϊμού ήταν προσκολλημένη στο στήθος της νεκρής μητέρας της προσπαθώντας να πιει γάλα. Το θέαμα ήταν απαίσιο κι έτσι προσπάθησαν να τους σταματήσουν.

Η εγγονή του Prakash Amte είναι εξοικιωμένη όπως και τα άλλα τρία του εγγόνια με τα ζώα του καταφυγίου

Ο dr Prakash περιγράφει: «Δεν είχαμε ξανακούσει ποτέ για ανθρώπους που τρώνε μαϊμούδες στην Ινδία! Αλλά υπάρχουν κάποιοι εξαιρετικά φτωχοί που από ότι φαίνεται το κάνουν. Τους ζητήσαμε να μας παραδώσουν το μωρό αλλά εκείνοι δε δέχτηκαν καθώς όπως μας είπαν, δυο μαϊμούδες δεν είναι αρκετές για να ταΐσουν 50 ανθρώπους. Τότε καταλάβαμε το μέγεθος της πείνας που βίωναν. Έτσι τους προσφέραμε ρύζι και λαχανικά και τα ανταλλάξαμε με τη μαϊμού. Αυτή ήταν η πρώτη μας ανταλλαγή/διάσωση. Πήραμε στο σπίτι τη μικρή μαϊμού και τη μεγαλώσαμε εμείς οι ίδιοι. Όταν ασθενείς έρχονται για θεραπεία στο νοσοκομείο τους ζητάμε πάντα να μην σκοτώνουν μικρά ζώα. Έτσι σταδιακά το νοσοκομείο, μετατράπηκε και σε ορφανοτροφείο ζώων.»

Ο Prakash και ο παιχνιδιάρης γατόπαρδος

Τις δυο τελευταίες δεκαετίες η οικογένεια Amte έχει χτίσει το δικό της καταφύγιο ζώων και έχει καταφέρει να διασώσει πολλά. Παρόλο που ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται τσακάλια και γατόπαρδοι, κανένα από τα ζώα δεν τους έχει επιτεθεί ποτέ. «Τα ζώα αυτά είναι οικογένεια για εμάς. Μια οικογένεια της οποίας τα μέλη συνεχώς αυξάνονται, πρόσφατα φτάσαμε τα 100. Τώρα πια έχουμε και κτηνίατρο να τα προσέχει.»

Ο dr Prakash ίδρυσε κι ένα σχολείο για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, όπου πέρα από γνώσεις τους παρέχει και γεύματα.

Οι προσπάθειες της οικογένειας δεν πέρασαν απαρατήρητες. Έχουν βραβευτεί με το βραβείο Μητέρα Τερέζα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη το 2014 και αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο Dr Prakash Baba Amte: Ο αληθινός ήρωας!

Το ζεύγος των dr Amte με το βραβείο Μητέρα Τερέζα για την Κοινωνική Δικαιοσύνη

Ο Prakash και η οικογένειά του ελπίζουν ότι βοηθώντας τα ζώα να ανακάμψουν θα μπορέσουν κάποια στιγμή -όταν θα είναι έτοιμα- να τα απελευθερώσουν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον.

«Είμαστε τόσο ευτυχισμένοι εδώ. Τέτοια ικανοποίηση δεν τη λαμβάνεις με τα λεφτά! Έχω τέσσερα εγγόνια τα οποία ασχολούνται με το καταφύγιο ζώων. Και κάπως έτσι η παράδοση της προσφοράς συνεχίζεται!»

Πηγή: thebetterindia.com

Συντάκτης: Evelina Petriti,

Influence:

Storyteller